F1:Η McLaren φαίνεται πως έχει πετύχει μια τεχνολογική ανακάλυψη που της προσφέρει σαφές πλεονέκτημα σε αγωνιστικό ρυθμό — και οι πίσω δίσκοι φρένων μπορεί να είναι το κλειδί πίσω από την εξαιρετική απόδοση της MCL39.
Μετά το Grand Prix του Miami, όπου οι Piastri και Norris τερμάτισαν με διαφορά άνω των 30 δευτερολέπτων από τον πλησιέστερο αντίπαλο, η FIA προχώρησε σε εξονυχιστικό τεχνικό έλεγχο των πίσω φρένων της McLaren. Η επιλογή του μονοθεσίου έγινε στο πλαίσιο των τακτικών post-race ελέγχων, ωστόσο υπήρχε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το σύστημα πέδησης.
Ο ρόλος της θερμοκρασίας στα ελαστικά
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της McLaren φέτος είναι η ικανότητά της να διατηρεί τη θερμοκρασία των ελαστικών χαμηλότερη, ακόμη και σε συνθήκες υψηλής φθοράς, όπως στο Miami. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών και συνεχή ρυθμό όσο προχωρά ο αγώνας , κάτι που δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν ή να καταφέρουν οι αντίπαλες ομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες όπως η Red Bull έχουν χρησιμοποιήσει θερμικές κάμερες για να αναλύσουν τις θερμοκρασίες των φρένων της McLaren, με τα δεδομένα να δείχνουν σημαντικά ψυχρότερα πίσω φρένα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα στοιχεία κοινοποιήθηκαν στη FIA, η οποία προς το παρόν έχει επιβεβαιώσει ότι ο σχεδιασμός είναι εντός κανονισμών.
Μια «έξυπνη» θεωρία με phase-change υλικά
Ο μηχανικός Martin Buchan, με παρελθόν στη McLaren Advanced Technologies και εμπειρία από Audi και Racing Point, πρότεινε μια θεωρία που συνδέει την απόδοση των φρένων με τη χρήση phase-changing υλικών.
Πιο συγκεκριμένα, ο Buchan εξηγεί ότι ένα τέτοιο υλικό, τοποθετημένο σε θωρακισμένο κανάλι μεταξύ των επενδύσεων φρένου και του εσωτερικού τους, αλλάζει φάση (από στερεό σε υγρό) όταν ξεπεράσει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Η αλλαγή αυτή σταματά την περαιτέρω άνοδο θερμοκρασίας, διατηρώντας το σύστημα ψυχρότερο και άρα μειώνοντας τη θερμική επιβάρυνση των ελαστικών.
Καθώς ο αγώνας προχωρά, το υλικό αυτό απορροφά τη θερμότητα και παραμένει σε υγρή κατάσταση. Μόλις το αυτοκίνητο ολοκληρώσει τον αγώνα και οι θερμοκρασίες πέσουν, το υλικό επανέρχεται σε στερεή μορφή, θεωρητικά έτοιμο για τον επόμενο αγώνα, χωρίς την ανάγκη αντικατάστασης.
«Έξυπνη μηχανική σε ένα κανονιστικό πλαίσιο»
Ενώ οι διαστάσεις και το υλικό των brake drums ρυθμίζονται αυστηρά από τους τεχνικούς κανονισμούς της FIA, η μέθοδος ψύξης (όπως η δρομολόγηση αέρα και τα υλικά) είναι λιγότερο ελεγχόμενη. Εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πιθανό παράθυρο καινοτομίας που αξιοποίησε η McLaren.
Η θεωρία του Buchan προσθέτει επίσης νέο πλαίσιο στη φημολογία περί «νερού στα ελαστικά» που είχε εμφανιστεί προς το τέλος της περσινής σεζόν. Φήμες που τότε είχε σαρκάσει ο CEO Zak Brown, εμφανιζόμενος στο pit wall στο Miami με ένα μπουκάλι νερό με ετικέτα «Tire Water».
F1:Αντιδράσεις και πιθανή «αντιγραφή»
Αν αποδειχθεί πως η McLaren όντως χρησιμοποιεί phase-changing υλικά για θερμική διαχείριση, τότε δεν είναι απίθανο οι ανταγωνιστές να κινηθούν προς παρόμοιες λύσεις. Πηγές στο paddock αναγνωρίζουν ότι η McLaren έχει σημαντικό πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο τομέα και σημειώνουν ότι πρόκειται για μια από τις πιο καινοτόμες λύσεις στην F1 μετά το DAS της Mercedes.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η McLaren είχε τεθεί υπό διακριτικό έλεγχο από τη FIA και πέρυσι, όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ακάλυπτες οπές αισθητήρων θερμοκρασίας στα φρένα, κάτι που επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Αν όντως υπήρξε τότε πειραματισμός με την παρούσα τεχνολογία, τότε η στρατηγική φαίνεται να αποδίδει καρπούς το 2025.