5 έξυπνοι τρόποι για να αφαιρέσετε τους λεκέδες λαδιού από το δρόμο

5 έξυπνοι τρόποι για να αφαιρέσετε τους λεκέδες λαδιού από το δρόμο

Οι λεκέδες λαδιού μπορούν να είναι μια δυσάρεστη εικόνα στο σπίτι σας και πρέπει να καθαρίζονται όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο περισσότερο μένουν, τόσο δυσκολότερο είναι να αφαιρεθούν, ενδεχομένως να γίνουν μόνιμο σημάδι. Ενώ μερικές φορές είναι αναπόφευκτο να συμβούν διαρροές, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να διατηρείτε το όχημά σας σε καλή κατάσταση κάνοντας τακτική συντήρηση.

Μετά από μια αλλαγή λαδιού, για επιπλέον προφυλάξεις, μπορείτε να σκεφτείτε να σκεπάσετε το δάπεδο του γκαράζ σας με μουσαμά ή χαρτόνι, ή ακόμα και να παρκάρετε στο δρόμο. Εκτός από το λάδι, υπάρχουν και άλλες ουσίες στο αυτοκίνητό σας που μπορούν να αφήσουν λεκέδες στον δρόμο σας.

Σε περίπτωση διαρροής, ευτυχώς υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε με απλά οικιακά προϊόντα που πιθανότατα έχετε ήδη.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη διάθεση των απορριμμάτων μετά τον καθαρισμό. Τα πανιά που έχουν λερωθεί με λάδι πρέπει να πεταχτούν σε ειδικό κάδο ανακύκλωσης ή σε χώρο συγκέντρωσης επικίνδυνων αποβλήτων (χώρος όπου συγκεντρώνονται και διατίθενται με ασφαλή τρόπο απορρίμματα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες).Οι κρατικές και οι τοπικές αρχές σας θα σας ενημερώσουν για το που βρίσκεται ο πλησιέστερος χώρος επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή σας. Επιπλέον, αποφύγετε να ξεπλύνετε τα προϊόντα καθαρισμού στον χλοοτάπηκα σας, καθώς μπορεί να βλάψουν το γρασίδι.

Σόδα και άμμος για γάτες

cat litter

Αν εσείς ή κάποιος γείτονάς σας έχετε γάτες στο σπίτι, τότε δε χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να καθαρίσετε το λεκέ λαδιού στον δρόμο σας, αφού αυτή η απλή μέθοδος απαιτεί μόνο μερικά οικιακά προϊόντα. Σε περίπτωση διαρροής λαδιού, πάρτε ένα κουτί άμμου για γάτες με βάση τον άργιλο και καλύψτε καλά το λεκέ.

Για μικρό λεκέ, αφήστε την άμμο για 30 λεπτά, ενώ για μεγαλύτερους λεκέδες αφήστε την για μία ώρα. Η άμμος θα απορροφήσει το λάδι και θα αποτρέψει τη δημιουργία μεγαλύτερου λεκέ. Αν δεν έχετε άμμο για γάτες διαθέσιμη, το άμυλο καλαμποκιού αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση.

Αφού περάσει η ώρα, μαζέψτε την άμμο για γάτες με μια σκούπα και πετάξτε την σε σακούλα απορριμμάτων. Πιθανόν να υπάρχει ακόμα λεκές λαδιού, αλλά η άμμο θα έχει ελαχιστοποιήσει τη ζημιά. Τώρα που το περιττό λάδι έχει απορροφηθεί, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα που έχετε στην κουζίνα σας. Η μαγειρική σόδα είναι ένα ήπιο αλκάλιο που διαλύει αποτελεσματικά τη λιπαρότητα, καθιστώντας την τον τέλειο σύμμαχο κατά των λεκέδων λαδιού.

Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με νερό για να φτιάξετε έναν πολτό που μπορείτε εύκολα να απλώσετε στον λεκέ. Τρίψτε τον με μια βούρτσα. Αφού τον τρίψετε καλά και νιώσετε τα χέρια σας να πονάνε, ξεπλύνετε απλά το σημείο με νερό από τον λάστιχο του κήπου σας.

