Ηλεκτρικά ταξί: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση

Ηλεκτρικά ταξί: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση

Αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια μας να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές των επικίνδυνων ρύπων που εκπέμπουν οι κινητήρες όλων των οχημάτων παίζουν και τα ταξί. Μάλιστα, λόγω της έντονης χρήσης των ταξί και της συνεχούς κυκλοφορίας τους στο κέντρο των πόλεων συνεισφέρουν μεγάλη ποσότητα επικίνδυνων ρύπων στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων.

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να περιορισθούν οι ρύποι από τα χιλιάδες ταξί που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι η σταδιακή αντικαταστάτη τους με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα επιδότησης επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσεως (Ε.Δ.Χ.), το οποίο αποτελεί μια καθοριστική εξέλιξη για να αποκτήσουμε σταδιακά σύγχρονο και μη ρυπογόνο στόλο ταξί.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Βασικά χαρακτηριστικά προγράμματος

Το ύψος των ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:

Για αμιγώς ηλεκτρικά Ε.Δ.Χ οχήματα ΤΑΞΙ (BEV) το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λ.Τ.Π.Φ. με μέγιστο ποσό 17.500 ευρώ.

Η υποχρεωτική απόσυρση Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ επιβραβεύεται με ποσό ίσο 5.000 ευρώ.

Η αγορά «έξυπνου» φορτιστή επιδοτείται με ποσό 500 ευρώ.

Για την περίπτωση που η ιδιοκτησία της άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ είναι ατομική ή ανήκει σε παραπάνω του ενός συγκύριους προβλέπεται:

Ειδικά για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προσαύξηση έως και 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus.

Ειδικά για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα, προσαύξηση έως και 1.000 € στο ποσό του οικολογικού bonus.

Ειδικά για νέους έως 29 ετών που είναι ήδη κάτοχοι άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματων ΤΑΞΙ, προβλέπεται προσαύξηση έως και 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus.

Ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας EURO 5 και παλαιότερης.

Κάθε ωφελούμενος/τελικός αποδέκτης δικαιούται αγοράς ή σύναψης επαγγελματικής μίσθωσης ενός (1) αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων CO2 ανά άδεια στην οποία συμμετέχει ή είναι μοναδικός κύριος αυτής.

Γιατί να επιλέξω ηλεκτρικό ταξί;

  • Βιωσιμότητα

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πάντα καλύτερο για το περιβάλλον από ένα συμβατικό αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης (βενζίνη ή diesel), λόγω της αποδοτικότερης λειτουργίας του και των χαμηλότερων εκπομπών αερίων ρύπων στο περιβάλλον στη διάρκεια ζωής του.

  • Αυτονομία

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τελευταίας γενιάς, προσφέρουν ρεαλιστική κάλυψη απόστασης άνω των 350 χλμ. Απόσταση που υπερκαλύπτει τον μ.ο. των χιλιομέτρων που κάνει ένα ταξί ημερησίως.

  • Διαθεσιμότητα

Πλέον σχεδόν όλες οι εταιρίες προσφέρουν ηλεκτροκίνητα οχήματα και κάθε χρόνο προστίθενται δεκάδες νέα μοντέλα. Πολλά οχήματα είναι αντίστοιχα σε χωρητικότητα και ανέσεις με τα συμβατικά οχήματα που επιλέγουν οι οδηγοί.

  • Κόστος

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πλέον σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερο συνολικό κόστος από τα αυτοκίνητα με diesel ή βενζίνη, κατά τη σύγκριση ολόκληρου του κύκλου ζωής του αυτοκινήτου, χάρη στο χαμηλότερο κόστος χρήσης και συντήρησης.

Πώς θα ωφεληθείτε

Υποβάλετε αίτηση επιδότησης για την αγορά ή μακροχρόνια χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ (ΒΕV).

Μπορείτε ακόμη να επιδοτηθείτε για την εγκατάσταση «έξυπνου» φορτιστή.


About the author


Δείτε επίσης

Formula 1: Μεγάλο συγκριτικό μονοθεσίων F1!

Formula 1: Μεγάλο συγκριτικό μονοθεσίων F1!

Formula 1: Δοκιμές F1: Ταχύτερος  με το καλημέρα ο Φερστάπεν!

Formula 1: Δοκιμές F1: Ταχύτερος με το καλημέρα ο Φερστάπεν!

Volkswagen – Mahindra: Συμφωνία για ηλεκτρικά εξαρτήματα και κυψέλες μπαταρίας

Volkswagen – Mahindra: Συμφωνία για ηλεκτρικά εξαρτήματα και κυψέλες μπαταρίας

Honda Acura NSX Type S – 600PS: Μόνο για μυημένους – Δείτε όλα τα χαρακτηριστικά [Βίντεο]

Honda Acura NSX Type S – 600PS: Μόνο για μυημένους – Δείτε όλα τα χαρακτηριστικά [Βίντεο]

YangWang U8: To SUV των 1.200 ίππων έρχεται στην Ευρώπη

YangWang U8: To SUV των 1.200 ίππων έρχεται στην Ευρώπη

«Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»: Η στήριξη φέρνει αποτελέσματα

«Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»: Η στήριξη φέρνει αποτελέσματα