Φθείρονται πιο γρήγορα τα ελαστικά αυτοκινήτου με τετρακίνηση; Κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζεις;
Τα αυτοκίνητα με τετρακίνηση έχουν αρκετά θετικά χαρακτηριστικά, άλλα φυσικά, συνοδεύονται από μερικά αρνητικά. Ας ξεκινήσουμε από θετικά: Στα τετρακίνητα, η ισχύς μεταδίδεται και στους 4 τροχούς, κάτι που σημαίνει πως το αυτοκίνητο διαθέτει πάντα καλύτερη πρόσφυση, ανεξαρτήτως καιρού και πιο σταθερό χειρισμό σε βρεγμένο και στενό στρατόπεδο.
Φυσικά, λόγω της τετρακίνησης, είναι πιο αποδοτικά εκτός δρόμου από τα προσθιοκίνητα, κάτι που κάνει τα αυτοκίνητα ιδανικά για άτομα που ζουν στην επαρχία και χρειάζονται ένα σκληροτράχηλο όχημα, είτε για τις δύσκολες διαδρομές σε χωριά και βουνά, είτε για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως είπαμε, υπάρχουν και αρνητικά.
Αρχικά, τα τετρακίνητα είναι πάντα πιο«τσιμπημένα» στην τιμή τους σε σχέση με τα αντίστοιχα προσθιοκίνητα, ενώ και τα νούμερα κατανάλωσης καυσίμου είναι πολύ πιο πάνω, αφού συνήθως διαθέτουν και μεγάλη ιπποδύναμη.
Ταυτόχρονα, τα συστήματα τετρακίνησης είναι πιο περιπλοκά μηχανικά και διαθέτουν περισσότερα εξαρτήματα, κάτι που σημαίνει και αυξημένα κόστη συντήρησης.
Μια σημαντική διαφορά που πρέπει να λάβεις υπόψη σου έχει να κάνει και με τα ελαστικά.
Ελαστικά σε αυτοκίνητα με τετρακίνηση: Φθείρονται περισσότερο;
Τόσο σε τετρακίνητα όσο και συμβατικά μοντέλα με κίνηση στους εμπρόσθιους τροχούς, τα εμπρός ελαστικά είναι αυτά που συνήθως φθείρονται πιο γρήγορα.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι εμπρός τροχοί είναι αυτοί που στρίβουν πρώτοι και κάνουν την πιο έντονη επαφή με το οδόστρωμα όταν οδηγός πραγματοποιεί αλλαγές κατεύθυνσης, ενώ δέχονται και το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης κατά την πέδηση. Σε ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο, τα ελαστικά φθείρονται ακόμα περισσότερα, αφού η ισχύς φτάνει σε όλους τους τροχούς.
Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που έχουν κίνηση στους εμπρός τροχούς, που μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν αποδοτικά με ένα καινούριο σετ ελαστικών στο μπροστινό μέρος και ελαστικά με κάπως φθαρμένο πέλμα στο πίσω μέρος, μια τέτοια κίνηση σε αυτοκίνητο με τετρακίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τον κινητήρα σου.
Κάθε πότε αλλάζω ελαστικά σε τετρακίνητο
Για τα τετρακίνητα αυτοκίνητα, πολλοί κατασκευαστές προτείνουν αλλαγή ελαστικών κάθε 12.000 χλμ., ενώ συνιστούν η αλλαγή ελαστικών να γίνεται πάντα ως τετράδα σε όλους τους τροχούς. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό τα ελαστικά να είναι ίδιας μάρκας, να διαθέτουν ίδιο πέλμα και δείκτη φορτίου και φυσικά ίδιο μέγεθος. Σε περίπτωση που δοκιμάσεις ένα διαφορετικό συνδυασμό, όχι μόνο θα φθείρεις κινητήρα και σύστημα μετάδοσης, άλλα θα επηρεαστεί σημαντικά και η σταθερότητα, ο χειρισμός και η ικανότητα φρεναρίσματος του αυτοκινήτου.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσοχή που πρέπει να δίνεις στα ελαστικά σου σε τετρακίνητο αυτοκίνητο είναι οι συχνές περιστροφές ελαστικών που θα πρέπει να κάνεις τακτικά καθώς και η ανάγκη για αλλαγή όλων των ελαστικών σε περίπτωση ένα από αυτά σου βγάλει θέμα.
Γιατί πρέπει να αλλάζω πάντα όλα τα ελαστικά μαζί σε τετρακίνητο
Ουσιαστικά. έχει να κάνει με το αυξημένο βάρος και την πολυπλοκότητα ενός τυπικού συστήματος τετρακίνησης. Σκέψου το εξής: Ένα νέο ελαστικό έχει πάντα μεγαλύτερη διάμετρο από το ίδιο ελαστικό, αν είναι μεταχειρισμένο, αφού με την φθορά της χρήσης, το πέλμα του μεταχειρισμένου θα έχει φαγωθεί.
Σε ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο, μια τέτοια διαφορά, θα επηρεάσει σημαντικά πως το σύστημα τροφοδοσίας στέλνει την ισχύ στους τροχούς: Το νέο ελαστικό με πιο πιο γεμάτο πέλμα, θα διανύει μεγαλύτερη απόσταση ανά περιστροφή τροχού, κάτι που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ελαστικά, στα οποίο το πέλμα τους θα έχει φθαρεί, θα πρέπει να περιστρέφονται πιο γρήγορα για να το προλάβει. Τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου, μπορεί να μπερδέψουν αυτή την πιο γρήγορη περιστροφή για γλίστρημα του τροχού, κάτι που σημαίνει ότι για να το περιορίσει, θα στείλει με λάθος αναλογία την ισχύ στους τροχούς σου.
Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου, ενώ το ηλεκτρονικό του σύστημα του ανιχνεύει συνεχώς γλίστρημα στους τροχούς(ειδικά αν μιλάμε για έναν μόνο τροχό) θα προκαλέσει σημαντική φθορά και προβλήματα σε διάφορα μέρη του συστήματος τετρακίνησης, όπως η μετάδοση, τα διαφορικά και των οι άξονες μετάδοσης.
Αρά, γιατί πρέπει να αλλάζεις πάντα όλα τα ελαστικά μαζί σε τετρακίνητο αυτοκίνητο;
Με λίγα λόγια, γιατί αν δεν το κάνεις, τότε θα πρέπει να ξοδέψεις πολλαπλάσια χρήματα σε επισκευές και ανταλλακτικά σε κινητήρα και σασμάν.
Δείτε επίσης

F1 – GP Μονακό: Ο Norris κέρδισε, η FIA απέτυχε

Ξέρουν καλά τι κάνουν οι Κινέζοι

F1: Το μάθημα που Antonelli μετά το ακριβό λάθος στις κατατακτήριες του GP Μονακό

Nissan: Δουλεύει πάνω σε νέο GT-R

F1: Στο παιχνίδι διεκδίκησης τίτλου η Red Bull; «Μάθαμε ένα πολύτιμο μάθημα» είπε ο Verstappen
