Φρένα αυτοκινήτου: Μπορείς να κάνεις ζημία στο σύστημα πέδησης αν πατάς φρένο με δύναμη;

Φρένα αυτοκινήτου: Μπορείς να κάνεις ζημία στο σύστημα πέδησης αν πατάς φρένο με δύναμη;

Φρένα αυτοκινήτου: Τι συμβαίνει στο σύστημα πέδησης του αυτοκίνητου όταν κοπάνας με δύναμη το φρένο για να σταματήσεις στο αυτοκίνητο – Μπορεί να πάθει ζημιά;

Ένα αυτοκίνητο αποτελείται από μια σειρά συστημάτων και εξαρτημάτων, τα οποία λειτουργούν συνδυαστικά ώστε το αυτοκίνητο να κινείται στον δρόμο και να αντιδρά στις «εντολές» που του δίνει ο οδηγός. Κινητήρας(και όλα τα επιμέρους εξαρτήματα του, έμβολα, κυλίνδρους, βαλβίδες, κ.ο.κ.), σύστημα ανάρτησης(αμορτισέρ, ανάρτηση κ.ο.κ.), σύστημα εξάτμισης(καταλύτης, εξάτμισης, φίλτρα κ.ο.κ.), το σύστημα καυσίμου(χώρος του ρεζερβουάρ, αντλία καυσίμου κ.ο.κ.), τα ελαστικά. Και φυσικά, ίσως, το πιο σημαντικό: τα φρένα.

Το σύστημα πέδησης αυτοκινήτου είναι τόσο σημαντικό γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια μας. Είναι σημαντικό για τον ίδιο λόγο που και τα ελαστικά είναι πολύ σημαντικά.

Ακόμα και αν ακολουθείς όλα τα προγράμματα συντήρησης και κάνεις τακτικές τις αλλαγές, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο σου να λειτουργεί άψογα και να μην απειλείται από φθορές και βλάβες, πρόβλημα στα φρένα ή στα ελαστικά, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Για αυτό, πάνω από όλα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα ελαστικά μας διαθέτουν την κατάλληλη πρόσφυση και πάτημα στον δρόμο και φυσικά ότι τα φρένα δουλεύουν και είναι πλήρως αποδοτικά.

Γιατί, όμως, ξεκινούμε αυτή τη σύγκριση μεταξύ συντήρησης αυτοκινήτου που εξασφαλίζει την καλή υγεία και λειτουργία του αυτοκινήτου και συντήρησης που εξασφαλίζει ότι είσαι ασφαλής στον δρόμο, αφού εμείς οι ίδιοι έχουμε τονίσει πολλές φορές την σημασία και των δύο;

Εξαιτίας του θέματος που εξετάζουμε σήμερα: Το αν και πόσο μεγάλη ζημιά μπορείς να κάνεις στο αυτοκίνητο σου αν συνηθίζεις να πατάς με δύναμη και να κοπάνας τα φρένα, αυξάνοντας το φόρτο πίεσης και καταπονώντας τα, όταν οδηγείς.

Φρένα αυτοκινήτου: Κάνει να κοπανάω τα φρένα του αυτοκινήτου όταν οδηγώ;

Το σύστημα πέδησης και τα φρένα είναι υπεύθυνα για την επιβράδυνση και την ακινητοποίηση του οχήματος. Ο οδηγός έχει τον έλεγχο των φρένων, μέσω του συγκεκριμένου πεντάλ(το μεσαίο σε χειροκίνητο αυτοκίνητο και το αριστερό σε αυτόματο).

Όταν, ας πούμε, μιλάμε για το πεντάλ του συμπλέκτη, έχουμε τονίσει ότι το να ξεκουράζεις το πόδι σου πάνω στον συμπλέκτη, ή να του ασκείς παραπάνω πίεση από αυτή που χρειάζεται και να το καταπονείς άσκοπα, είναι απαγορευτικό για την καλή λειτουργία και μακροζωία του. Είναι δηλαδή, μια κακή συνήθεια που θα σου κοστίσει αρκετά χρήματα σε επισκέψεις στο συνεργείο και ανταλλακτικά στο μακροπρόθεσμο.

Ισχύει, λοιπόν, το ίδιο για τα φρένα;

Σίγουρα, η καταπόνηση των φρένων σημαίνει ότι και το σύστημα πέδησης θα υποφέρει και θα χρειαστεί να αλλάξεις τακάκια και δίσκους, αφού όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς τα φρένα σου, τόσο πιο πολύ φθείρονται.

