Μετά την οριστική απόρριψη της πρότασης για επιστροφή στους V10 κινητήρες, η Επιτροπή της F1 συνεδριάζει εκ νέου για ενδεχόμενες αλλαγές στους κανονισμούς κινητήρων της F1 για το 2026.
Μετά το Grand Prix του Bahrain, συζητήθηκε η πιθανότητα αντικατάστασης των υβριδικών μονάδων 1.6L V6 που θα μπουν στην F1 το 2026 με V10 κινητήρες που θα τρέχουν με συνθετικά καύσιμα, όμως η πρόταση τελικά δεν προχώρησε.
Αιτία για την πιθανή αλλαγή; Ο φόβος ότι το θέαμα από τους νέους κανονισμούς κινητήρων ενδέχεται να είναι κατώτερο των προσδοκιών.
Οι κανονισμοί του 2026 προβλέπουν αύξηση της ηλεκτρικής ισχύος στο 50% της συνολικής ισχύος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση ενέργειας στις μεγάλες ευθείες, ειδικά σε πίστες με λίγες ζώνες φρεναρίσματος για ανάκτηση.
F1: Ανησυχίες για την αποδοτικότητα των νέων κανονισμών
Ο Christian Horner της Red Bull είχε χαρακτηρίσει τα μονοθέσια του 2026 ως «αυτοκίνητα Frankenstein», καθώς για πρώτη φορά οι κανονισμοί για το σασί και την αεροδυναμική έχουν βασιστεί πάνω στον κινητήρα και όχι το αντίστροφο.
Παρά τις ανησυχίες, οι πέντε κατασκευαστές κινητήρων έχουν ήδη αφιερώσει δύο χρόνια στην ανάπτυξη των νέων μονάδων ισχύος. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα,τρεις εξ αυτών (Mercedes, Honda και Audi) δεν υποστήριξαν την αλλαγή. Ferrari και Red Bull άφησαν ένα «παραθυράκι», χωρίς όμως να πιέσουν για αλλαγή.
Η Audi σε επίσημη δήλωσή της ανέφερε:
«Ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο και στραμμένο στο μέλλον μοντέλο αγώνων που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής – τόσο για τη Formula 1 όσο και για την Audi. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην είσοδό μας το 2026, με μονάδες που βασίζονται σε τρεις πυλώνες: αποδοτικοί θερμικοί κινητήρες, προηγμένη υβριδική τεχνολογία και βιώσιμα καύσιμα.«
Συζητήσεις για τροποποιήσεις – τι παίζεται;
Η νέα πρόταση που θα εξεταστεί στη συνεδρίαση αφορά τη μείωση της ηλεκτρικής ισχύος από τα 350kW στα 250kW (ή ακόμα και 200kW) ώστε να αποφευχθεί το να αδειάσει η μπαταρία στις ευθείες. Παράλληλα εξετάζεται και η προσθήκη ενός συστήματος τύπου «Push-to-Pass» (ένα σύστημα προσωρινής αύξησης ισχύος), όπως συμβαίνει στο IndyCar.
Ο Toto Wolff (Mercedes) σχολίασε:
«Το να διαβάζεις την ατζέντα της Επιτροπής F1 είναι τόσο γελοίο όσο και μερικά tweets για την αμερικανική πολιτική. Είναι ένα αστείο. Πριν μια βδομάδα είχαμε meeting για τους κινητήρες, και τώρα αυτά μπαίνουν ξανά στην ατζέντα;»
Ο Horner από πλευράς του δήλωσε:
«Δεν το ζητήσαμε εμείς αυτό το θέμα. Αν η FIA προτείνει αλλαγές για το καλό του αθλήματος, οφείλουμε να το στηρίξουμε. Οι σχεδιαστές θα φτιάξουν γρηγορότερα μονοθέσια από όσο νομίζει η FIA, και αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα. Το push-to-pass είναι λογική ιδέα, αλλά θα έπρεπε να το είχαμε εξετάσει πριν 2 χρόνια.»
Ο Fred Vasseur της Ferrari συμφώνησε ότι:
«Χρειάζεται ανοιχτό μυαλό. Δεν πρέπει να κοιτάμε ποιος θα έχει πλεονέκτημα με 250 ή 265kW. Μέσα σε 5 χρόνια αλλάξαμε ριζικά τους κανονισμούς κινητήρων. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ενωμένοι – όχι να διαφωνούμε. Αυτό είναι το χειρότερο για τη Formula 1.»
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;
Οι Honda και Audi, που έχουν επενδύσει στον υφιστάμενο κανονισμό, δεν δείχνουν πρόθυμες για αλλαγές. Ωστόσο, ο κοινός φόβος είναι ότι η FIA μπορεί να έκανε το λάθος να σχεδιάσει πρώτα τον κινητήρα και μετά το πλαίσιο, αντί για το αντίθετο.
Δείτε επίσης

Πόσο «πράσινα» είναι πραγματικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

F1:Οι 5 βασικοί λόγοι που ο Lewis Hamilton δεν έχει «κουμπώσει» στη Ferrari

Τα 4 πιο κοινά λάθη που κάνουμε όλοι και κάνουμε ζημιά στον κινητήρα

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές μεταχειρισμένων;

F1: Προς πώληση γνήσια ανταλλακτικά της Ferrari
