Κινητήρας αυτοκινήτου: Παράγει μηχανική ενέργεια για να κινήσει το όχημα. Ωστόσο, μετά από πολυετή χρήση, είναι λογικό να «πέσει» ή ακόμα και να καταστραφεί. Αξίζει να πας για ολική επισκευή ή αντικατάσταση, ή πρέπει να ψάξεις κατευθείαν για αγορά νέου; Τι ισχύει;
Ο κινητήρας είναι η «καρδία» του αυτοκινήτου. Όπως η καρδία στέλνει αίμα σε όλα τα κεντρικά όργανα του ανθρώπινου σώματος για κρατήσει τον οργανισμό ζωντανό και λειτουργικό, έτσι ακριβώς και ο κινητήρας στέλνει την μηχανική ενέργεια που παράγει από την καύση του καυσίμου για να κινήσει το όχημα. Αντίστοιχα, όπως η καρδία (και το κυκλοφοριακό σύστημα του ανθρώπινου σώματος) αποτελείται από βαλβίδες, κοιλότητες, αρτηρίες και φλέβες, έτσι και ο κινητήρας αποτελείται από διαφορά επιμέρους εξαρτήματα που εξασφαλίζουν την κατάλληλη λειτουργία και αποδοτικότητα του αυτοκινήτου.
Όλα τα έμβολα, τα πιστόνια, η κυλινδροκεφαλή, η ανάφλεξη(κ.ο.κ.) πρέπει να λειτουργούν σε πλήρη συγχρονισμό για να επιτυγχάνουν ολοκληρωμένους κύκλους καύσης κάθε φορά που η αντλία παίρνει καύσιμο από το ρεζερβουάρ και το στέλνει στον θάλαμο καύσης.
Αν υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο από τα μέρη, η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί με άμεση επισκευή/αντικατάσταση του συγκεκριμένου εξαρτήματος. Αν το πρόβλημα, όμως, είναι μεγαλύτερο, τότε η κατάσταση γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη και δύσκολη στην…τσέπη σου.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σημερινοί κινητήρες είναι πιο στιβαροί, πιο «σκληροτράχηλοι» και αντέχουν περισσότερο(και περισσότερα) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν είσαι επιμελής και ακολουθείς πιστά τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Ένα αυτοκίνητο που λαμβάνει την σωστή φροντίδα, θα συνεχίσει να είναι αποδοτικό και δεν θα βγάλει προβλήματα. Φυσικά, μετά από πολυετή χρήση, θα υπάρχει φθορά και μπορεί να χάσει κάποια άλογα(κάτι φυσιολογικό για παλαιότερα αυτοκίνητα με πολλά χιλιόμετρα). Ωστόσο, θα γλυτώσεις τις μεγάλες ζημίες και τις ακριβές επισκέψεις στα συνεργεία.
Στην θεωρεία τουλάχιστον.
Και με αυτό εννοούμε ότι υπάρχουν και ειδικά παράμετροι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας.
Για παράδειγμα, πολλοί οδηγούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα(η χώρα μας έχει το γηραιότερο στόλο οχημάτων στην Ευρώπη, με μέσο όρο ηλικίας τα 17.5 έτη). Ακόμα και αν εσύ είσαι πάντα επιμελής με τις εργασίες συντήρησης του αυτοκινήτου, δεν μπορείς πάντα να γνωρίζεις τι συνέβαινε πριν το αμάξι έρθει στα χέρια σου. Από την άλλη, διάφορα απρόοπτα(όπως τρακαρίσματα) ή μηχανικές αστοχίες των εξαρτημάτων δεν είναι εκτός της σφαίρας της πραγματικότητας.
Όταν το πρόβλημα είναι τέτοιο που οδηγεί σε καταστροφή του κινητήρα, η λύση που έχεις είναι ανακατασκευή, αγορά νέου κινητήρα ή «πέταμα» του αυτοκινήτου και αγορά καινούριου. Τι όμως συμφέρει περισσότερο;
Πάμε να δούμε.
Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της αγοράς νέου κινητήρα;
Κατά
Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι η ανακατασκευή ενός κινητήρα είναι μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί τεχνική κατάρτιση και εμπειρία. Αν και συχνά είναι φθηνότερη από την αγορά ενός νέου κινητήρα, ο χρόνος που χρειάζεται μπορεί να αποθαρρύνει όσους δεν μπορούν να μείνουν χωρίς το βασικό τους μέσο μετακίνησης. Υπολόγισε επίσης ότι πρέπει να βρεις και τον σωστό μηχανικό που ξέρει και μπορεί να αναλάβει μια τέτοια εργασία.
