Stellantis – Renault: Τέλος στα σενάρια συγχώνευσης έδωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβούλιου της Stellantis.
Με μια ομπρέλα που περιλαμβάνει 14 διαφορετικά car brands, η Stellantis αποτελεί έναν κολοσσό της αυτοκινητιστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, η Renault, η οποία (πέρα από το ομώνυμο brand) έχει σε καθεστώς ιδιοκτησίας την εταιρεία σπορ αυτοκινήτων Alpine καθώς και τη Ρουμανική Dacia, σίγουρα δεν είναι μικρή εταιρεία. Για αυτό και το ενδεχόμενο πιθανής συγχώνευσης των δύο εταιρειών, που ακουγόταν έντονα τις τελευταίες μέρες, δημιούργησε μεγάλο ντόρο στον κόσμο του αυτοκινήτου.
Οι φήμες, όμως, θα παραμένουν φήμες, αφού ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Stellantis, John Elkann, μίλησε στους Financial Times, και δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Stellantis «Δεν συζητά για καμία συγχώνευση.»
Stellantis: Τα εσωτερικά προβλήματα
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εξέλιξη δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, δεδομένων των συνθηκών. Η Stellantis βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και ήδη αντιμετωπίζει τα δικά της εσωτερικά θέματα, μετά την παραίτηση του Carlos Tavares από την θέση του CEO. Προς το παρόν, η εταιρεία δεν έχει ορίσει τον επόμενο Διευθύνων Σύμβουλο, αν και σύμφωνα με τα πρόσφατα ρεπορτάζ, ο Αμερικανός Antonio Filosa αποτελεί το μεγάλο φαβορί. Μάλιστα, δεν θα μας παραξενέψει ιδιαιτέρα να δούμε και σχετική ανακοίνωση τις επόμενες εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, οποίος και να είναι ο νέος CEO της Stellantis, το σίγουρο είναι ότι δεν θα έχει εύκολο έργο. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να διαχειριστεί όλα τα brands του ομίλου σε ένα ομολογουμένως δύσκολο και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον(μετάβαση στα ηλεκτρικά, απαγορεύσεις, πρόστιμα, δασμοί).
Κάτι που μπορεί να διακρίνει κάνεις και στην εικόνα μερικών brand του ομίλου, όπως για παράδειγμα της Chrysler(που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση, «τα περασμένα μεγαλεία» της μάρκας) . Την ίδια ώρα που ούτε η DS φαίνεται να φτάνει τα νούμερα που η Stellantis θα ήθελε να έχει.
Ταυτόχρονα, η Abarth γίνεται ένα αμιγώς ηλεκτρικό brand, κάτι που φέρνει διαφορετικές προκλήσεις στον όμιλο.
Τι υπονοούμε;
Ότι, προφανώς, το άμεσο portofolio της Stellantis δεν περιλαμβάνει σενάρια ανοιγμάτων και συγχώνευσης με άλλες εταιρείες και ομίλους, αφού υπάρχουν άλλα θέματα που την «καίνε».
Stellantis – Renault…και στον ορίζοντα Nissan και Mitsubishi
Οποιοδήποτε σενάριο συγχώνευσης περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τις επενδυτικές σχέσεις της Renault με τη Nissan και τη Mitsubishi, δύο εταιρείες που επίσης δεν βρίσκονται στην καλύτερη οικονομική κατάσταση. Όπως είπαμε, την ώρα που η Stellantis αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, είναι λογικό να καταλάβει κάνεις το γιατί δεν θέλει να συζητά για πιθανές συγχωνεύσεις με άλλες εταιρείες, ειδικά εταιρείες που μπορεί να έρχονται με ένα συγκεκριμένο «έξτρα φόρτο».
Μην ξεχνάμε και ότι το αβέβαιο τοπίο στις παγκόσμιες αγορές, σε συνδυασμό με τις επικείμενες αλλαγές που θα γίνουν στην νομοθεσία κινητήρων και την απαγόρευση των θερμικών μοτέρ, πλήττουν σοβαρά την διεθνή αγορά αυτοκινήτων. Και οι δύο εταιρείες έχουν δει τις πωλήσεις τους να πέφτουν, κάτι που σίγουρα θα μελετάται εξονυχιστικά από τα στελέχη. Το σενάριο συγχώνευσης είναι πιθανώς μια λύση, όπως είδαμε και στην περίπτωση της Nissan και της Honda, ανεξαρτήτως από τις δυσκολίες που προέκυψαν. Σε κάθε περίπτωση, έδειξε πως η συγχώνευση μπορεί να είναι μια λύση οικονομικής επιβίωσης που οι εταιρείες έχουν υπόψη τους.
Μοιράζονται όμως έναν κοινό στόχο
Μπορεί η συγχώνευση να μοιάζει προς το παρόν αρκετά απίθανη, άλλα σίγουρα υπάρχει ένας κοινός τόπος ανάμεσα στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Stellantis, John Elkann, και του CEO της Renault, Luca De Meo: Την επιβίωση των μικρών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Και οι δύο, ωστόσο, βλέπουν ότι οι όλο και πιο αυστηρές απαγορεύσεις για τους ρύπους καθιστούν τα μικρά βενζινοκίνητα πόλης οικονομικά, ως μη βιώσιμα.