Καθημερινά αντικείμενα που έχεις στο αυτοκίνητο σου μπορεί να αποβούν μοιραία σε ατύχημα - Τι να προσέχεις πάντα

Καθημερινά αντικείμενα που έχεις στο αυτοκίνητο σου μπορεί να αποβούν μοιραία σε ατύχημα - Τι να προσέχεις πάντα

Τα καθημερινά αντικείμενα που έχεις στο αυτοκίνητο σου μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα σε περίπτωση τροχαίου. Δες τι πρέπει να προσέχεις πάντα.

Το αυτοκίνητο μας είναι, για πολλούς, το δεύτερο σπίτι μας, υπό την έννοια, ότι είναι ο δικός μας χώρος όταν βρισκόμαστε έξω από το σπίτι. Για παράδειγμα, είναι ο χώρος που κρατάμε όλα τα καθημερινά αντικείμενα που θα χρειαστούμε όταν έχουμε μια μεγάλη μέρα στην δουλεία ή όταν είμαστε στον δρόμο και τρέχουμε για τις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Όλοι μας έχουμε τοποθετήσει ρούχα, τσάντες, laptop ή εργαλεία για την δουλεία στο αυτοκίνητο μας, όλα, δηλαδή, τα αντικείμενα που θα χρειαστούμε για να προχωρήσουμε στις προγραμματισμένες ενέργειες της ημέρας.

Ωστόσο, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αυτά τα αντικείμενα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα σε περίπτωση που βρεθείς σε κάποιο τροχαίο; Οι κατασκευαστές και οι οργανισμοί ασφάλειας προτείνουν πάντα να τοποθετείς τα αντικείμενα που κουβαλάς μαζί σου στον χώρο αποσκευών ή κάτω από τα καθίσματα. Ο λόγος; Ουσιαστικά, σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο ανετράπη ενώ κινείται σε υψηλές ταχύτητες, η σύγκρουση μπορεί να είναι τόσο σφοδρή, που τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του αυτοκινήτου, μπορεί να εκτοξευθούν με πολλή δύναμη και να τραυματίσουν όσους βρίσκονται εντός του αυτοκινήτου.

Αυτοκίνητο: Οι μεγάλοι, κρυφοί κίνδυνοι σε περίπτωση σύγκρουσης

Όσο πιο γρήγορα κινείται ένα αυτοκίνητο, τόσο πιο σφοδρή είναι η σύγκρουση σε περίπτωση τροχαίου.

Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο εσωτερικό, σε ένα τροχαίο, λαμβάνουν την μεγάλη δύναμη της σύγκρουσης και εκτοξεύονται στο εσωτερικό του αυτοκίνητού σε τεράστιες ταχύτητες, χωρίς να κόβουν ταχύτητα μέχρι να χτυπήσουν κάτι ή, χειρότερα, κάποιον.

Ένα μεταλλικό μπουκάλι για το νερό ή για τον καφέ , για παράδειγμα, που μπορεί να έχεις μαζί σου μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς αν, κατά τη σύγκρουση, χτυπήσει στο κεφάλι ή τον θώρακα του οδηγού ή των επιβατών. Ταυτόχρονα, μικρότερα αντικείμενα, όπως κλειδιά ή κάποιο στιλό που μπορεί να έχεις μαζί, μπορεί να προκαλέσουν και αυτά προβλήματα.

Ο Sean Kane, από την εταιρεία διερεύνησης ατυχημάτων Safety Research and Strategies, είχε δηλώσει σχετικά με τους τραυματισμούς που προκύπτουν από τα καθημερινά αντικείμενα που έχουμε στο αμάξι μας: «Από χτυπήματα στο κεφάλι μέχρι σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς, το φάσμα κινδύνου είναι ευρύ και εξαρτάται από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης»

Σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας, τα αντικείμενα αυτά προκαλούν περίπου 13.000 τραυματισμούς κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ.

