3 συμβουλές και κόλπα για να φύγει το ξεθωριασμένο χρώμα με το χέρι

3 συμβουλές και κόλπα για να φύγει το ξεθωριασμένο χρώμα με το χέρι

Ενώ η χρήση μηχανήματος είναι πιο γρήγορη και εύκολη, είναι δυνατό να αποκαταστήσετε με το χέρι την ξεθωριασμένη βαφή.
Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσετε προσεκτικά την προσέγγισή σας για να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να κάνετε περισσότερο από μια απλή διόρθωση του χρώματος είτε για βαμμένα πάνελ με σκουριά ή έντονα ξεθωριασμένο χρώμα, είτε ακόμα και για εκείνα που έχουν φθαρεί μέχρι το αστάρι και την μεταλλική επιφάνεια από κάτω.

Στην αποκατάσταση παίζει ρόλο και ο τύπος του χρώματος. Κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η Volkswagen, η BMW και η Audi χρησιμοποιούν συνήθως πιο σκληρά χρώματα, τα οποία είναι ευκολότερα στην επεξεργασία. Εν τω μεταξύ, η Porsche, η Lexus και η Honda χρησιμοποιούν πιο μαλακά χρώματα, τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή κατά το γυάλισμα ή το polishing λόγω του κινδύνου να “καεί” το βερνίκι.

Παρόλα αυτά, η αποκατάσταση του ξεθωριασμένου χρώματος στο χέρι είναι εφικτή ανεξάρτητα από το αν το αυτοκίνητό σας έχει μαλακό ή σκληρό χρώμα – εξαρτάται από την επιλογή των σωστών εργαλείων και τεχνικών. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικές ώρες ένα Σαββατοκύριακο με καλό καιρό και να έχετε κατά νου τις συμβουλές και τα κόλπα που αναφέρονται παρακάτω για να επαναφέρετε το ξεθωριασμένο χρώμα στην παλιά του λαμπερή δόξα.

Πλύνετε ολόκληρο το αυτοκίνητο πριν κάνετε οτιδήποτε

Ο καθαρισμός του οχήματος με άφθονο νερό και σαπούνι για πλύσιμο αυτοκινήτου είναι το πρώτο και κύριο βήμα πριν τη χρήση προϊόντων λείανσης, γυαλίσματος ή τριψίματος του χρώματος. Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για παλιό είτε για καινούριο όχημα. Το πλύσιμο της επιφάνειας βοηθά στην αποκάλυψη της κατάστασης του χρώματος, δίνοντάς σας χρόνο να αξιολογήσετε την κατάσταση της επιφάνειας.

Όπως και σε άλλες βαμμένες επιφάνειες, ορισμένα πάνελ του αυτοκινήτου, όπως η οροφή, το πορτμπαγκάζ ή το καπό, μπορεί να χρειαστούν περισσότερη επεξεργασία με ειδικά προϊόντα λείανσης. Αντιθέτως, το πάνω ή το κάτω μέρος των θυρών είναι πιο επιρρεπές στο ξεθώριασμα ή σε ελαφρές ζημιές λόγω της συνεχούς έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Πριν ασχοληθείτε με τις ξεθωριασμένες επιφάνειες βαφής, ξεπλύνετε το αυτοκίνητο με νερό, καθαρίστε όλες τις επιφάνειες με σαπούνι για πλύσιμο αυτοκινήτου, ξεπλύνετε το ξανά ολοκληρώνοντας την πλύση και σκουπίστε το στεγνό με πανί μικροϊνών.

Η απομάκρυνση όλων των επιφανειακών ρύπων θα κάνει τη λείανση ή το γυάλισμα ευκολότερη σε σύγκριση με επιφάνεια που έχει σκόνη, βρωμιά και άλλους ρύπους. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε υγρό πιάτων όταν πλένετε οποιοδήποτε όχημα και να μην σκουπίζετε ποτέ στεγνό, βρώμικο χρώμα με στεγνό πανί για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές.

Επιλέξτε τα σωστά προϊόντα

Ξεθωριασμένες, γρατσουνισμένες ή θαμπές επιφάνειες βαφής μπορούν εύκολα να διορθωθούν χρησιμοποιώντας μια επαγγελματικής ποιότητας λείαντική ουσία και ένα καθαρό γυαλιστικό που δεν περιέχει κερί. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα online και στα αγαπημένα σας καταστήματα ε αυτοκινήτων, αλλά μερικά ξεχωρίζουν βάσει της τεχνογνωσίας του συγγραφέα στον καθαρισμό και την περιποίηση αυτοκινήτων.

Προιόντα όπως η λείαντική ουσία Meguiar’s Ultimate Compound και το γυαλιστικό Meguiar’s Ultimate Polish θεωρούνται κορυφαία για εφαρμογή στο χέρι ή με μηχανή. Η λείαντική ουσία Meguiar’s Ultimate Compound είναι ασφαλής για βαφή με διάφανο επίστρωμα και περιέχει προηγμένα μικρο-αποξεστικά για την απομάκρυνση φθορών, οξειδώσεων, γρατσουνιών, ξεθωριασμένων επιφανειών και λεκέδων από νερό, χωρίς να γρατσουνίζει το ίδιο το χρώμα.

