Ελαστικά: Λήγει η ρεζέρβα του αυτοκινήτου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Τα ελαστικά του αυτοκινήτου αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα αυτοκίνητο, αφού, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, αποτελούν το σημείο επαφής του αυτοκινήτου μας με το οδόστρωμα. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε όλοι, φθείρονται συνεχώς, για αυτό πρέπει να τα αντικαθιστούμε όταν έρθει η ώρα για να γίνει αυτό ή τα ελαστικά φθαρούν τόσο που η οδήγηση με αυτά θεωρείται επικίνδυνη.
Πάντως, είτε περάσει το ηλικιακό όριο που δίνει η κατασκευαστική εταιρεία είτε περάσεις το χιλιομετρικό τους όριο, πρέπει πάντα να αλλάζεις τα ελαστικά όταν πρέπει να γίνει. Τι ισχύει όμως με τη ρεζέρβα, το ελαστικό που πρέπει να έχεις στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου σου, για να σε καλύψει σε περίπτωση που το ελαστικό σου σκάσει ή αντιμετωπίσεις ένα απρόοπτο στον δρόμο.
Πρέπει να τις αλλάζουμε όπως την κανονική τετράδα μας ή είναι οκ να την κρατήσεις στο αυτοκίνητο σου, αφού έτσι και αλλιώς χρησιμοποιείται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και δεν φθείρεται. Τί ακριβώς ισχύει; Λήγουν οι ρεζέρβες στα αυτοκίνητα; Για να δούμε.
Λήγει η ρεζέρβα του αυτοκινήτου;
Η απάντηση είναι πως ναι, τα ελαστικά, συμπεριλαμβανομένου και της ρεζέρβας του αυτοκινήτου, έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να την φροντίζεις και την συντηρείς με τον ίδιο τρόπο που συντηρείς και την κανονική τετράδα ελαστικών σου.
Σύμφωνα με τον Ryan Pszczolkowski, Υπεύθυνο του Προγράμματος Ελαστικών στο Consumer Reports, «εκτός αν ορίζεται κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να αντικαταστήσεις τη ρεζέρβα στα 10 χρόνια, για να είσαι βέβαιος ότι παραμένει ασφαλής». Παράλληλα επισημαίνει ότι «καλό είναι να επιθεωρείς τη ρεζέρβα περιοδικά, για να εντοπίζεις τυχόν ρωγμές ή σημάδια ξηρής φθοράς».
Με λίγα λόγια, η ρεζέρβα υπόκειται στους ίδιους κανόνες «λήξης» με τα υπόλοιπα ελαστικά του αυτοκινήτου.
Σημαντικό: Δεν έχει σημασία αν δεν έχει κυλήσει ποτέ στον δρόμο. Ο χρόνος που περνάει την επηρεάζει εξίσου. Έτσι, η μέγιστη διάρκεια ζωής της δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τη δεκαετία.
Ακόμα κι αν η ρεζέρβα χρησιμοποιηθεί μόνο για λίγα χιλιόμετρα, για να φτάσεις στο σπίτι ή σε κάποιο συνεργείο, πρέπει να είναι 100% ασφαλής και σε καλή κατάσταση. Αν βρεθείς σε ανάγκη, π.χ. μετά από ένα σκασμένο λάστιχο στην εθνική, και η ρεζέρβα είναι σε κακή κατάσταση ή έχει λήξει, τότε δεν ρισκάρεις μόνο τη δική σου ασφάλεια και των επιβατών σου, αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.
Πώς και πότε να επιθεωρείς τη ρεζέρβα σου
Ένα βασικό βήμα είναι να ελέγχεις την πίεση του αέρα. Αν η ρεζέρβα έχει χάσει αέρα ή δεν κρατά πλέον πίεση, τότε είναι πιθανό να χρειάζεται αλλαγή. Επιπλέον, ένα φουσκωμένο λάστιχο αποκαλύπτει πιο εύκολα φουσκώματα, ρωγμές ή αποκολλημένες ίνες , που μπορεί να υποδεικνύουν φθορά. Όταν το λάστιχο είναι ξεφούσκωτο, τα τοιχώματα δεν είναι τεντωμένα, κι έτσι τέτοια προβλήματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.
Κατά την επιθεώρηση, μην ξεχάσεις να εντοπίσεις τον κωδικό DOT στο πλάι του ελαστικού. Αυτός ο κωδικός σου λέει την εβδομάδα και τη χρονιά κατασκευής του ελαστικού και είναι πολύ πιο αξιόπιστος δείκτης ηλικίας απ’ ό,τι η ημερομηνία αγοράς του αυτοκινήτου ή του ελαστικού. Ένα λάστιχο, ακόμη και η ρεζέρβα, μπορεί να είναι ήδη αρκετών ετών όταν το αποκτάς και να χρειάζεται αλλαγή νωρίτερα απ’ όσο φαντάζεσαι.
Δείτε επίσης

Φίλτρο αέρα κινητήρα: Αξίζει να επενδύσεις σε πιο ακριβά εξαρτήματα- Τί ακριβώς ισχύει

F1: Ο Christian Horner δίνει την δική του άποψη για την επίκρατηση Verstappen στην Ίμολα

F1: Τα συμπεράσματα μας από το GP της Ίμολα

F1: «Ήμουν κοντά στο να παρακούσω τη Williams» είπε ο Carlos Sainz

Φθείρει ή προστατεύει τα τακάκια το αναγεννητικό φρενάρισμα των ηλεκτρικών;
