Φίλτρο αέρα κινητήρα: Τι ισχύει και τι όχι.
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα αέρα εισαγωγής, που υπόσχονται ότι βελτιώνουν τη ροή αέρα προς τον κινητήρα σου, αυξάνοντας έτσι την ιπποδύναμη και την επιτάχυνση. Πολλοί οδηγοί δηλώνουν ότι είδαν όντως διαφορά στην απόδοση του αυτοκινήτου τους με αυτά τα φίλτρα.
Συνήθως κατασκευάζονται από βαμβάκι ή νανοΐνες και είναι πλενόμενα: μπορείς να τα καθαρίσεις, να τα λαδώσεις με ειδικό λάδι και να τα ξαναχρησιμοποιήσεις. Κάποια μάλιστα συνοδεύονται από εγγύηση… εκατομμυρίων χιλιομέτρων! Υπάρχουν και μοντέλα που καθαρίζονται απλά με αέρα. Πολλά από αυτά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντικαθιστούν απευθείας το εργοστασιακό, χάρτινο φίλτρο αέρα του αυτοκινήτου σου, ενώ άλλα συνοδεύουν ολόκληρα κιτ ελεύθερης εισαγωγής.
Σε πρώτη φάση, αυτά που υπόσχονται ακούγονται λογικά: οι κινητήρες αποδίδουν καλύτερα όταν «αναπνέουν» καλύτερα. Τι ισχύει όμως στην πράξη
Φίλτρο αέρα κινητήρα: Τι δείχνουν οι δοκιμές
Όμως, ανεξάρτητα τεστ δείχνουν ότι τα aftermarket φίλτρα προσφέρουν λίγη ή και καθόλου ουσιαστική βελτίωση στην απόδοση. Μάλιστα, κάποια από αυτά επιτρέπουν τη διείσδυση περισσότερης σκόνης στον κινητήρα σου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φθορά στα εσωτερικά του μέρη μέσω του λαδιού. Επιπλέον, η ειδική λάδιση που χρησιμοποιείται σε κάποια φίλτρα μπορεί να εισχωρήσει στο σύστημα εισαγωγής αέρα, προκαλώντας πρόσθετα προβλήματα.
Σε πολλές δοκιμές που έχουν γίνει κατά τις όποιες έγιναν συγκρίσεις ανάμεσα σε φραγμένα εργοστασιακά φίλτρα με καινούργια, δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι η επιτάχυνση βελτιώνεται όταν το φίλτρο είναι καθαρό.
Άρα, πράγματι, ένα ελεύθερης ροής φίλτρο μπορεί να βελτιώσει την απόκριση του κινητήρα σου, αλλά το πόσο αισθητή θα είναι αυτή η διαφορά εξαρτάται από το ίδιο το αυτοκίνητο.
Μην ξεχνάς επίσης ότι αυτά τα φίλτρα κοστίζουν περισσότερο από τα συμβατικά και απαιτούν τακτικό καθάρισμα και συντήρηση αντί για απλή αντικατάσταση. Επιπλέον, τα φίλτρα αυτά επιτρέπουν περισσότερους ήχους εισαγωγής να φτάνουν στην καμπίνα.
Μπορεί, δηλαδή, να δίνουν την ψευδαίσθηση καλύτερης απόδοσης ή απλά να κάνουν τον ήχο πιο «αγωνιστικό», κάτι που για κάποιους οδηγούς αξίζει το επιπλέον κόστος.