Φίλτρο λαδιού: Το αλλάζουμε μαζί με τις προγραμματισμένες αλλαγές λαδιών. Μπορείς να το καθαρίσεις και να το ξανά χρησιμοποιήσεις;
Το να διατηρήσεις το αυτοκίνητο σου σε μια καλή κατάσταση εξαρτάται από πολλά. Το μοντέλο για το οποίο μιλάμε, η ποιότητα κατασκευής καθώς και(κρατήσαμε το πιο σημαντικό για το τελευταίο) η συντήρηση.
Για να κρατήσεις το αυτοκίνητο σου σε πολύ καλή κατάσταση χρειάζεται να είσαι τακτικός σε μια σειρά από εργασίες συντήρησης. Από αλλαγές και συμπληρώσεις λαδιών, αλλαγή ελαστικών, ευθυγραμμίσεις/ζυγοσταθμίσεις, αλλαγές ιμάντα κ.ο.κ., χρειάζεται να είσαι πάντα προσεκτικός και ενδελεχής με τις εργασίες, αν θέλεις να έχεις ένα αποδοτικό αυτοκίνητο.
Ανάμεσα στις εργασίες που έχεις να κάνεις στο αυτοκίνητο σου, η αλλαγή λαδιών είναι από τις πιο σημαντικές. Ανάλογα το αυτοκίνητο σου, το κάθε πότε πρέπει να κάνεις αλλαγές λαδιών διαφοροποιείται. Ωστόσο, ο γενικός κανόνας λέει ότι πρέπει να αλλάζεις τα λάδια στο αυτοκίνητο σου κάθε 10.000 με 20.000 χλμ.. Μαζί με την απομάκρυνση του παλιού, βρώμικου λαδιού πρέπει να αλλάζεται φυσικά και το φίλτρο λαδιού.
Μπορείς να καθαρίσεις και να χρησιμοποιήσεις ξανά ένα φίλτρο λαδιού;
Δουλεία του φίλτρου λαδιού είναι να κρατά το λάδι καθαρό και να απομακρύνει τη βρωμιά και άλλα βλαβερά σωματίδια, μην επιτρέποντας τους να περνάνε στο λάδι και έπειτα στο μοτέρ. Συνήθως, τα φίλτρα λαδιού είναι συνήθως συνθετικά ή χάρτινα. Τα εν λόγω φίλτρα λαδιού είναι μιας χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα καθαρίσεις και να τα επαναχρησιμοποιήσεις.
Τι συμβαίνει όμως με τα επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα λαδιού;
Αυτές οι συσκευές διαφοροποιούνται από τα συμβατικά φίλτρα λαδιού, αφού είναι σχεδιασμένα για να καθαρίζονται και να χρησιμοποιούνται πολλές φορές και, αντί για χάρτινα ή συνθετικά φίλτρα, διαθέτουν μεταλλικό πλέγμα και μαγνήτες για να εμποδίσουν τη βρωμιά να περάσει στον κινητήρα. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά αρνητικά στα επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα λαδιού, αφού η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο πρακτικά. Παρακάτω, όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα λαδιού για τον κινητήρα σας.
Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα φίλτρο λαδιού μιας χρήσης και ένα επαναχρησιμοποιούμενο
Όπως αναφέραμε και πάνω, τα φίλτρα λαδιού μιας χρήσης διαθέτουν συνθετικά ή χάρτινα υλικά, ενώ τα επαναχρησιμοποιούμενο διαθέτουν μεταλλικά υλικά. Μπορεί, επίσης, να κατασκευάζονται από υλικά χειρουργικού χάλυβα ή αεροπορικού τύπου αλουμίνιο, ενώ μερικοί κατασκευαστές υποστηρίζουν πως ότι τα προϊόντα τους προσφέρουν πιο αποδοτική ροή του λαδιού και καλύτερο φιλτράρισμα. Σίγουρα, αποτελούν πιο περίπλοκες κατασκευές, αξιοποιώντας συσκευές όπως βαλβίδες διαφορικής πίεσης για να βελτιώσουν την ροή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα λαδιού μειώνουν τους ρύπους και μεγιστοποιούν την ικανότητα του λαδιού να προστατέυει τον κινητήρα.
Μερικά από αυτά τα φίλτρα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και μετά σταματούν να είναι λειτουργικά ενώ άλλα μπορούν να αποδίδουν για όσο λειτουργεί το αυτοκίνητο σου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τα καθαρίζεις αρκετά τακτικά, σε κάθε αλλαγή λαδιού.
Γιατί ένα επαναχρησιμοποιούμενο φίλτρο λαδιού είναι μια μάλλον κακή ιδέα
Αρά, αγοράζεις ένα και το έχεις για όλη τη ζωή του κινητήρα σου; Τότε γιατί δίνω κάθε τόσο για να πάρω από ένα καινούργιο φίλτρο; Δεν είναι καλύτερα να πάρω ένα επαναχρησιμοποιούμενο και απλά να το καθαρίζω όποτε πρέπει; Γλυτώνω και τον κόπο του να βρω και να πάω να πάρω άλλο.
Αυτά σκέφτονται πολλοί, διαβάζοντας το άρθρο. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκη.
Ένα επαναχρησιμοποιούμενο φίλτρο λαδιού είναι πολύ πιο ακριβό από ένα συμβατικό με συνθετικά ή χάρτινα υλικά. Οκ, η λογική λέει ότι το επαναχρησιμοποιούμενο φίλτρο θα σου σώσει χρήματα, άλλα είσαι αλήθεια διατεθειμένος να δώσεις μερικές εκατοντάδες ευρώ για ένα φίλτρο λαδιού; Την ίδια ώρα που μπορείς να βρεις ένα συμβατικό φίλτρο από 5 μέχρι 20 ευρώ; Και τι θα γίνει αν θελήσεις να αλλάξεις αυτοκίνητο ή αν σου προκύψει κάποιο θέμα και πρέπει να αλλάξεις; Θα έχεις επενδύσει ένα μεγάλο πόσο σε ένα εξάρτημα που δεν χρειάζεται τόσο και πλέον σου είναι άχρηστο.
Πέρα από αυτό, υπάρχει και το πρόβλημα του καθαρισμού. Ο καθαρισμός ενός φίλτρο λαδιού δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία και αν δεν καθαρίσεις το φίλτρο σωστά θα προκαλέσεις πρόβλημα, τόσο στο φίλτρο όσο και τον κινητήρα.
Τέλος, αν και τα επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα λαδιού, διαφημίζονται από τους κατασκευαστές ως καλύτερα και πιο αποδοτικά , δεν υπάρχουν ανεξάρτητες έρευνες που στηρίζουν κάτι τέτοιο. Καλό είναι να εμπιστεύεσαι πάντα τα γνήσια εξαρτήματα και μέρη που προτείνουν οι κατασκευαστές και να επιμένεις σε εξαρτήματα που τηρούν τις προδιαγραφές που δίνονται.