Ελαστικά αυτοκινήτου: Τί θα γίνει αν βάλεις μικρότερα λάστιχα από αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής;
Αρχικά, ας εξηγήσουμε για ποιο λόγο μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Για μερικούς οδηγούς, η τοποθέτηση ελαστικών μικρότερου μεγέθους πρόκειται για πρακτική επιλογή ,για παράδειγμα, η μετάβαση από ελαστικά με τεχνολογία αυτόματης επισφράγισης σε run flat, επειδή ορισμένα μεγέθη είναι δυσεύρετα στην αγορά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα χαμηλότερο αλλά φαρδύτερο ελαστικό μπορεί να πλησιάζει πολύ τις διαστάσεις του εργοστασιακού. Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητό σου φοράει ελαστικά 225/65 R17, τότε ένα σε διάσταση 235/60 R17 είναι λιγότερο από 1,3 εκατοστά πιο χαμηλό. Όμως υπάρχει τίμημα: ο δείκτης ταχύτητας (κοντέρ) θα δείχνει περίπου 1,5% πιο γρήγορα απ’ ό,τι πρέπει.
Αρκετοί κάνουν την αλλαγή αυτή για αισθητικούς λόγους. Ένα ελαφρώς στενότερο και πιο χαμηλό προφίλ μπορεί να κάνει ένα μεγάλο αμάξωμα να δείχνει ακόμα πιο επιβλητικό. Πάντως, όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση από τις εργοστασιακές διαστάσεις, τόσο πιο προσεκτικά πρέπει να αξιολογήσεις τις συνέπειες.
Τα μειονεκτήματα των μικρότερων ελαστικών
Τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένα μεγέθη ελαστικών. Ακόμα κι αν διατηρείς την ίδια διάσταση ζάντας, η αλλαγή στο συνολικό μέγεθος του ελαστικού μπορεί να επηρεάσει τη γεωμετρία της ανάρτησης, καθώς και το φορτίο που δέχονται η ανάρτηση και το σύστημα μετάδοσης.
Τα πιο κοντά λάστιχα χαμηλώνουν το συνολικό ύψος του αυτοκινήτου, μειώνοντας έτσι την απόσταση από το έδαφος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συχνότερη επαφή του συστήματος εξαγωγής με το οδόστρωμα, ειδικά σε λακκούβες ή σαμαράκια.
Επιπλέον, σε αυτοκίνητα που διαθέτουν συστήματα ελέγχου πρόσφυσης (traction control) και παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (TPMS), η αλλαγή στο μέγεθος των ελαστικών μπορεί να προκαλέσει λανθασμένες ενδείξεις. Το ABS μπορεί επίσης να δυσκολευτεί να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα, ειδικά αν έχει ρυθμιστεί για φαρδύτερα λάστιχα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις αποστάσεις φρεναρίσματος, ενώ αν το TPMS εμφανίζει ανακρίβειες, μπορεί να μη σου δείξει ότι ένα λάστιχο έχει χαμηλή πίεση.
Σε όλα αυτά προστίθεται και η αλλαγή στην οδική συμπεριφορά , συνήθως προς το χειρότερο. Οι αιφνίδιες αλλαγές πορείας ή τα απότομα τιμονιές μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνες, ιδιαίτερα σε καταστάσεις ανάγκης.
Δείτε επίσης

F1 – Θεωρία-έκπληξη για το προβάδισμα της McLaren αποκαλύπτει πρώην μηχανικός: Ίσως «κρύβεται» στα πίσω φρένα

F1: Η Ferrari η «πιο απογοητευτική ομάδα» της F1 2025 σύμφωνα με τον Jolyon Palmer

F1: Ο Lewis Hamilton έκανε unfollow τους πάντες στο Instagram – ακόμα και τον…σκύλο του

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός κιβωτίου DCT και των υπόλοιπων αυτόματων κιβωτίων;

Ακούς θόρυβο από τα ελαστικά σου; Δες πώς το σχέδιο πέλματος επηρεάζει τον ήχο
