Μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα με πολλά χιλιόμετρα: Πότε αξίζει να αγοράσεις και πότε όχι; Τι πρέπει να προσέχω
Η αγορά μεταχειρισμένων μοτοσυκλετών είναι μια αρκετά «δραστήρια» αγορά στην χώρα μας.
Αν και η αλήθεια είναι ότι κατά την «καλοκαιρινή σεζόν» η τιμή τους ανεβαίνει αρκετά, αφού οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν περισσότερο τη χρήση τους και αυτό είναι κάτι που οι πωλητές το γνωρίζου, είτε μιλάμε για παλαιότερα μοντέλα που φλερτάρουν με το «όρο» του vintage, είτε για πιο πρακτικές, προσανατολισμένες στο commuting μηχανές, εκεί εξώ θα βρεις και αρκετές «υποσχόμενες» αγγελίες για μηχανές που έχουν ήδη αρκετά χιλιόμετρα στο κοντέρ.
Σίγουρα, σε ορισμένες από αυτές(για να αξίζει κιόλας η ενδεχόμενη αγορά), αυτό θα αποτυπώνεται και στην τιμή. Έτσι, μπορεί να αναρωτιέσαι αν αξίζει να δεις πότε μια μοτοσικλέτα με πολλά χιλιόμετρα είναι όντως μια καλή ευκαιρία και πότε πρέπει απλώς να μείνεις μακριά και να μην ξοδέψεις τα χρήματα σου σε μια μηχανή που μπορεί να σου βγάζει συνέχεια προβλήματα και εσύ πρέπει να τρέχεις συνέχεια στο συνεργείο για να την επισκευάζεις.
Γενικά μιλώντας, η αγορά γεμάτη από παραδείγματα που έχουν υποστεί σκληρή χρήση ή έχουν προβλήματα που έχουν επισκευαστεί πρόχειρα. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς από μια δελεαστική τιμή και να κάνεις λάθη. Όπως όλα τα οχήματα, οι μοτοσυκλέτες είναι φτιαγμένες για έντονη χρήση στον δρόμο και κάποιες αντέχουν καλύτερα στα πολλά χιλιόμετρα από άλλες.
Βέβαια, αν ξέρεις τι να κοιτάξεις και τι να αποφύγεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορρίψεις μια μοτοσυκλέτα με υψηλή χιλιομέτρηση, αρκεί να πληροί κάποια σημαντικά κριτήρια.
Όπως συμβαίνει με κάθε μεταχειρισμένο όχημα, δεν πρέπει να μπαίνεις στη συμφωνία στα τυφλά. Καμιά φορά, ακόμα και μια μοτοσυκλέτα με λίγα χιλιόμετρα μπορεί να σου βγάλει προβλήματα. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία για μια μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα με πολλά χιλιόμετρα είναι η φροντίδα που έχει δεχτεί και η τακτική της συντήρηση.
Τι να προσέξεις όταν κοιτάς μια μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα με πολλά χιλιόμετρα
Υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά σημεία που πρέπει να εξετάσεις. Πρώτα απ’ όλα, ξεκίνα με μια έρευνα για τη μάρκα και το μοντέλο που σε ενδιαφέρει. Με το διαδίκτυο σήμερα, είναι εύκολο να βρεις ποιες είναι οι γνωστές «αδυναμίες» ενός συγκεκριμένου μοντέλου και ποια είναι η φήμη του.
Το επόμενο βήμα είναι να κάνεις έναν πλήρη φυσικό έλεγχο της μοτοσυκλέτας και να δεις το ιστορικό του σέρβις. Εξέτασε την κατάσταση των ελαστικών, τυχόν φθορές στο σώμα της μοτοσυκλέτας, τα φρένα, σημάδια από πτώσεις ή συγκρούσεις, και προσπάθησε να εντοπίσεις αν έχουν γίνει σοβαρές επισκευές. Αν η μοτοσυκλέτα έχει πέσει, τις περισσότερες φορές τα σημάδια είναι εμφανή και αυτό αποτελεί αρνητικό δείγμα.
Επιπλέον, έλεγξε την κατάσταση του λιπαντικού στον κινητήρα, τα γρανάζια, τους συνδέσμους, αν υπάρχουν διαρροές από την ανάρτηση, και αν λειτουργούν σωστά όλα τα ηλεκτρικά μέρη της μοτοσυκλέτας (φώτα, κόρνα, ενδείξεις κ.λπ.).
Πολλές μεταχειρισμένες μοτοσυκλέτες έρχονται με aftermarket μετατροπές ή προσθήκες (mods). Αυτό από μόνο του δεν είναι πάντα κακό, αλλά μπορεί να είναι και καμπανάκι κινδύνου. Αν οι μετατροπές δεν έχουν γίνει σωστά, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Ιδανικά, αναζήτησε μηχανές που είναι όσο το δυνατόν πιο «ακατέργαστες» και κοντά στο εργοστασιακό τους επίπεδο.
Το πιο κρίσιμο βήμα όμως είναι το πως θα νιώσεις στην δοκιμή. Πριν κάνεις οποιαδήποτε αγορά, πρέπει να οδηγήσεις τη μοτοσυκλέτα και να δεις πώς συμπεριφέρεται στο δρόμο. Αν την αγοράζεις από ιδιώτη, ρώτα τον όσο περισσότερα μπορείς: πώς τη χρησιμοποιούσε, κάθε πότε έκανε σέρβις, τι αλλαγές έχουν γίνει, αν έχει πέσει ποτέ, κ.λπ. Η οδήγηση θα αποκαλύψει τυχόν προβλήματα στη συμπεριφορά, στο κιβώτιο, στα φρένα, στην ανάρτηση και γενικά στον τρόπο λειτουργίας της μοτοσυκλέτας.
Συμπέρασμα
Μια μοτοσυκλέτα με υψηλή χιλιομέτρηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακή επιλογή. Το κλειδί είναι η συντήρηση. Μπορεί να βρεις μια μοτοσυκλέτα με 50.000 ή και 70.000 χιλιόμετρα που να είναι σε άριστη κατάσταση, και ταυτόχρονα μια άλλη με μόλις 10.000 χλμ να είναι κακοσυντηρημένη και γεμάτη προβλήματα.
Μη φοβάσαι τα χιλιόμετρα, αλλά να φοβάσαι την κακή συντήρηση και την αδιαφορία του προηγούμενου ιδιοκτήτη.