Πώς να εξασφαλίσεις ότι είσαι όσο πιο ασφαλής γίνεται στο αυτοκίνητο

Ακόμα και τα σύγχρονα μοντέλα, τα οποία πρέπει να περνούν από αυστηρότατους ελέγχους ασφάλειας για να κυκλοφορήσουν στον δρόμο και διαθέτουν μια πλήρη σουίτα υποβοήθησης και προστασίας του οδηγού, δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως ασφαλή, αφού στην οδήγηση υπάρχουν πολλοί άγνωστοι και αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να μας βάλουν σε κίνδυνο.  Μια καλή πρακτική που μπορείς να ακολουθήσεις πάντα είναι να να ασφαλίσεις ή να αποθηκεύσεις σωστά ότι δεν μπορεί να  στερεωθεί καλά πριν την οδήγηση. Τσάντες, κινήτα, laptops πρέπει  να τοποθετούνται σε ειδικά σημεία αποθήκευσης. Για όσους οδηγούν σεντάν, τα αντικείμενα που δεν χωράνε καλά στις θήκες ποτηριών, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή στον χώρο της κεντρικής κονσόλας, πρέπει να αποθηκεύονται στον χώρο αποσκευών, ο οποίος θα λειτουργεί σαν ένα φυσικό φράγμα προστασίας σε περίπτωση ατυχήματος.

Για hatchback, crossover και SUV, είναι αυτονόητο ότι αντικείμενα όπως σακίδια, αθλητικός εξοπλισμός ή ψώνια πρέπει να τοποθετούνται στον πίσω αποθηκευτικό χώρο. Για να μην εκτοξευθούν σε απότομο φρενάρισμα ή σύγκρουση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δίχτυα αποσκευών, καλύμματα, κιβώτια, ιμάντες πρόσδεσης και άλλα μέσα ασφάλισης. Τα κινητά και οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να τοποθετούνται σε βάσεις ασφαλείας, ενώ τα μικρότερα αντικείμενα να φυλάσσονται σε ενσωματωμένους ή πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους, ακόμη και κάτω από τα καθίσματα.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, άλλα σε περίπτωση ατυχήματος, μπορεί αυτά τα μέτρα πρόληψης να είναι αυτά που εν τέλει σε κρατήσουν ασφαλή. 

Τέλος, πέρα από τα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, είναι σημαντικό να τηρούμε όλα τα μέτρα ασφάλειας στο αυτοκίνητο, όπως το να βάζουμε πάντα τις ζώνες μας και να οδηγούμε πάντα με γνώμονα την ασφάλεια μας. 


Την Κυριακή 25/5/2025, έχουμε ραντεβού στο περίπτερο. Μαζί με την εφημερίδα Realnews θα αποκτήσετε και το Αυθεντικό Ένθετο για το Αυτοκίνητο με την υπογραφή του Σπύρου Ρέκκα. Η πολυσέλιδη έκδοση περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής αυτοκινήτου για τα νέα μοντέλα της ελληνικής αγοράς. Το Αυθεντικό Ένθετο για το Αυτοκίνητο περιλαμβάνεται και στην απλή έκδοση της εφημερίδας Realnews. Καλή ανάγνωση!

Δείτε επίσης

F1-McLaren: «Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με τους οδηγούς – Ακόμα και αν μας κοστίσει το πρωτάθλημα» λέει ο Zak Brown

F1-McLaren: «Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με τους οδηγούς – Ακόμα και αν μας κοστίσει το πρωτάθλημα» λέει ο Zak Brown

Toyota: Ήρθε σε επικοινωνία με την Nissan μετά το τέλος στις συζητήσεις συγχώνευσης με την Honda

Toyota: Ήρθε σε επικοινωνία με την Nissan μετά το τέλος στις συζητήσεις συγχώνευσης με την Honda

Elon Musk: «CEO της Tesla μέχρι να πεθάνω» είπε σε συνέντευξη του

Elon Musk: «CEO της Tesla μέχρι να πεθάνω» είπε σε συνέντευξη του

Είναι η αλλαγή λαδιών και η συμπλήρωση το ίδιο πράγμα;

Είναι η αλλαγή λαδιών και η συμπλήρωση το ίδιο πράγμα;

Παρκάρισμα σε κατηφόρα: Κάνεις ζημιά στα φρένα και το χειρόφρενο σου;

Παρκάρισμα σε κατηφόρα: Κάνεις ζημιά στα φρένα και το χειρόφρενο σου;

Δεν θα γίνει τελικά η συγχώνευση μεταξύ Stellantis και Renault

Δεν θα γίνει τελικά η συγχώνευση μεταξύ Stellantis και Renault