Βενζίνη: Οι περισσότεροι βάζουμε την απλή. Υπάρχουν όμως μοντέλα που θέλουν μόνο 100άρα. Τι θα γίνει αν τις αναμείξεις; Μπορεί να είναι επικίνδυνο για σύστημα παροχής και κινητήρα;
Η ανάμειξη διαφορετικού τύπου βενζίνης στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου δεν είναι, για να είμαστε ειλικρινείς, λόγος ανησυχίας. Γενικά, όπως πάντα, πρέπει να ακολουθείς τις συστάσεις του κατασκευαστή. Αν, ας πούμε, το αυτοκίνητο σου είναι υψηλών επιδόσεων και παίρνει 100άρα, τότε είναι σημαντικό να προμηθεύεσαι αποκλειστικά αυτού του είδους βενζίνη. Αυτός είναι εξάλλου και ο τρόπος που θα «ξεκλειδώσεις» και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου.
Από την άλλη, αν οδηγείς συμβατικό όχημα, για το οποίο ο κατασκευαστής προτείνει χρήση της απλής, τότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψεις χρήματα σε ακριβότερη βενζίνη. Η ακριβότερη βενζίνη έχει περισσότερα οκτάνια, τα οποία δηλώνουν και την ικανότητα του καυσίμου να αντέχει στην συμπίεση. Ωστόσο, στα περισσότερα συμβατικά οχήματα η βενζίνη δεν δέχεται μεγάλη πίεση(κάτι που συμβαίνει στα πιο σπορ, «δυναμικά» οχήματα), αρά και η 95άρα βενζίνη θα κάνει πλήρως αποτελεσματικά τη δουλεία της.
Σε περίπτωση που αναμίξεις απλή και premium βενζίνη, δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού κάτι τέτοιο δεν προκαλεί πρόβλημα στους περισσότερους κινητήρες, αρκεί να μην γίνεται συστηματικά. Και ιδιαίτερα για τα σπορ μοντέλα στα οποία συνιστάται χρήση 100άρας ή 98άρας, πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεκτικός.
Βενζίνη: Η διαφορά μεταξύ απλής και premium
Το βασικό χαρακτηριστικό που τις διαφοροποιεί είναι ο αριθμός οκτανίων:
- Απλή αμόλυβδη: 95 RON.
- Premium: 98 ή 100 RON.
Ο υψηλότερος αριθμός οκτανίων δεν σημαίνει περισσότερη ενέργεια, αλλά μεγαλύτερη αντοχή στην προανάφλεξη. Όπως είπαμε, αυτό είναι σημαντικό κυρίως για υψηλής απόδοσης άλλα και για τους τούρμπο κινητήρες, που λειτουργούν με υψηλότερες πιέσεις.
Αν βάλεις λάθος καύσιμο:
- Αν το αυτοκίνητό σου συνιστά (αλλά δεν απαιτεί) premium βενζίνη, τότε η περιστασιακή ανάμιξη με απλή δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα.
- Αν όμως ο κινητήρας απαιτεί premium, και χρησιμοποιήσεις μείγμα με χαμηλότερο αριθμό οκτανίων, τότε υπάρχει κίνδυνος προανάφλεξης (πυράκια), κάτι που μπορεί με τον καιρό να προκαλέσει φθορά.
- Από την άλλη, αν το αυτοκίνητό σου έχει σχεδιαστεί για απλή βενζίνη και του βάλεις premium, δεν θα δεις βελτίωση στην απόδοση, ενώ απλώς θα πληρώνεις περισσότερο για ένα καύσιμο που δεν αξιοποιείται πλήρως.
Τι θα γίνει αν τα αναμείξω;
Η ανάμειξη απλής και premium βενζίνης είναι ασφαλής ως περιστασιακή λύση. Σκέψου ότι πρακτικά, αν έχεις μισό ρεζερβουάρ με βενζίνη 96 οκτανιών και γεμίσεις με 100άρα, τότε η τελική ποιότητα θα προσεγγίζει κάτι ενδιάμεσο. Σε αυτή την περίπτωση και αν ο κινητήρας σου δεν απαιτεί αυστηρά υψηλό αριθμό οκτανίων, τότε δεν θα επηρεαστεί.
Ωστόσο, η συστηματική χρήση ακατάλληλου καυσίμου, ακόμη και αν δεν έχει άμεσες συνέπειες, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά του κινητήρα ή του συστήματος ανάφλεξης, ιδιαίτερα στα αυτοκίνητα που χρειάζονται βενζίνη περισσότερων οκτανίων και τρέχει με απλή.
Συμπέρασμα
Αν κατά λάθος αναμίξεις καύσιμα διαφορετικού αριθμού οκτανίων, δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας. Όμως, η μακροχρόνια ασυνέπεια με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή μπορεί να έχει επιπτώσεις. Η καλύτερη πρακτική είναι να τηρείς τις οδηγίες του εγχειριδίου του οχήματος και να επιλέγεις πάντα το κατάλληλο καύσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, premium βενζίνη δεν σημαίνει καλύτερη απόδοση, εκτός αν ο κινητήρας σου τη χρειάζεται.
Δείτε επίσης

Γιατί ορισμένα ελαστικά πρέπει να κυλούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση;

F1: Η «αστρονομική» τιμή του Max Verstappen σε ενδεχόμενη μεταγραφή στην Mercedes

Είναι όλα τα φίλτρα λαδιού ίδια; Πώς να διαλέξω το σωστό για το αυτοκίνητο μου

Φρένα: Πώς να καθαρίσεις μόνος σου τους δίσκους των φρένων

Ηλεκτρικό Dacia Duster: Έρχεται στο άμεσο μέλλον