Απορρυπαντικό ρούχων

 Laundry detergent

 

Ένα άλλο οικιακό προϊόντο που κάνει εύκολο τον καθαρισμό λεκέδων λαδιού από τον δρόμο σας είναι ένα πιο συνηθισμένο προϊόν. Το απορρυπαντικό ρούχων, είτε σε σκόνη είτε σε υγρή μορφή, περιέχει ιδιότητες που καταπολεμούν τη λιπαρότητα και το λάδι. Ενώ συνήθως χρησιμοποιείται για ρούχα και υφάσματα, λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά και στο τσιμέντο.

Αν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό σε σκόνη, θα πρέπει να το αναμίξετε με ζεστό νερό για να δημιουργήσετε έναν πολτό, ενώ το υγρό απορρυπαντικό μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στον λεκέ.

Εάν επιλέξετε τον πολτό με σκόνη απορρυπαντικού και νερό, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με σκληρές τρίχες και τρίψτε την στον λεκέ για δύο λεπτά. Αφού τρίψετε όλο τον λεκέ, αφήστε τον να δράσει για 15 λεπτά πριν ξανατρίψετε για ένα λεπτό και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό.

Η χρήση υγρού απορρυπαντικού δεν διαφέρει πολύ, εκτός του ότι δεν χρειάζεται να το αναμίξετε με νερό. Ρίξτε το απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ, τρίψτε το με μια βούρτσα με σκληρές τρίχες και, στη συνέχεια, αφήστε το να δράσει για μια ώρα πριν το ξεπλύνετε με νερό.

Προϊόντα κουζίνας

man-servant-doing-chores-around-house
Δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά για να βρείτε κάτι που να σας βοηθήσει με τους λεκέδες λαδιού. Το καθαριστικό φούρνου έχει σχεδιαστεί για να διασπάει το ψημένο λίπος, κάτι που μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα και στο λάδι. Έτσι, εκείνος ο ενοχλητικός λεκέ λαδιού στον δρόμο σας δεν έχει καμία τύχη.

Ψεκάστε με το καθαριστικό φούρνου πάνω στον λεκέ και αφήστε το να δράσει για 10 έως 15 λεπτά. Όταν τελειώσει ο χρόνος, τρίψτε τον λεκέ με μια βούρτσα με σκληρές τρίχες. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και επαναλάβετε όλη τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς ο λεκέ.

Εάν το καθαριστικό φούρνου δεν λειτουργεί, υπάρχει ακόμα ένα ισχυρό προϊόν κουζίνας για τον δρόμο σας: το υγρό πιάτων.

Το υγρό πιάτων χρησιμοποιεί τη διαδικασία εξαΰδασης για να ενωθεί με τα σωματίδια λαδιού και στη συνέχεια να τα απομακρύνει από την επιφάνεια. Απλώστε λίγο υγρό πιάτων στην περιοχή που έχει επηρεαστεί με μια βούρτσα βαρέως τύπου και ξεπλύνετε με νερό. Μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες πριν εξαφανιστεί εντελώς ο λεκέ. Για επιπλέον καθαρισμό, ένα μηχάνημα πλύσης με πίεση μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από έναν λάστιχο κήπου κατά το ξέπλυμα.

WD-40.

WD-40

Το WD-40 θα ευχόσασταν να το γνωρίζατε νωρίτερα. Δεν χρησιμεύει μόνο για το λάδωμα μεντεσέδων πορτών ή την προστασία μετάλλων από τη διάβρωση. Μπορεί επίσης να καθαρίσει λεκέδες λαδιού από την αυλή σας χωρίς να καταστρέψει το τσιμέντο ή την άσφαλτο. Πριν χρησιμοποιήσετε WD-40 στην αυλή σας, βεβαιωθείτε ότι τυχόν περίσσεια λαδιού έχει ήδη απορροφηθεί και αφαιρεθεί με άμμο γάτας, πριονίδι, άμυλο καλαμποκιού ή ακόμα και μαγειρική σόδα.

Μόλις έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο τον λεκέ, ψεκάστε τον ολόκληρο με WD-40. Αφού τον καλύψετε καλά, πάρτε μια βούρτσα με σκληρές τρίχες και τρίψτε. Το WD-40 θα χαλαρώσει και θα διαλύσει τα υπολείμματα λαδιού από την αυλή σας.

Όταν δεν υπάρχει κανένα σημάδι λαδιού στην περιοχή, χάρη στις μαγικές ιδιότητες του πολυεργαλείου σπρέι, χρησιμοποιήστε ένα λάστιχο για να ξεπλύνετε την περιοχή με νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμμο γάτας ή κάποιο άλλο από τα πολλά απορροφητικά προϊόντα για να απορροφήσετε την υπόλοιπη υγρασία. Μόλις καθαριστεί αυτό, η αυλή σας θα είναι χωρίς λεκέδες.

Καθαριστικό Zep και μηχανή πλύσης με πίεση.

Zep cleaner and a power washer

Αν καμία άλλη λύση δεν αποδώσει, ήρθε η ώρα να βγάλεις τα βαριά πυροβολικά. Το αγαπημένο καθαριστικό του TikTok κάνει θαύματα στην αυλή σας και δεν πρέπει να το απορρίψετε πρόωρα. Μερικές φορές, οι χρήστες του TikTok έχουν ιδιοφυείς ιδέες.

Το Zep Driveway & Concrete Cleaner είναι ιδανικό για λεκέδες λαδιού, καθώς μπορεί να αφαιρέσει μια ποικιλία λεκέδων από οποιαδήποτε τσιμεντένια επιφάνεια. Πάρτε το καθαριστικό Zep και μια μηχανή πλύσης με πίεση Ryobi, η οποία είναι εξαιρετική για δουλειές στο σπίτι, και οι λεκέδες λαδιού δεν θα έχουν καμία τύχη. Η αυλή σας θα δείχνει σαν καινούργια.

Εάν καθαρίζετε έναν ελαφρύ ή σχετικά φρέσκο λεκέ, απλά αραιώστε έξι ουγγιές του καθαριστικού ανά γαλόνι ζεστό νερό. Για πιο έντονους λεκέδες, αυξήστε την αναλογία σε 12 ουγγιές καθαριστικό ανά γαλόνι νερό. Όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο πιο εύκολα διαλύεται το λάδι. Τρίψτε τη λεκιασμένη περιοχή με μια βούρτσα πριν χρησιμοποιήσετε τη μηχανή πλύσης με πίεση. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε μηχανή πλύσης με πίεση, ένας κοινό λάστιχο κήπου θα λειτουργήσει εξίσου καλά.

Ενώ το καθαριστικό προορίζεται για αραίωση, εάν ένας λεκές είναι πολύ δύσκολος στην απομάκρυνση, η χρήση του καθαριστικού σε πλήρη ισχύ μπορεί να είναι η λύση.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για σωστή χρήση.

Δείτε επίσης

DC-10 Air Tanker: Εντυπωσιακό βίντεο κατάσβεσης πυρκαγιάς

DC-10 Air Tanker: Εντυπωσιακό βίντεο κατάσβεσης πυρκαγιάς

F1:«Δεν θα δουλέψει πουθενά για να βοηθήσει τον Λιούις Χάμιλτον» – Κορυφαίος ειδικός αποκλείει τη Ferrari ως επιλογή για τον Adrian Newey.

F1:«Δεν θα δουλέψει πουθενά για να βοηθήσει τον Λιούις Χάμιλτον» – Κορυφαίος ειδικός αποκλείει τη Ferrari ως επιλογή για τον Adrian Newey.

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ33

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ33

Apple: Μυστηριώδεις συζητήσεις με εταιρεία κατασκευής EV οχημάτων – Τί συζητάνε

Apple: Μυστηριώδεις συζητήσεις με εταιρεία κατασκευής EV οχημάτων – Τί συζητάνε

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των αυτοκινήτων; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των αυτοκινήτων; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για χρήση φάρου μπλέ ή ερυθρού από άλλο όχημα

Πρόστιμο για χρήση φάρου μπλέ ή ερυθρού από άλλο όχημα