Αερόσακοι: Πως λειτουργούν και η τεχνολογία πίσω από το ύστατο μέτρο ασφάλειας σε περίπτωση τροχαίου.
Τα αυτοκίνητα αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις των τελευταίων 2 αιώνων. Μάλιστα, ο εκδημοκρατισμός του, δηλαδή η διαθεσιμότητα τους στην μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, σήμαινε αυτόματα και τη μείωση των αποστάσεων σε τοπικό επίπεδο άλλα και γενικότερα, αφού τα ταξίδια έγιναν πιο γρήγορα και πιο εύκολα για όλους.
Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση τους, ειδικά τα τελευταία 50 χρόνια, έφεραν και μερικά τραγικά αποτελέσματα. Και φυσικά μιλάμε για τα τροχαία.
Αν και όσο περισσότερο εξελίσσονται τα αυτοκίνητα, τόσο περισσότερο οι κατασκευαστές αυξάνουν τα επίπεδα ασφάλειας τους και τόσο περισσότεροι οι θεσμοί προσπαθούν να ορίσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που εγγυάται την ασφάλεια στον δρόμο, η αλήθεια είναι ο αριθμός των τροχαίων όλο και αυξάνεται. Κάτι που το γνωρίζουμε καλά στην χώρα μας, με τους αριθμούς που βλέπουμε κάθε χρόνο για τους νεκρούς από τα τροχαία να είναι τρομακτικοί(με πολλούς νέους, μάλιστα).
Πλέον, υπάρχουν πολλά σύγχρονα συστήματα ασφαλείας στα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων, το αυτόματο φρενάρισμα, υποβοήθηση οδήγησης, ειδοποίηση τυφλού σημείου και πολλά άλλα. Φυσικά, απαραίτητα και πολύ σημαντικά είναι και τα πιο παραδοσιακά συστήματα, όπως οι ζώνες ασφαλείας και οι αερόσακοι, τα «ύστατα μέτρα ασφάλειας» σε περίπτωση τροχαίου.
Πώς λειτουργούν τα αερόσακοι
Οι αερόσακοι είναι από τα πιο εντυπωσιακά συστήματα ασφαλείας ενός αυτοκινήτου, καθώς μιλάμε για αντικείμενα που φουσκώνουν πλήρως, μέσα σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, μόλις ανιχνεύσουν πιθανή σύγκρουση. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA), οι αερόσακοι ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής σύγκρουσης. Αυτό αντιστοιχεί σε πρόσκρουση σε ακίνητο εμπόδιο (όπως τοίχο) με ταχύτητα 13 έως 22 χλμ/ώρα ή σε ακίνητο όχημα με ταχύτητα 26 έως 45 χλμ/ώρα.
Επειδή οι αερόσακοι είναι συστήματα μιας χρήσης, που απαιτούν δαπανηρή αντικατάσταση μετά την ενεργοποίηση, είναι σημαντικό να ενεργοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
Η τεχνολογία πίσω από τους αερόσακους
Όταν συμβεί σύγκρουση, οι αισθητήρες του συστήματος αερόσακων αναλύουν το μέγεθος και τη φύση του κραδασμού. Αν ανιχνευθεί σοβαρός κίνδυνος, ένας μηχανισμός πυροδότησης ενεργοποιεί μια χημική αντίδραση που παράγει αέριο για να φουσκώσει τον αερόσακο. Μόλις αυτός φουσκώσει, το αέριο διαφεύγει σταδιακά, επιτρέποντας στον αερόσακο να απορροφήσει την ορμή του σώματος του επιβάτη.
Οι ζώνες ασφαλείας συνεργάζονται στενά με τους αερόσακους, επιβραδύνοντας το σώμα με ελεγχόμενο τρόπο και μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμού. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν αυτόματα και ταχύτατα μέσα σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου για να είναι αποτελεσματικά.
Από τα πρώτα συστήματα μέχρι τα σύγχρονα
Οι πρώτοι αερόσακοι της δεκαετίας του ’50 λειτουργούσαν με ελατήρια και πεπιεσμένο αέρα, αλλά ήταν αργοί και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστοι. Η μεγάλη πρόοδος ήρθε χάρη στον μηχανικό Allen K. Breed, ο οποίος ανέπτυξε έναν βελτιωμένο αισθητήρα με μεταλλική σφαίρα που κρατιόταν με μαγνήτες. Σε περίπτωση σύγκρουσης, η σφαίρα αποκολλούνταν, ενεργοποιώντας χημική αντίδραση που παρήγαγε άζωτο και φούσκωνε τον αερόσακο μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Ωστόσο, τα συστήματα αυτά μπορούσαν να ενεργοποιηθούν λανθασμένα σε πιο αθώες καταστάσεις, όπως σε λακκούβες ή σαμαράκια.
Η τεχνολογία σήμερα
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν αισθητήρες τύπου MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems), οι οποίοι είναι πολύ πιο ακριβείς και αξιόπιστοι στην αναγνώριση συγκρούσεων. Επίσης, η παλιά χημική ουσία νατριούχος αζίδη (sodium azide) έχει αντικατασταθεί από την νιτρική γουανιδίνη (guanidine nitrate), ένα πολύ ασφαλέστερο υλικό.
Δείτε επίσης

Το Audi Q5 επιστρέφει καλύτερο από πότε – Δες όσα πρέπει να γνωρίζεις για την τρίτη γενιά του πολυτελούς SUV

Κεραμικά φρένα carbon: Πώς λειτουργούν και γιατί τοποθετούνται συνέχεια σε αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων;

Η Tesla καταρρέει στην Ευρώπη – Οι πωλήσεις της έπεσαν σχεδόν 50% ενώ τα EV ανεβαίνουν

F1: Αγοράστηκε για 16 εκατ. ευρώ η Ferrari που οδηγούσε o Schumacher το 2001

F1: «Νιώθω χαμένος» – Τα σχόλια του Hamilton στο ραδιόφωνο της Ferrari
