Γιατί η F1 σταμάτησε να χρησιμοποιεί κινητήρες V10; Και γιατί ακούγεται ότι υπάρχουν συζητήσεις επιστροφής τους
Οι θρυλικοί κινητήρες V10 με το χαρακτηριστικό τους ήχο αποτέλεσαν για πολλούς το σύμβολο της «χρυσής εποχής» της F1, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως και τα μέσα των 2000s. Παρά την τεχνολογική τους αίγλη, την τεράστια ισχύ τους και το νοσταλγικό πια ήχο, οι ομάδες και η FIA αποφάσισαν το 2006 να τους αποχαιρετήσουν, αντικαθιστώντας τους με πιο αποδοτικές και σύνθετες υβριδικές μονάδες ισχύος.
Η μετάβαση στην υβριδική εποχή
Από το 2014, η F1 εισήλθε επισήμως στην «υβριδική εποχή της» με την εισαγωγή των κινητήρων V6 turbo-hybrid. Στόχος ήταν η προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η ευθυγράμμιση με τις περιβαλλοντικές τάσεις θεσμών και κατασκευαστών καθώς και η τεχνολογική πρόοδος. Οι νέες αυτές μονάδες διέθεταν κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά και περίπλοκα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, τούρμπο, και εξελιγμένα ηλεκτρονικά.
Τα προηγούμενα 20 περίπου χρόνια, υπήρχαν αρκετές προτάσεις επιστροφής στους V10,ωστόσο καμία δεν απέφερε αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο συνέβη και φέτος όταν πολλά ρεπορτάζ λέγανε ότι στελέχη της FIA και συγκεκριμένα ο ίδιος ο πρόεδρος της στήριζε ένθερμα την επιστροφή των κινητήρων V10. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, ήταν εμφανές ότι τέτοια σενάρια είναι μακριά από την πραγματικότητα.
Οι κατασκευαστές κινητήρων έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και χρόνο στην εξέλιξη των νέων κανονισμών του 2026,καθιστώντας οποιαδήποτε αλλαγή στρατηγικής πρακτικά αδύνατη σε αυτό το στάδιο.
Η νοσταλγία για τους V10
Ο ήχος των V10 ήταν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα στοιχεία της F1. Πολλοί ιστορικοί παράγοντες του αθλήματος, συμπεριλαμβανομένου του Bernie Ecclestone, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υβριδική στροφή, την οποία θεωρούν περίπλοκη τεχνικά και λανθασμένη.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αγνοηθεί η συμβολή της υβριδικής τεχνολογίας στην πρόοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι κινητήρες που χρησιμοποιεί σήμερα η F1 έχουν ωθήσει σημαντικά την έρευνα γύρω από τις αποδοτικές μεταδόσεις, την ανάκτηση ενέργειας, και τις εξελιγμένες μονάδες διαχείρισης ισχύος και έχει σίγουρα συμβάλλει στην βελτίωση της υβριδικής κινητικότητας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Η περιβαλλοντική διάσταση και η πραγματικότητα των αριθμών
Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η κατανάλωση καυσίμου από τα μονοθέσια είναι μικρή συγκριτικά με το σύνολο των εκπομπών που σχετίζονται με τη F1. Για παράδειγμα, το 2019, εκτιμήθηκε ότι τα μονοθέσια ευθύνονται για μόλις το 0,7% των συνολικών εκπομπών της διοργάνωσης ,με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να προέρχεται από τις μεταφορές, τη μετακίνηση προσωπικού και τις μεταφορές εξοπλισμού.
Αυτό εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η περιβαλλοντική επιβάρυνση από έναν V10 είναι πράγματι τόσο σημαντική, ιδίως αν η F1 μπορούσε να υιοθετήσει συνθετικά ή ουδέτερα καύσιμα. Παρ’ όλα αυτά, η προτεραιότητα της F1 παραμένει η καινοτομία σε τομείς όπως η εξοικονόμηση καυσίμου, η τεχνολογία μπαταριών και η βιωσιμότητα.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον;
Η επιστροφή των V10 στο άμεσο μέλλον φαντάζει απίθανη, κυρίως λόγω των ισχυρών επενδυτικών δεσμεύσεων των ομάδων και κατασκευαστών στους υφιστάμενους κανονισμούς και τους κανονισμούς του 2026. Ωστόσο σίγουρα η συζήτηση των V10 κινητήρων θα μείνει ζωντανή εξαιτίας της αγάπης που έχουν για αυτούς οι φίλοι της F1.
Δείτε επίσης

Πόσο «πράσινα» είναι πραγματικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

F1:Οι 5 βασικοί λόγοι που ο Lewis Hamilton δεν έχει «κουμπώσει» στη Ferrari

Τα 4 πιο κοινά λάθη που κάνουμε όλοι και κάνουμε ζημιά στον κινητήρα

Γιατί επανεξετάζονται οι κανονισμοί κινητήρων του 2026 στη συνεδρίαση της Επιτροπής F1

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές μεταχειρισμένων;