Από την άλλη πλευρά, το γυαλιστικό Meguiar’s Ultimate Polish έχει λεπτά αποξεστικά για την εξάλειψη των κυκλικών σημαδιών που μπορεί να προκαλέσει η λείανση. Περιέχει επίσης μαλακτικά έλαια για την αποκατάσταση του χρώματος του βαψίματος και της γυαλάδας του. Το μυστικό για την εφαρμογή της λείαντικής ουσίας ή του γυαλιστικού είναι να αφαιρείτε αμέσως τα υπολείμματα του προϊόντος και να μην το αφήνετε να στεγνώσει πάνω στο χρώμα. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σφουγγαράκι για να τρίψετε απαλά την επιφάνεια με τη λείαντική ουσία ή το γυαλιστικό, πριν αφαιρέσετε την περίσσεια με πανί μικροϊνών.

Πότε να περάσετε κερί στο αυτοκίνητο και πότε όχι

Μετά τη λείανση και το γυάλισμα, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε κερί για να σφραγίσετε το φινίρισμα και να το προστατέψετε από τη βροχή ή την ηλιακή ακτινοβολία. Οποιοδήποτε κερί αυτοκινήτου θα κάνει τη δουλειά, αλλά μας αρέσει να χρησιμοποιούμε το υγρό κερί Gold Class της Meguiar’s για τον συνδυασμό καρνάουμπα-πολυμερών που προσφέρει μια έντονα ανακλαστική, λαμπερή λάμψη που διαρκεί.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο το κερί διαφέρει από τη λείαντική ουσία ή το γυαλιστικό είναι ότι πρέπει να στεγνώσει στην επιφάνεια για να αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ρίξτε μερικές σταγόνες κερί σε ένα αποσβεστήρα αφρού, απλώστε το πάνω στο χρώμα και αφήστε το να στεγνώσει για πέντε έως δέκα λεπτά πριν το γυαλίσετε αφαιρώντας την περίσσεια με πανί μικροϊνών.

Προσοχή όμως, μην εφαρμόσετε κερί σε βαμμένες πρόσφατα επιφάνειες. Αν χρειαστεί να κάνετε τρίψιμο, αστάρωμα και βάψιμο για να αποκαταστήσετε την ξεθωριασμένη επιφάνεια, μην εφαρμόσετε κερί μετά το γυάλισμα. Αυτό θα εμποδίσει τα διαλυτικά βαφής να εξαερωθούν, να σκληρύνουν ή να επιτύχουν την επιθυμητή σκληρότητα.

Είναι καλύτερα να περιμένετε 60 ή περισσότερες ημέρες για να σκληρύνει πλήρως μια βαμμένη πρόσφατα επιφάνεια πριν εφαρμόσετε ένα προστατευτικό στρώμα κεριού. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνετε λείανση και γυάλισμα σε μια βαμμένη πρόσφατα επιφάνεια για να αφαιρέσετε την όψη φλοιού πορτοκαλιού και να αναδείξετε τη γυαλάδα της.

Δείτε επίσης

Κουίζ: Έχεις πάθος με την ταχύτητα; Μόνο το 5% κάνει το 3/3

Κουίζ: Έχεις πάθος με την ταχύτητα; Μόνο το 5% κάνει το 3/3

Μπορώ να βάλω νερό αντί για υγρό υαλοκαθαριστήρων;

Μπορώ να βάλω νερό αντί για υγρό υαλοκαθαριστήρων;

Paris Motor Show 2024 – H «βόμβα» του Ταβάρες

Paris Motor Show 2024 – H «βόμβα» του Ταβάρες

Κουίζ: Πόσο καλός είσαι στα αυτοκίνητα; Μόλις το 3% κάνει το 3/3

Κουίζ: Πόσο καλός είσαι στα αυτοκίνητα; Μόλις το 3% κάνει το 3/3

Αυτή την Κυριακή με τη Realnews: «Ο κλέφτης των μυστικών» του Γιάννη Μπότση, – Μαζί Μαστορέματα και Beaute

Αυτή την Κυριακή με τη Realnews: «Ο κλέφτης των μυστικών» του Γιάννη Μπότση, – Μαζί Μαστορέματα και Beaute

Την Κυριακή με τη Real News: Ο κλέφτης των μυστικών του Γιάννη Μπότση. Η Αθήνα του ‘44 με τα μάτια ενός παιδιού. Μέσα στο πόλεμο γεννιούνται έρωτες, αναπάντεχες συμμαχίες και περιπέτειες. Ένα μυθιστόρημα με συγκλονιστικό φινάλε.

Την Κυριακή με τη Real News: Ο κλέφτης των μυστικών του Γιάννη Μπότση. Η Αθήνα του ‘44 με τα μάτια ενός παιδιού. Μέσα στο πόλεμο γεννιούνται έρωτες, αναπάντεχες συμμαχίες και περιπέτειες. Ένα μυθιστόρημα με συγκλονιστικό φινάλε.