2026 Kia EV9 GT: Όλα όσα ξέρουμε για το ηλεκτρικό SUV υψηλών επιδόσεων

2026 Kia EV9 GT: Όλα όσα ξέρουμε για το ηλεκτρικό SUV υψηλών επιδόσεων

Ο Όμιλος Hyundai τα πάει πολύ καλά στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και η Kia φαίνεται έτοιμη να πρωτοπορήσει στην προσιτή τιμή και τις επιδόσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Από μια παρουσίαση κατά την Ημέρα Επενδυτών του Διευθύνοντος Συμβούλου της Kia για το 2024, μάθαμε ότι ένα ολοκαίνουργιο EV9 GT θα προστεθεί στο κορυφαίο μοντέλο υψηλών επιδόσεων EV6 GT της γκάμας.

2024kiaceoinvestorday-6

Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες είναι λιγοστές, αλλά η Kia υπόσχεται ότι το EV9 GT θα κάνει το ντεμπούτο του τον Ιανουάριο του 2025. Αυτό θα το καθιστούσε όχημα μοντέλου 2026 που ενδεχομένως θα μπορούσε να φτάσει στις ακτές μας ως πρωτότυπο ήδη από την Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες 2024. Επικοινωνήσαμε με το αμερικανικό τμήμα δημοσίων σχέσεων της Kia για να δούμε αν μπορούσαμε να λάβουμε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά η απάντηση ήταν ουσιαστικά ένα “χωρίς σχόλιο”.

2026kiaev9gt-12

Κατά την παρουσίαση του 2024 που παρακολουθήσαμε στο YouTube, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kia, Ho Sung Song, δήλωσε ότι το EV9 GT “θα προσφέρει γρήγορη επιτάχυνση και σταθερή οδηγική απόδοση“. Στη μεγάλη οθόνη πίσω του, η Kia αναφέρει ότι το GT θα έχει “τεράστια ισχύ εξόδου” που θα πρέπει να ωθήσει το αμιγώς ηλεκτρικό SUV στα 100 χλμ/ώρα σε μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα. Το EV9 GT θα διαθέτει τετρακίνηση (AWD) μέσω δύο κινητήρων υψηλής ισχύος τοποθετημένων σε μια “ενισχυμένη ανάρτηση“. Τα φρένα θα βελτιωθούν αναμφίβολα χάρη στην αυξημένη ανάκτηση, καθώς η Kia αναφέρει ότι το σύστημα ηλεκτρικού φρεναρίσματος θα παρέχει “σταθερή οδηγική απόδοση σε υψηλές ταχύτητες“.

Ποιο είναι το EV9 με τις υψηλότερες επιδόσεις αυτή τη στιγμή;

kia-ev9-gt-line-2 (1)

Προς το παρόν, η κορυφαία έκδοση του EV9 είναι η GT-Line, μια έκδοση AWD που διαθέτει διπλούς κινητήρες για συνδυασμένη ισχύ 379 ίππων και ροπή 700 Nm. Για ένα SUV τριών σειρών, το EV9 GT-Line είναι αρκετά γρήγορο καθώς φτάνει τα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα – 2,5 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από το πιο γρήγορο Kia Telluride και 1,4 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από ένα Toyota Grand Highlander Max. Είναι επίσης ήδη πολύ καλό στο να σταματά, πηγαίνοντας από τα 100 χλμ/ώρα σε πλήρη στάση σε μόλις 36 μέτρα.

Δυστυχώς, οι επιδόσεις της τρέχουσας (χωρίς λογοπαίγνιο) GT-Line συνοδεύονται από μείωση της εμβέλλειας στα 435 χιλιόμετρα με πλήρη φόρτιση της μπαταρίας των 99,8 kWh, περίπου 160 χιλιόμετρα λιγότερο από ένα Telluride με γεμάτο ρεζερβουάρ. Ευτυχώς, το EV9 χρησιμοποιεί το πακέτο μπαταριών αρχιτεκτονικής 800 volt του Ομίλου Hyundai και μπορεί να χρησιμοποιήσει ταχυφορτιστές DC 350 kW για να φτάσει από το 10% (περίπου 30 έως 50 χιλιόμετρα) στο 80% φόρτιση (περίπου 345 έως 350 χιλιόμετρα) σε μόλις 24 λεπτά. Μπορείτε επίσης να το φορτίσετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας μια πρίζα 240 volt και να ξυπνήσετε με ένα πλήρως φορτισμένο EV9. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό με ένα Telluride ή Grand Highlander Max.

Δεν είναι το μοναδικό GT

2026kiaev9gt-2

Πιθανότατα δεν είναι η μόνη έκδοση GT στη σειρά των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της Kia. Σύμφωνα με την έκθεση που σχετίζεται με την παρουσίαση της Ημέρας Επενδυτών του Διευθύνοντος Συμβούλου της Kia για το 2024, η εταιρεία “σχεδιάζει να συνεχίσει να κυκλοφορεί εκδόσεις GT των μοντέλων EV της“. Επίσης υπόσχεται να μεγιστοποιήσει την άνεση και τις επιδόσεις με περισσότερες ενημερώσεις OTA και δυνατότητες. Θα γίνουν επίσης άλλες βελτιώσεις στις διάφορες τεχνολογίες της, με αναφορά σε αρχιτεκτονική οχήματος επόμενης γενιάς, κεντρικούς υπολογιστές υψηλής απόδοσης, λογισμικό ενσωματωμένο σε ελεγκτή και άλλα, συμπεριλαμβανομένης της υποβοήθησης AI για την απόδοση καυσίμου στα μοντέλα της με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Πηγή: https://www.motortrend.com/

Δείτε επίσης

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες