Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για να αποφύγεις τα φτηνά ελαστικά στο αυτοκίνητο σου

Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για να αποφύγεις τα φτηνά ελαστικά στο αυτοκίνητο σου

Γιατί τα φτηνά ελαστικά μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σου και να κοστίζουν περισσότερο μακροπρόθεσμα

Δεδομένου της υψηλής τιμής μιας τετράδας νέων ελαστικών, πολλοί οδηγοί αποφασίζουν να στραφούν σε μεταχειρισμένα ελαστικά. Εξάλλου, στο αυτοκίνητο μπορείς να βρεις πολλά μεταχειρισμένα εξαρτήματα που κάνουν την δουλεία τους αποδοτικά, ειδικά σε παλαιότερα αυτοκίνητα που πλέον δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις εξαρτήματα «από το κουτί».
Ωστόσο, όσον αφορά τα ελαστικά, τα πράγματα αλλάζουν. Πράγματι, κάποια μεταχειρισμένα ελαστικά  μπορεί να είναι ασφαλή, εφόσον έχουν ελεγχθεί σχολαστικά και γνωρίζεις από που έρχονται και τι έχουν υποστεί. Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις που οι έμποροι προσπαθούν να ξεφορτωθούν μερικά ελαστικά, τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση και μπορούν να απειλήσουν την ασφάλεια σου στον δρόμο.

Πρέπει, άλλωστε, να θυμάσαι πως τα ελαστικά είναι το μοναδικό σημείο επαφής του οχήματός σου με το δρόμο. Κι ενώ τα φτηνά ελαστικά μπορεί να μοιάζουν οπτικά με τα premium, οι διαφορές τους είναι συχνά μεγάλες. Αν σκέφτεσαι να κάνεις οικονομία σ’ αυτόν τον τομέα, αξίζει να δεις προσεκτικά τι ακριβώς διακυβεύεται.

Φθηνά ελαστικά: Απειλή για την ασφάλειά σου χωρίς να το καταλάβεις

Στη θεωρία, τα οικονομικά ελαστικά δείχνουν μια τίμια αγορά. Στην πράξη όμως, σε έναν βρεγμένο αυτοκινητόδρομο ή σε ένα φρενάρισμα πανικού, μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αναλυτικά στατιστικά, άλλα στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οπού και πωλούνται περίπου 30 εκατομμύρια μεταχειρισμένα ελαστικά, η NHTSA(Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων των Ηνωμένων Πολιτειών), αναφέρει ότι σχεδόν 11.000 τροχαία ατυχήματα και πάνω από 600 θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με προβλήματα στα ελαστικά.

Το βασικότερο ζήτημα που μπορεί να έχεις με μεταχειρισμένο ελαστικό είναι η πρόσφυση. Τα φτηνά ελαστικά συνήθως δεν διαθέτουν τα προηγμένα μείγματα καουτσούκ και τα ειδικά σχέδια πέλματος που προσφέρουν στα ακριβότερα μοντέλα το απαιτούμενο κράτημα. Σε στεγνό δρόμο, ίσως να μη φανεί η διαφορά. Όμως με βροχή ή σε κακοδιατηρημένα κομμάτια ασφάλτου, οι αποστάσεις φρεναρίσματος μεγαλώνουν, η ολίσθηση ή ακόμα και η υδρολίσθηση γίνονται πολύ πιθανότερες. Και μερικά επιπλέον μέτρα στο φρενάρισμα μπορεί να κρίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα απλώς επικίνδυνο σενάριο και ένα σοβαρό ατύχημα.

Η αντοχή είναι ένα ακόμη ζήτημα. Τα οικονομικά ελαστικά είναι πιο ευάλωτα σε σκασίματα λόγω πιο λεπτών υλικών και ασθενέστερων πλευρικών τοιχωμάτων. Ένα σκασμένο λάστιχο είναι πάντα πρόβλημα, αλλά σε υψηλές ταχύτητες μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Επιπλέον, φθείρονται πολύ πιο γρήγορα ,άρα εκτός από επικίνδυνα, θα χρειαστεί να τα αλλάζεις συχνότερα.

Υπάρχει και το νομικό/ασφαλιστικό σκέλος, που συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη. Αν εμπλακείς σε ατύχημα και αποδειχθεί ότι τα ελαστικά σου ήταν ακατάλληλα ή υπερβολικά φθαρμένα, η ασφαλιστική μπορεί να αρνηθεί την κάλυψη. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να θεωρηθείς υπεύθυνος αν αποδειχθεί ότι εν γνώσει σου χρησιμοποίησες ελαστικά αμφίβολης ποιότητας.

Οι υπόλοιπες παγίδες που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Πέρα από την ασφάλεια, τα φτηνά ελαστικά φέρνουν και άλλες ταλαιπωρίες, τόσο στην καθημερινή οδήγηση όσο και στο πορτοφόλι σου. Συνήθως είναι πιο θορυβώδη, προκαλούν περισσότερους κραδασμούς και κάνουν τη διαδρομή πιο τραχιά και κουραστική. Μακροπρόθεσμα, αυτή η επιπλέον καταπόνηση μπορεί να φθείρει πιο γρήγορα το σύστημα ανάρτησης του αυτοκινήτου.

Τα οικονομικά ελαστικά έχουν επίσης υψηλότερη αντίσταση κύλισης, κάτι που σημαίνει ότι ο κινητήρας σου καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει ταχύτητα. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες επισκέψεις στο πρατήριο καυσίμων.

Και φυσικά υπάρχει η συχνότερη αντικατάσταση. Αν αλλάζεις φτηνά ελαστικά κάθε χρόνο ή δύο, ίσως τελικά ξοδέψεις περισσότερα από ό,τι αν είχες επενδύσει από την αρχή σε ένα αξιόπιστο, μεσαίας κατηγορίας σετ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα φτηνά ελαστικά είναι πάντα κακή επιλογή. Αν είσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα παλιά σου λάστιχα είναι επικίνδυνα, η αγορά ενός φτηνού, καινούργιου σετ είναι σίγουρα προτιμότερη από το να συνεχίσεις με φθαρμένα. Απλώς να έχεις υπόψη σου ότι δεν θα κρατήσουν πολύ και ότι πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός κατά την αγορά.

 

Δείτε επίσης

Φίλτρο αέρα κινητήρα: Αξίζει να επενδύσεις σε πιο ακριβά εξαρτήματα- Τί ακριβώς ισχύει

Φίλτρο αέρα κινητήρα: Αξίζει να επενδύσεις σε πιο ακριβά εξαρτήματα- Τί ακριβώς ισχύει

F1: Ο Christian Horner δίνει την δική του άποψη για την επίκρατηση Verstappen στην Ίμολα

F1: Ο Christian Horner δίνει την δική του άποψη για την επίκρατηση Verstappen στην Ίμολα

F1: Τα συμπεράσματα μας από το GP της Ίμολα

F1: Τα συμπεράσματα μας από το GP της Ίμολα

F1: «Ήμουν κοντά στο να παρακούσω τη Williams» είπε ο Carlos Sainz

F1: «Ήμουν κοντά στο να παρακούσω τη Williams» είπε ο Carlos Sainz

Ελαστικά: Λήγει η ρεζέρβα του αυτοκινήτου;

Ελαστικά: Λήγει η ρεζέρβα του αυτοκινήτου;

Φθείρει ή προστατεύει τα τακάκια το αναγεννητικό φρενάρισμα των ηλεκτρικών;

Φθείρει ή προστατεύει τα τακάκια το αναγεννητικό φρενάρισμα των ηλεκτρικών;