Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Νέα πατέντα από τον κινεζικό κολοσσό Huwaei αλλάζει το παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης;
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο. Σε αγορές όπως αυτή της Κίνας, η οποία επενδύει στην ηλεκτροκίνηση και μέσω των τοπικών της μαρκών, τα EVs αποτελούν ήδη την πιο δημοφιλή επιλογή. Και στην Γηραιά Ήπειρο όμως, τον τελευταίο καιρό, τα ηλεκτρικά γίνονται ένα πιο συχνό θέαμα. Στην αγορά της Νορβηγίας, μάλιστα, σε μια χώρα που οι καιρικές καταστάσεις και το φυσικό τοπίο δεν είναι και τα πιο φιλικά (με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν συχνά θερμοκρασίες υπό των 0°C), το 2025 πωλήθηκαν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ότι συμβατικά.
Το πλάνο, άλλωστε, είναι όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη μετά το 2035 να είναι εξηλεκτρισμένα. Και η αλήθεια είναι ότι παρά τα παράπονα των περισσότερων, η ηλεκτροκίνηση αρχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερους φανς, ειδικά στα αστικά κέντρα, με τις ζώνες απαγόρευσης σε θερμικά αυτοκίνητα και τις συνθήκες αποπνικτικής κίνησης.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη μερίδα των οδηγών δεν εμπιστεύεται ακόμα τα ηλεκτρικά. Και για αυτό ευθύνεται η περιορισμένη αυτονομία και οι αργοί χρόνοι φόρτισης τους.
Huawei: Νέα πατέντα για φόρτιση της μπαταρίας σε μόλις 5 λεπτά- Μπορεί να προσθέσει + 3.000 χλμ. αυτονομίας
Η τεχνολογική εταιρεία Huawei, γνωστή στην χώρα μας για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, έχει επεκταθεί και στον κόσμο της αυτοκίνησης. Πρόσφατα έκανε γνωστό ότι προχώρησε στην ανάπτυξη μιας πατέντας για ένα νέο σύστημα μπαταρίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η οποία μπορεί να προσφέρει έως και 3.000 χλμ. αυτονομίας, ενώ η μπαταρία θα μπορεί να φτάνει σε πλήρη φόρτιση σε μόλις 5 λεπτά.
Η Huawei δεν είχε επεκταθεί ακόμη στην παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά της μοντέλα. Στην ηλεκτρική λιμουζίνα της μάρκας, το Maextro S800, η Huawei χρησιμοποίησε μπαταρίες από την CATL.
Με την νέα αυτή πατέντα θέλει να μπει και στο παιχνίδι παραγωγής μπαταριών.
Φυσικά, προς το παρόν, μιλάμε απλώς για μια πατέντα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην λάβει ποτέ φυσική μορφή και να μην την δούμε πότε να εξοπλίζει κάποιο μοντέλο. Ωστόσο, το γεγονός, πώς ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, η δημιουργία μιας τέτοιας μπαταρίας είναι κάτι που οι εταιρείες μπορούν να φανταστούν και να σχεδιάσουν είναι σίγουρα κάτι το ενθαρρυντικό.
Οι λεπτομέρειες για την μπαταρία
Η πατέντα της κινεζικής εταιρείας δεν βασίζεται σε παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά σε μπαταρίες λιθίου-σουλφιδίου, οι οποίες συνοδεύονται από άνοδο λιθίου-μετάλλου.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία υπόσχεται εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή πυκνότητα 500Wh/kg, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερη ενέργεια ανά κιλό βάρους σε σχέση με τις σημερινές μπαταρίες (σχεδόν τρείς φορές περισσότερο). Το βασικό πλεονέκτημα του συνδυασμού λιθίου-σουλφιδίου και μετάλλου λιθίου είναι η υψηλότερη αγωγιμότητα, η οποία επιτρέπει ταχύτερη φόρτιση και αποφόρτιση.
Στην πατέντα της, η Huawei αναφέρει ότι «ντοπάρει» τη μπαταρία με άζωτο από κυανιούχες ενώσεις, κάτι που αποτρέπει τη δημιουργία εναποθέσεων που μπορούν να προκαλέσουν αστοχίες. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στη διατήρηση χαμηλότερων θερμοκρασιών λειτουργίας και μειώνει το χρόνο πλήρους φόρτισης.
Πόσο εφικτή είναι αυτή η τεχνολογία;
Σύμφωνα με το TopGear, αν η Huawei καταφέρει πράγματι να φτάσει την ενεργειακή πυκνότητα των 500Wh/kg και οι καταναλώσεις παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα με τα σημερινά, η τελική μπαταρία θα έχει πολύ υψηλή απόδοση, αλλά και σημαντικό βάρος. Οι πρώτοι υπολογισμοί λένε πως μπορεί να είναι και περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη από αυτή του Tesla Model S.
Σε κάθε περίπτωση, η μαζική παραγωγή αυτής της τεχνολογίας βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια. Εκτός από την ανάγκη για περαιτέρω δοκιμές και πιστοποιήσεις, υπάρχει και το θέμα του υψηλού κόστους παραγωγής, που είναι χαρακτηριστικό όλων των νεοεισερχόμενων τεχνολογιών σε αυτόν τον τομέα.
Το μέλλον των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα
Η Huawei δεν είναι η μόνη εταιρεία που επενδύει σε εναλλακτικές λύσεις για μπαταρίες EV. Κι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και τεχνολογικές εταιρείες ακολουθούν παρόμοια πορεία, αναζητώντας βιώσιμες και πιο αποδοτικές λύσεις.
- Η Toyota το 2023 ανακοίνωσε μια solid-state(στερεάς κατάστασης) μπαταρία με δυνατότητα πλήρους φόρτισης σε λιγότερο από 10 λεπτά και αυτονομία περίπου 1.200 χλμ. Η σχεδίαση solid-state προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αυξημένη ασφάλεια.
- Η Ford έχει στραφεί σε μπαταρίες πλούσιες σε λίθιο-μαγγάνιο, οι οποίες αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερες αυτονομίες και παράλληλα να είναι πιο οικονομικές από τις συμβατικές μπαταρίες λιθίου.
Τα σπάνια μέταλλα: Η πρόκληση του αύριο
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εξέλιξη των ηλεκτρικών είναι η εξάρτηση από σπάνια μέταλλα, όπως το κοβάλτιο και το λίθιο. Αυτά τα υλικά δεν είναι άφθονα και η εξόρυξή τους έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Με τη συνεχή αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρικών οχημάτων, η ζήτηση για σπάνια μέταλλα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, οδηγώντας τους κατασκευαστές στην ανάγκη να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως οι μπαταρίες νατρίου ή στερεάς κατάστασης.