Ωστόσο, απόλυτη προτεραιότητα σου στον δρόμο είναι να είσαι εσύ, οι επιβάτες στο αυτοκίνητο και οι υπόλοιποι οδηγοί και πεζοί γύρω σου, ασφαλείς. Η πιθανή φθορά και τα έξοδα συντήρησης πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι η τελευταία σκέψη στο μυαλό σου όταν βρίσκεσαι σε ένα, πιθανώς, επικίνδυνο σενάριο στον δρόμο.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να να πατάς δυνατά και με πολλή πίεση το πεντάλ των φρένων σε κάθε σενάριο.

Τα φρένα, όπως κάθε μέρος του αυτοκινήτου, φθείρεται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου και την χρήση. Η συνεχής χρήσης των φρένων ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται(Για παράδειγμα, επιταχύνεις απότομα ενώ βλέπεις ότι υπάρχει κόκκινος σηματοδότης που θα σε αναγκάζει να ακινητοποιηθείς), είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το αυτοκίνητο και την τσέπη σου.

Η χρήση του συστήματος πέδησης δημιουργεί ένα κύμα θερμότητας, το οποίο αυξάνεται, όσο περισσότερο πιέζεις και πατάς τα φρένα σου. Όπως είπαμε, φθείρει σημαντικά τα τακάκια και τους ρότορες των δίσκων. Ταυτόχρονα, η θερμότητα αυτή μπορεί να «χαλαρώσει» τους σωλήνες από τους οποίους περνά το υγρό φρένων, με αποτέλεσμα πιθανές διαρροές άλλα και προβλήματα στην απόδοση.

Μην ξεχνάμε και τις επιπτώσεις στα ελαστικά. Θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι το απότομα φρενάρισμα σε υψηλές ταχύτητες συνοδεύεται σχεδόν πάντα από τη χαρακτηριστική οσμή του καμένου καουτσούκ, που προκαλείται όταν οι τροχοί «κλειδώνουν» και το ελαστικό τρίβεται στην άσφαλτο. Αυτό οδηγεί σε ανομοιόμορφη φθορά στο πέλμα του ελαστικού καθώς και αυξημένο κίνδυνο να σκάσει το λάστιχο ενώ οδηγείς.

Γιατί δεν είναι πάντα ασφαλές να φρενάρεις δυνατά

Φυσικά, η συνεχής καταπόνηση των φρένων (εκτός αν είσαι απόλυτα τυπικός και ελέγχεις συνέχεια τα εξαρτήματα στο αυτοκίνητο σου) σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο αποδοτικά, όταν όντως τα χρειαστείς. Επίσης, υπάρχει και το σύστημα ABS, το οποίο θα ενεργοποιηθεί αυτόματα σε ορισμένες περιπτώσεις που θα κοπανήσεις με δύναμη τα φρένα σου. Αν εσύ συνηθίζεις να το κάνεις συχνά, το ABS θα ενεργοποιείται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να δέχεται και αυτό φθορά.

Συμβουλές οδήγησης

Για να μην καταπονείτε τα φρένα σας:

  • Ενεργητική ασφάλεια: Γνώριζε τι συμβαίνει γύρω σου, ώστε να μπορείς να ξέρεις πως να αντιδράσεις σε κάθε σενάριο.
  • Διατήρησε σταθερή ταχύτητα, ώστε να έχεις χρόνο να αντιδράσεις, αν προκύψει κάτι.
  • Διατήρησε λογικές αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα
  • Φυσικά, κάνε τακτικές εργασίες συντήρησης. Άλλαζε τα τακάκια όταν φθείρονται και κάνε αλλαγές στο υγρό φρένων.

 

 

 

Δείτε επίσης

Λάδι κινητήρα: Πόσο πρέπει να σφίγγεις το φίλτρο λαδιού

Λάδι κινητήρα: Πόσο πρέπει να σφίγγεις το φίλτρο λαδιού

F1: Ο George Russell ζητά από την Mercedes να «σκεφτεί γρήγορα»

F1: Ο George Russell ζητά από την Mercedes να «σκεφτεί γρήγορα»

F1:Ο Adrian Newey θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα της Aston Martin στο Μονακό

F1:Ο Adrian Newey θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα της Aston Martin στο Μονακό

F1 – Fred Vasseur: «Σταματήστε να με ρωτάτε για την προσαρμογή του Hamilton στην Ferrari»

F1 – Fred Vasseur: «Σταματήστε να με ρωτάτε για την προσαρμογή του Hamilton στην Ferrari»

Φίλτρο αέρα κινητήρα: Αξίζει να επενδύσεις σε πιο ακριβά εξαρτήματα- Τί ακριβώς ισχύει

Φίλτρο αέρα κινητήρα: Αξίζει να επενδύσεις σε πιο ακριβά εξαρτήματα- Τί ακριβώς ισχύει

F1: Ο Christian Horner δίνει την δική του άποψη για την επίκρατηση Verstappen στην Ίμολα

F1: Ο Christian Horner δίνει την δική του άποψη για την επίκρατηση Verstappen στην Ίμολα