Βενζίνη και κατανάλωση: Όσα πιθανότατα έχεις ακούσει άλλα δεν ισχύουν στην πραγματικότητα
Όταν έχει να κάνει με το αυτοκίνητο, και ειδικά με την βενζίνη και την κατανάλωση, υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα, ανάλογα ποιον και τι θα ακούσεις. Βάλε και στην εξίσωση ότι χρόνο με το χρόνο, η τεχνολογία εξελίσσεται σημαντικά και μπορεί να αλλάζει εντελώς αυτά που παλαιότερα θεωρούσαμε αυτονόητα, τότε είναι λογικό να χάνεσαι και να μην είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, αν θες να μάθεις τι ισχύει και τι όχι σχετικά με την βενζίνη και την απόδοση του καυσίμου, σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε 7 κοινούς μύθους που όλοι έχουμε ακούσει άλλα στην πραγματικότητα δεν ισχύουν.
Για να δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου και τι όχι για την βενζίνη του αυτοκινήτου όταν οδηγείς.
1. Η ακριβή βενζίνη (premium) βελτιώνει την απόδοση του αυτοκινήτου
Το πιο ακριβό καύσιμο δεν συνεπάγεται απαραίτητα με καλύτερη απόδοση. . Η διαφορά ανάμεσα στη «συνηθισμενη» 95άρα και την premium βενζίνη είναι κυρίως ο αριθμός οκτανίων, δηλαδή η αντοχή στην αυτανάφλεξη. Τα οχήματα υψηλών επιδόσεων ή με υπερτροφοδότηση χρειάζονται premium καύσιμο, αλλά αν ο κατασκευαστής δεν έχει τονίσει ότι δικό σου δεν το απαιτεί, τότε μάλλον δεν θα δεις διαφορά που θα δικαιολογεί το έξτρα κόστος.
2. Εξοικονομείς καύσιμο αν οδηγείς με κλειστό κλιματισμό, άλλα με ανοικτά παράθυρα
Η χρήση του κλιματισμού αυξάνει την κατανάλωση, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν αφήσεις τα παράθυρα ανοιχτά, ειδικά σε υψηλές ταχύτητες. Η αεροδυναμική αντίσταση αυξάνεται και τελικά «καίς» περισσότερο. Άρα, στην εθνική οδό, το κλιματιστικό είναι η πιο οικονομική επιλογή.
4. Τα χειροκίνητα κιβώτια είναι πάντα πιο οικονομικά
Κάποτε ίσχυε. Παλαιότερα, τα χειροκίνητα αυτοκίνητα είχαν περισσότερες σχέσεις και καλύτερο έλεγχο στροφών, κάτι που μείωνε την κατανάλωση. Πλέον όμως, τα αυτόματα κιβώτια διαθέτουν 7 ή και 9 σχέσεις και εξελιγμένες τεχνολογίες όπως διπλούς συμπλέκτες, φτάνοντας (ή ξεπερνώντας) τα χειροκίνητα σε οικονομία.
4. Το να αφήνεις τη μηχανή στο ρελαντί είναι καλύτερο από την να σβήνεις και να βάζεις μπρος ξανά
Σύμφωνα με μελέτες, αν η μηχανή μείνει στο ρελαντί για πάνω από 10 δευτερόλεπτα, καταναλώνει περισσότερο καύσιμο από την επανεκκίνηση του κινητήρα. Επιπλέον, τα σύγχρονα συστήματα Start-Stop συμβάλλουν τόσο στην εξοικονόμηση καυσίμου όσο και στη μείωση των εκπομπών ρύπων.
5. Τα πρόσθετα καυσίμων βελτιώνουν σημαντικά τις επιδόσεις
Τα πρόσθετα καυσίμου σίγουρα έχουν σημαντικές χρήσει ,όπως τον καθαρισμό των μπεκ ή την πρόληψη της διάβρωσης, αλλά δεν πρόκειται να «μεταμορφώσουν» την απόδοση του κινητήρα σου ούτε να αυξήσουν εντυπωσιακά την αυτονομία. Μάλιστα, αν χρησιμοποιείς ποιοτικό καύσιμο και κάνεις τακτική συντήρηση, το πιθανότερο είναι ότι δε χρειάζεσαι κανένα πρόσθετο.
6. Τα μικρά αυτοκίνητα καίνε πάντα λιγότερο
Η κοινή λογική λέει πως όσο μικρότερο το αμάξι, τόσο λιγότερη η κατανάλωση. Όμως στην πράξη, μικροί κινητήρες που πιέζονται σε πραγματικές συνθήκες(π.χ. με φορτίο ή σε υψηλές ταχύτητες) μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο από ένα μεγαλύτερο, που δεν ζορίζεται και ταυτόχρονα διαθέτει εξελιγμένη τεχνολογία . Η τεχνολογία, εξάλλου, έχει κάνει άλματα και οι σύγχρονοι μεγαλύτεροι κινητήρες είναι πολύ πιο αποδοτικοί απ’ ό,τι νομίζεις.
7. Τα καύσιμα δεν έχουν ημερομηνία λήξης
Η αλήθεια είναι πως έχουν. Η σύσταση της βενζίνης αρχίζει να αλλοιώνεται μετά από περίπου έναν μήνα όταν βρίσκεται μέσα στο ρεζερβουάρ. Αν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να κρατήσει έως και έξι μήνες. Η premium βενζίνη διατηρείται λίγο περισσότερο, περίπου έως και εννέα μήνες. Το αλλοιωμένο καύσιμο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εκκίνηση ή ακόμα και βλάβες στον κινητήρα.
Συμπέρασμα:
Η οικονομία καυσίμου είναι κάτι που ενδιαφέρει όλους μας, αλλά όχι όλες οι συμβουλές που κυκλοφορούν έχουν βάση. Καλό είναι να εμπιστεύεσαι τα επίσημα στοιχεία και την τεχνολογία του οχήματός σου, και να αποφεύγεις μύθους που μπορούν να σου κοστίσουν χρόνο, χρήμα ή και ζημιά στον κινητήρα.