Βενζίνη ή πετρέλαιο :Σύγκριση μεταξύ βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα και την τεχνολογία καθαρισμού
Ο κινητήρας diesel, που πήρε το όνομά του από τον εφευρέτη του Rudolf Diesel το 1893, για χρόνια θεωρούνταν ο πιο αποδοτικός τρόπος μετακίνησης.
Στην Ευρώπη, τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. αγαπήθηκαν ιδιαίτερα, όπως συνέβη και στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ, από την άλλη, δεν γνώρισαν ποτέ μεγάλη επιτυχία. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε το 2015 με το σκάνδαλο Dieselgate, όταν αποκαλύφθηκε πως η Volkswagen είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό παραποίησης εκπομπών σε περίπου 11 εκατ. οχήματα παγκοσμίως. Από τότε, η φήμη του diesel δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, παρόλο που στην χώρα μας συνεχίζεται να είναι αρκετά δημοφιλές καύσιμο, ιδιαίτερα στην επαρχία.
Βενζίνη ή πετρέλαιο; Νόμοι, φίλτρα και νέα δεδομένα
Ως προς τα όρια ρύπων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η κουβέντα για το ποιος κινητήρας είναι πιο καθαρός συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, η αυστηρή νομοθεσία και η τεχνολογία έχουν ανεβάσει τον πήχη και στις δύο πλευρές ,τόσο στους βενζινοκινητήρες όσο και στους diesel. Όμως η απάντηση στην ερώτηση «ποιος ρυπαίνει περισσότερο;» εξαρτάται από το πώς και τι μετράμε.
Καύση ανά λίτρο; Ο diesel παράγει περίπου 10% λιγότερο CO₂ από τη βενζίνη. Όμως αυτό δεν λέει όλη την αλήθεια. Οι κινητήρες diesel παράγουν περισσότερα οξείδια του αζώτου (NOx), που συμβάλλουν στο νέφος και συνδέονται με αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα, από το 2012, ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τα καυσαέρια diesel ως καρκινογόνα.
Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει με την εξέλιξη τεχνολογιών όπως το φίλτρο σωματιδίων (DPF) και οι τριπλοί καταλύτες. Από το 2009, τα φίλτρα είναι υποχρεωτικά στα περισΕπιπλέον, η απαίτηση του 2017 από την EPA για βενζίνη με 97% λιγότερο θείο συνέβαλε στη μείωση των ρύπων και για τα δύο καύσιμα.
Η τεχνολογία μικραίνει τη διαφορά
Σήμερα, με τη σύγχρονη τεχνολογία, οι διαφορές μεταξύ των δύο τύπων κινητήρων έχουν μειωθεί αισθητά. Γενικά, οι diesel παραμένουν πιο αποδοτικοί, αλλά εκπέμπουν περισσότερους ρύπους. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία του οχήματος, τη συντήρησή του και το σύστημα ελέγχου ρύπων που διαθέτει.
Για παράδειγμα, οι καταλύτες στους βενζινοκινητήρες μειώνουν έως και 30% τα NOx. Στους diesel, το DPF παγιδεύει την αιθάλη και την καίει, ενώ για τον έλεγχο των NOx χρησιμοποιείται διάλυμα ουρίας όπως το AdBlue. Όμως αυτά απαιτούν συχνή συντήρηση.
Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports έδειξε πως ένα σύγχρονο diesel με φίλτρο DPF εκπέμπει λιγότερα σωματίδια άνθρακα από ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο. Ο Dr. Karl Ropkins από το Πανεπιστήμιο του Leeds τόνισε ότι «ένα καλό diesel μπορεί να είναι καθαρό, ενώ ένας κακός βενζινοκινητήρας να είναι βρώμικος».
Συμπέρασμα
Η σύγκριση δεν είναι πλέον άσπρο ή μαύρο. Οι σύγχρονοι κινητήρες, είτε βενζίνης είτε diesel, είναι πολύ καθαρότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν. Το θέμα δεν είναι τόσο το καύσιμο όσο η τεχνολογία πίσω από αυτό. Και φυσικά, η σωστή χρήση και συντήρηση.