Ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου εργαζομένων της Audi εκφράζει ανοιχτά την άποψη ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να εξαναγκάζονται να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, απορρίπτοντας τις απόπειρες πολιτικής επιβολής στον τομέα της αυτοκίνησης.
Παρόλο που η Audi έχει ανακοινώσει εδώ και χρόνια σχέδια για πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση , ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της Ε.Ε. για αυτοκίνητα με εκπομπές ρύπων από το 2035, πλέον φαίνεται ότι αναθεωρεί αυτή την προσέγγιση. Όπως και άλλοι κατασκευαστές, έτσι και η Audi εγκαταλείπει το στόχο για πλήρη εξηλεκτρισμό έως το 2033 και δηλώνει πρόθεση να διατηρήσει θερμικούς κινητήρες και μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν όχι και πέραν αυτής.
Audi: Αντίσταση στο πλήρες πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση
Σε συνέντευξή του στην Automobilwoche, ο πρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων της Audi, Jörg Schlagbauer, τόνισε ότι η μετάβαση δεν μπορεί να είναι απόλυτη και επιβεβλημένη από τα πάνω:
«Δεν πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα αφήσουν πολιτικούς και κατασκευαστές να τους υπαγορεύσουν ποια προϊόντα πρέπει να οδηγούν.»
Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι η Audi βιάστηκε να υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους ηλεκτροκίνησης:
«Στο παρελθόν πήραμε λανθασμένες αποφάσεις, καθοδηγούμενοι από τον Όμιλο [Volkswagen], όπως η πρόωρη και πολύ ισχυρή δέσμευση στην ηλεκτροκίνηση. Εστιάζοντας υπερβολικά στα ηλεκτρικά χάσαμε την απαραίτητη ευελιξία στην παραγωγή, κάτι που μας κόστισε όταν το επιβεβλημένο πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση δεν πήγε όπως αναμενόταν.»
Το μέλλον είναι ηλεκτρικό — αλλά όχι ακόμη
Παρά την κριτική, ο Schlagbauer δεν αμφισβητεί τη συνολική κατεύθυνση:
«Δεν αμφισβητώ καθόλου την ηλεκτροκίνηση. Όλοι θα οδηγούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Απλώς δεν πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι μέχρι το 2035, ειδικά όσον αφορά το οικοσύστημα που απαιτεί η ηλεκτροκίνηση.»
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο και άλλους παράγοντες της βιομηχανίας, είναι διπλό: η έλλειψη υποδομών φόρτισης και η αργή πρόοδος στην εξίσωση των τιμών μεταξύ ηλεκτρικών και θερμικών αυτοκινήτων. Παρότι οι τιμές των ηλεκτρικών ενδέχεται να μειωθούν καθώς πέφτει το κόστος των μπαταριών, οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις (όπως οι Euro 7) θα κάνουν τα θερμικά οχήματα ακριβότερα, κλείνοντας σταδιακά την «ψαλίδα».
Η θέση της Ευρώπης και οι αντιδράσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει τεχνικά ανοιχτό το ενδεχόμενο κυκλοφορίας οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης εφόσον χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Ωστόσο, τα λεγόμενα e-fuels δεν αναμένεται να έχουν μαζική παραγωγή μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι που μεταφράζεται πρακτικά σε έμμεση απαγόρευση των θερμικών κινητήρων από το 2035.
Η Audi δεν είναι η μόνη που εκφράζει σκεπτικισμό. Η Mercedes ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παρατείνει τη ζωή των θερμικών κινητήρων της, με τον CEO Ola Källenius να κάνει λόγο για «διόρθωση πορείας» και να τη χαρακτηρίζει «ορθολογική προσέγγιση» ώστε να μην παραμεληθεί η τεχνολογία των συμβατικών κινητήρων.
Αντίστοιχα, ο CEO της BMW, Oliver Zipse, έχει τονίσει ότι το να ποντάρει κανείς αποκλειστικά στα ηλεκτρικά «οδηγεί σε αδιέξοδο» και δήλωσε ότι «οι πολιτικοί στόχοι πρέπει να αντανακλούν τις πραγματικότητες της αγοράς». Μάλιστα, στο περσινό Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού χαρακτήρισε την απαγόρευση του 2035 «περισσότερο ρεαλιστική», προειδοποιώντας ότι η απότομη κατάργηση των θερμικών κινητήρων μπορεί να πλήξει σοβαρά τη βάση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Επανεξέταση από την Ε.Ε. το 2025
Παρότι η Ε.Ε. επιβεβαίωσε εκ νέου τον Μάρτιο την πρόθεσή της να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035, η σχετική νομοθεσία θα τεθεί υπό επανεξέταση το 2025, υπό την πίεση των κατασκευαστών που ζητούν σαφείς κατευθύνσεις για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους.
Ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης, το βέβαιο είναι ότι όσα συμβούν στην Ευρώπη θα έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς πολλές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη έχουν την έδρα τους στην ήπειρο.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, εκφράζει εντελώς διαφορετική άποψη, λέγοντας πως τα ηλεκτρικά οχήματα δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 30% της παγκόσμιας αγοράς, ακόμη και μακροπρόθεσμα. Αν τελικά επιβεβαιωθεί, η ηλεκτροκίνηση ίσως είναι το μέλλον — αλλά όχι το μοναδικό.