Ταυτόχρονα, η ανακατασκευή, αν και συχνά φθηνότερη, δεν είναι πάντα η οικονομικότερη επιλογή , αφού οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι κάτι που εξαρτάται από το είδος της ζημιάς και τον τύπο του οχήματος.
Για την αγορά νέου κινητήρα τώρα, το πρώτο που θα πρέπει να σε απασχολήσει είναι η τιμή.
Η τιμή αγοράς ενός νέου κινητήρα είναι γενικά υψηλή, ειδικά αν μιλάμε για έναν ολοκαίνουργιο και όχι κάποιον μεταχειρισμένο από τρακαρισμένο όχημα. Ακόμα και για μεταχειρισμένο μοτέρ, όμως, θα πρέπει να δώσεις ένα σημαντικό ποσό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς αν αξίζει, ειδικά αν μιλάμε για παλιό αυτοκινήτου που πιθανόν να έχει και άλλα προβλήματα από τον πολυετή χρήση.
Υπέρ
Παρ’ όλα αυτά, ένας καινούργιος κινητήρας μπορεί να αποδειχθεί σοφή επένδυση, ειδικά αν το υπόλοιπο όχημα είναι σε καλή κατάσταση και θεωρείς ότι αξίζει να το «σώσεις». Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο αν το υπόλοιπο όχημα είναι αξιόπιστο, διαφορετικά απλώς μεταφέρεις το πρόβλημα στον νέο κινητήρα. Και φυσικά, απαιτείται σωστή φροντίδα του νέου μοτέρ, με ενδεχομένως διαφορετικές οδηγίες συντήρησης.
Γιατί να αποφασίσεις αγορά αυτοκινήτου;
Η αγορά νέου αυτοκινήτου είναι αναμφίβολα πιο ακριβή από την αγορά κινητήρα. Αν και σίγουρα οι τιμές αυτοκινήτων έχουν ανεβεί αρκετά, στην αγορά προσφέρονται και πιο value for money μοντέλα που απευθύνονται σε οδηγούς που ψάχνουν πιο προσιτές λύσεις. Παράλληλα, υπάρχουν και έξυπνες λύσεις μίσθωσης που μπορεί να ικανοποιήσουν αρκετούς.
Ωστόσο, η αγορά/μίσθωση καινούργιου αυτοκινήτου δεν είναι η μοναδική επιλογή. Μπορείς πάντα να στραφείς σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, εξοικονομώντας χρήματα ανάλογα με την κατάστασή του και τον τύπο του. Είναι σημαντικό να αξιολογήσεις και τη γενική εικόνα του υπάρχοντος οχήματός σου: αν ο κινητήρας έχει καταστραφεί, ίσως δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Συχνά, τέτοιες ζημιές υποδεικνύουν και κακή συνολική συντήρηση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει σημασία να αναρωτηθείς αν αξίζει να επενδύσεις σε καινούργιο κινητήρα για ένα όχημα που μπορεί σύντομα να εμφανίσει νέα μηχανικά προβλήματα.
Η αγορά ενός καινούργιου ή καλώς συντηρημένου μεταχειρισμένου οχήματος μπορεί να σου προσφέρει αυξημένη αξιοπιστία και μακροπρόθεσμα χαμηλότερο κόστος συντήρησης.
Συμπέρασμα
Η απόφαση μεταξύ καινούργιου κινητήρα ή νέου αυτοκινήτου εξαρτάται από:
- την κατάσταση του υπάρχοντος αυτοκινήτου,
- τη σχέση κόστους-οφέλους κάθε επιλογής,
- τη χρονική πίεση που έχεις (δηλ. αν μπορείς να περιμένεις για ανακατασκευή),
- και τη μελλοντική αξιοπιστία που χρειάζεσαι.
Αν το αυτοκίνητό σου είναι σε καλή κατάσταση και έχει συναισθηματική ή πρακτική αξία για εσένα, ένας νέος κινητήρας μπορεί να είναι καλή λύση. Αν όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα ή αν θέλεις μεγαλύτερη αξιοπιστία και ηρεμία, ίσως να αξίζει η επένδυση σε καινούργιο ή μεταχειρισμένο όχημα.
Δείτε επίσης

F1: Αίτημα από σε Hamilton και Leclerc για « ειδική τακτική» – Σοβαρό πρόβλημα με το SF-25

Γιατί τα δερμάτινα καθίσματα αυτοκινήτου έχουν τρύπες;

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Νέα πατέντα μπαταριών υπόσχεται 3.000 χλμ. αυτονομίας σε μόλις 5 λεπτά!

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίσεις το χώρο του κινητήρα στο αυτοκινήτου σου

Το επιστημονικά τεκμηριωμένο κόλπο που δροσίζει άμεσα το αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό
