Σέρβις σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες συντήρησης σε μοντέλο με ηλεκτρικό κινητήρα. Είναι όντως πιο φθηνό από σέρβις σε βενζίνη ή πετρέλαιο;
Κόλπο των κατασκευαστών ή τρόπος να σώσεις λεφτά και να κάνεις απόσβεση από το κόστος της αγοράς;
Παρά το γεγονός πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν πλέον αρκετά χρόνια στους δρόμους, συνεχίζουν να αποτελούν μια σχετικά νέα τεχνολογία. Λογικό, λοιπόν, πολλοί να παραμένουν ακόμα δύσπιστοι, αφού δεν έχουμε τα ίδια δεδομένα με τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα. Αρκετές απορίες υπάρχουν και στο τομέα της συντήρησης. Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρικά έχουν πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης από τα βενζινοκίνητα.
Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Πάμε να δούμε.
Σέρβις σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Γιατί οι μάρκες λένε ότι είναι πιο φθηνό;
Ένα ηλεκτρικό όχημα δεν έχει κινητήρα εσωτερικής καύσης, επομένως δεν υπάρχουν λάδια, φίλτρα, ιμάντες και μπουζί που χρειάζονται αλλαγή. Υπάρχει ένα σύστημα ψύξης για την μπαταρία, αλλά σπάνια χρειάζεται επιθεώρηση πέρα από την συμπλήρωση του ψυκτικού υγρού. Ταυτόχρονα, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση με το όποιο το αυτοκίνητο φρενάρει από τον κινητήρα, σημαίνει λιγότερη ανάγκη για χρήση των φρένων άλλα μικρότερη φθορά σε φρένα και τακάκια.
Και τώρα πάμε σε αυτά που ονομάζουμε αυτονόητα: Τα ηλεκτρικά εξακολουθούν να είναι… αυτοκίνητα, έχουν, επομένως, τροχούς και ελαστικά ,τιμόνι, ανάρτηση και υαλοκαθαριστήρες, τα οποία επηρεάζουν την ασφάλεια και δεν πρέπει να παραμελούνται. Όλα αυτά(και φυσικά και τα φρένα που αναφέραμε παραπάνω) χρειάζονται αλλαγή όπως κανονικά θα έκανες σε ένα αυτοκίνητο με βενζίνη.
Ουσιαστικά, το μικρότερο κόστος έγκειται στα λιγότερα μέρη του ηλεκτροκίνητηρα σε σχέση με τα θερμικά μοτέρ. Λιγότερα μέρη σημαίνει και λιγότερες εργασίες/ανταλλακτικά, άρα και μικρότερο κόστος .
Πόσο συχνά θέλει σέρβις ένα ηλεκτρικό;
Ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξοπλίζουν τα αυτοκίνητά τους με τεχνολογίες που υπολογίζουν πότε χρειάζονται συντήρηση ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και την κατάσταση του λαδιού. Η οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, για παράδειγμα, παρατείνει τα διαστήματα αλλαγής λαδιών και είναι πιο ήπια για τα φρένα και τον συμπλέκτη.
Αυτό δεν ισχύει τόσο στα EV, αφού είναι φτιαγμένα με διαφορετικό τρόπο, το αυτόματο κιβώτιο τους λειτουργεί διαφορετικά λόγω της άμεσης ροπής του ρεύματος και τα φρένα καταπονούνται έτσι και αλλιώς λιγότερο εξαιτίας της αναγεννητικής πέδησης, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν λιγότερα μέρη, τα προγράμματα συντήρησης διαφέρουν ανάλογα από κατασκευαστή κατασκευαστή. Ας πούμε μια μάρκα μπορεί να ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα για ηλεκτρικά με αυτό για τα μοντέλα βενζίνης. Άλλες δίνουν την πρώτη συντήρηση στα 15.000 χλμ. και μετά κάθε 25.000 χλμ ή κάθε 2 χρόνια, όταν πρέπει να αλλαχτεί το υγρό φρένων και το φίλτρο γύρης.
Η χημική ισορροπία του ψυκτικού που εξασφαλίζει ότι η μπαταρία θα παραμείνει στα σωστά επίπεδα θερμότητας εξετάζεται για πρώτη φορά στα 130.000 χλμ. ή στα τέσσερα χρόνια.
Η οδήγηση επηρεάζει την κατάσταση της μπαταρίας;
Όπως και με κάθε αυτοκίνητο, καλό είναι να παρακολουθείς τα ελαστικά και να ελέγχεις την πίεση τους τακτικά. Αυτό επηρεάζεται την αντίσταση της κύλισης και την δύναμη που χρειάζεται το αυτοκίνητο για να κινηθεί. Μεγαλύτερη αντίσταση κύλισης σημαίνει πως ο ηλεκτροκινητήρας θα πρέπει να στέλνει περισσότερη ενέργεια στους τροχούς για να κινήσει το όχημα, άρα η μπαταρία θα αποδυναμωθεί πιο γρήγορα.
Μια ακόμα διαφορά: Όλοι έχουμε ακούσει πως στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να έχεις το πόδι σου συνέχεια το πεντάλ του συμπλέκτη ή να μην πιέζεις τον κινητήρα όταν είναι κρύος για να αποφύγεις τις φθορές. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τα EV.
Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι το σημαντικά αυξημένο βάρος λόγω των μπαταριών και
«Αυτό είναι μία από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ ενός παραδοσιακού αυτοκινήτου και ενός ηλεκτρικού,«» λέει ο Matthew Tumbridge, COO της Motoreasy. «Στα παραδοσιακά αυτοκίνητα μπορείτε να αλλάξετε το λάδι πιο συχνά, να ζεστάνετε τον κινητήρα, να οδηγήσετε πιο ήπια, ενώ ε τα ηλεκτρικά το μόνο που πραγματικά πρέπει να αποφύγετε είναι οι λακκούβες και οι αναπηδήσεις, γιατί το βάρος των αυτοκινήτων αυτών προκαλεί φθορές στην ανάρτηση.»
Συντήρηση σε ηλεκτρικά μεγαλύτερης ηλικίας
Εδώ το κομμάτι της συντήρησης γίνεται πιο ασαφές. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν συντήρηση σε σταθερές τιμές για αυτοκίνητα με θερμικά μοτέρ που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά επειδή τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι καινούργια, δεν υπάρχουν ακόμη οργανωμένα προγράμματα συντήρησης για ηλεκτρικά μεγαλύτερης ηλικίας.
Υπάρχουν ελάχιστα ηλεκτρικά που πωλούνται ήδη για πολλά χρόνια στις αγορές και τώρα θεωρούνται παλιά αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά, κάποια από τα παλαιότερα είναι τα Tesla Model S, το Nissan Leaf ή το BMW i3.
Και το πρόβλημα είναι εδώ: Μόλις ένα αυτοκίνητο με θερμικό μοτέρ βγει εκτός εγγύησης, μπορείς να το πας οποιοδήποτε καλό ανεξάρτητο συνεργείο και αυτό μπορεί να προσφέρει την ίδια υπηρεσία με έναν εξουσιοδοτημένο έμπορο.
Ωστόσο, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το know how των μηχανικών δεν είναι στο ίδιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να δυσκολευτείς να βρεις καλό ειδικό. Βέβαια, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συχνά, αναμένουμε να δούμε όλο και περισσότερους μηχανικούς να εξοικειώνονται με αυτά άλλα και τις μάρκες να φέρνουν πιο ολοκληρωμένα προγράμματα και για τα παλαιότερα ηλεκτρικά μοντέλα.