5 σημάδια χαμηλής στάθμης λαδιού στον κινητήρα

5 σημάδια χαμηλής στάθμης λαδιού στον κινητήρα

Το λάδι μηχανής είναι το αίμα του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Δεν λιπαίνει απλά όλα τα εσωτερικά κινούμενα μέρη του κινητήρα σας – τα οποία είναι πάρα πολλά – αλλά λειτουργεί επίσης σαν ψύκτης, απορροφώντας την υπερβολική θερμότητα από τον κινητήρα και μεταφέροντάς την μακριά από ευαίσθητα εξαρτήματα.

Λόγω των κρίσιμων εφαρμογών του, είναι ζωτικής σημασίας να αντικαθιστάτε και να συντηρείτε το λάδι της μηχανής σας τακτικά. Για τους περισσότερους οδηγούς, αυτό σημαίνει την αντικατάσταση του λαδιού κάθε 5.000 έως 12.000 χιλιόμετρα.

Η αλλαγή λαδιού στον κινητήρα σας είναι μία από τις ευκολότερες και πιο σημαντικές εργασίες συντήρησης που μπορείτε να κάνετε για το όχημά σας, και δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε μια αλλαγή λαδιού.

Ενώ η αλλαγή λαδιού του αυτοκινήτου σας είναι σημαντική, δεν είναι το μόνο που πρέπει να κάνετε. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε το λάδι σας τακτικά για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και ότι η στάθμη του βρίσκεται εντός των επιθυμητών ορίων.

Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε το λάδι σας είναι να χρησιμοποιήσετε την ειδική τάπα μέτρησης στάθμης λαδιού του κινητήρα σας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η στάθμη του λαδιού σας μπορεί να πέφτει πολύ χαμηλά.

Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείτε την απόδοση του οχήματός σας και να ελέγχετε το λάδι χρησιμοποιώντας την τάπα μέτρησης στάθμης λαδιού σε τακτική βάση. Και τα δύο αυτά βήματα θα σας βοηθήσουν να προλάβετε τυχόν προβλήματα και να επιλύσετε πιθανές δυσλειτουργίες πριν εξελιχθούν σε σοβαρότερα ζητήματα. Αλλά ποια είναι ακριβώς τα σημάδια που δείχνουν ότι το λάδι στον κινητήρα σας λιγοστεύει;

Από τις προειδοποιητικές λυχνίες του ταμπλό μέχρι περίεργες μυρωδιές και ήχους, δείτε πέντε σημάδια που σας δείχνουν ότι χρειάζεται να αναπληρώσετε το λάδι του κινητήρα σας.

  1. Προειδοποιητικές λυχνίες ανάβουν στον πίνακα οργάνων σας.
  2. Ο κινητήρας σας υπερθερμαίνεται.
  3. Μπορεί να μυρίζει καμένο λάδι.
  4. Η απόδοση του αυτοκινήτου σας πέφτει.
  5. Ο κινητήρας βγάζει περίεργους ήχους.

 

1. Προειδοποιητικές λυχνίες ανάβουν στον πίνακα οργάνων σας

Warning lights appear on your dash

Η λυχνία πίεσης λαδιού συνδέεται με έναν αισθητήρα πίεσης λαδιού, ο οποίος συνήθως είναι εγκατεστημένος στο μπλοκ του κινητήρα. Οι περισσότεροι αισθητήρες πίεσης λαδιού παρακολουθούν την πίεση λαδιού κινητήρα χρησιμοποιώντας ένα διάφραγμα και ένα διακόπτη ελατηρίου.

Όταν η πίεση λαδιού κινητήρα βρίσκεται εντός ενός κατάλληλου εύρους, το διάφραγμα του αισθητήρα συμπιέζεται, αποτρέποντας την ενεργοποίηση του διακόπτη.

Ωστόσο, εάν η πίεση πέσει πολύ χαμηλά, δεν θα υπάρχει αρκετή δύναμη για να κρατήσει τον διακόπτη ελατηρίου στη θέση του. Όταν συμβαίνει αυτό, ο διακόπτης θα ενεργοποιηθεί και θα ανάψει την προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων σας, ειδοποιώντας σας ότι η στάθμη λαδιού σας είναι επικίνδυνα χαμηλή και σας δίνει χρόνο να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα πριν προκαλέσει σοβαρότερα ζητήματα.

2. Ο κινητήρας σας υπερθερμαίνεται

Your engine is overheating

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το λάδι της μηχανής λειτουργεί ως λιπαντικό και ως ψύκτης. Και οι δύο αυτές λειτουργίες είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείται ο κινητήρας σας σε καλή κατάσταση και να αποτρέπεται η υπερθέρμανση.

Εξηγήσαμε ότι ως ψύκτης, το λάδι απορροφά την υπερβολική θερμότητα και την απομακρύνει από ευαίσθητα εξαρτήματα του κινητήρα. Αλλά ακόμα και ως λιπαντικό, το λάδι βοηθάει στην αποφυγή της υπερθέρμανσης του κινητήρα.

Χωρίς την κατάλληλη λίπανση, όλα αυτά τα εσωτερικά κινούμενα μέρη θα δημιουργήσουν τεράστια ποσά τριβής, παράγοντας μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Ενώ είναι φυσιολογικό ο κινητήρας σας να ζεσταίνεται πολύ κατά την καθημερινή χρήση, μπορεί να αντέξει μόνο μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο θερμότητας.

Εάν τα επίπεδα θερμοκρασίας ανέβουν πολύ ψηλά, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα, που θα κυμαίνονται από μικρά προβλήματα υπερθέρμανσης έως έναν τελείως κατεστραμμένο κινητήρα.

Μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι ο κινητήρας σας υπερθερμαίνεται περιλαμβάνουν καπνό από τον χώρο του κινητήρα, περίεργους θορύβους κτυπήματος και μειωμένη απόδοση του κινητήρα.

Ενώ διάφορα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση του κινητήρα σας, η έλλειψη λαδιού κινητήρα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους ενόχους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η θερμότητα στον κινητήρα σας και το υψηλό κόστος επισκευής του κινητήρα, εάν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε σημάδια υπερθέρμανσης του κινητήρα, θα πρέπει να σταματήσετε να οδηγείτε αμέσως.

Σταματήστε σε ένα ασφαλές σημείο και ελέγξτε το λάδι και το δοχείο αποθέματος ψυκτικού σας. Εάν τα επίπεδα του ψυκτικού ή του λαδιού σας είναι πολύ χαμηλά, συμπληρώστε τα και δείτε αν αυτό διορθώνει το πρόβλημα.

Εάν όχι, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία μηχανικό για επιθεώρηση.

3. Μπορεί να μυρίζει καμένο λάδι

You can smell burnt oil

Η μυρωδιά από καμένο λάδι συνήθως υποδηλώνει διαρροή λαδιού. Η μυρωδιά αυτή εμφανίζεται όταν το λάδι στάζει έξω από τον κινητήρα και πέφτει σε ένα εξαιρετικά καυτό εξάρτημα, όπως η εξάτμιση.

Εάν μυρίζετε καμένο λάδι κατά την οδήγηση του οχήματός σας ή ενώ βρίσκεται σε κατάσταση ρελαντί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε διαρροή κάπου.

Εάν έχετε διαρροή, η στάθμη λαδιού σας πιθανότατα θα πέσει πολύ χαμηλά, προκαλώντας πιθανώς προβλήματα απόδοσης, εσωτερική ζημιά στον κινητήρα και υπερθέρμανση.

Εάν το αυτοκίνητό σας μυρίζει καμένο λάδι, το πιο έξυπνο πράγμα είναι να σταματήσετε στην άκρη, να περιμένετε μέχρι να κρυώσει αρκετά ο κινητήρας σας και, στη συνέχεια, να ελέγξετε τη στάθμη του λαδιού σας.

Εάν η τάπα μέτρησης στάθμης λαδιού δείχνει ότι η στάθμη του λαδιού σας είναι χαμηλή, πιθανότατα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό άμεσα.

Εάν η στάθμη βρίσκεται εντός των επιθυμητών ορίων, μπορεί να έχετε ακόμα διαρροή, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή ή σε αρχικό στάδιο. Εναλλακτικά, μπορεί απλά να υπάρχουν κάποια υπολείμματα λαδιού στον κινητήρα μετά από μια πρόσφατη αλλαγή λαδιού.

Ανεξάρτητα, μια μυρωδιά από καμένο λάδι δεν είναι φυσιολογική και δεν πρέπει ποτέ να την αγνοείτε.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν διαρροή λαδιού στον κινητήρα σας, και αν δεν αντιμετωπίσετε το ζήτημα έγκαιρα, μπορεί να αναπτυχθούν πολύ χειρότερες και πιο δαπανηρές ζημιές μακροπρόθεσμα.

4. Η απόδοση του αυτοκινήτου σας πέφτει

close-up-fuel-level-gauge-vehicle (2)

Αν ο κινητήρας του οχήματός σας δεν λαμβάνει τη σωστή ποσότητα λαδιού, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Πρώτον, χωρίς την κατάλληλη λίπανση, ο κινητήρας σας θα πρέπει να καταβάλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να στρίψει τους τροχούς.

Αυτή η επιπλέον προσπάθεια γίνεται εις βάρος στοιχείων όπως οι επιδόσεις του κινητήρα και η οικονομία καυσίμου.

Δεύτερον, ο κινητήρας σας θα γίνει πολύ πιο καυτός από το συνηθισμένο εάν δεν υπάρχει αρκετό λάδι για να αποτρέψει την τριβή και να απομακρύνει την υπερβολική θερμότητα από ευαίσθητα εξαρτήματα.

Όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε μια σειρά προβλημάτων. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι ότι το αυτοκίνητό σας δυσκολεύεται να επιταχύνει ή να ανεβεί σε λόφους.

Πιθανότατα θα δείτε επίσης μια δραματική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου σας. Αυτά τα πράγματα είναι αρκετά άσχημα από μόνα τους.

Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα συμπτώματα όταν εμφανίζονται, επειδή πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε προβλήματα απόδοσης πριν ξεκινήσουν τα σοβαρά προβλήματα, όπως η υπερβολική υπερθέρμανση ή τα σπασμένα εσωτερικά μέρη.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν πτώση της απόδοσης του κινητήρα σας και μείωση της οικονομίας καυσίμου, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι καλό για το όχημά σας.

Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα απόδοσης κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου σας, η πιο έξυπνη κίνηση είναι να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν επαγγελματία μηχανικό.

5. Ο κινητήρας βγάζει περίεργους ήχους

man-leaning-open-car-hood

Έχουμε διαπιστώσει ότι το λάδι του κινητήρα είναι απαραίτητο για τη λίπανση των εσωτερικών κινούμενων μερών του κινητήρα σας. Έτσι, είναι λογικό ότι εάν ο κινητήρας σας δεν λάβει την κατάλληλη ποσότητα λαδιού, αυτά τα κινούμενα μέρη θα έρθουν σε πολύ πιο στενή επαφή.

Αντί να γλιστράνε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, τα εσωτερικά εξαρτήματα μπορεί να αρχίσουν να τρίβονται, να κτυπούν και να θορυβούν μεταξύ τους καθώς ο κινητήρας κινείται. Αυτό όχι μόνο θα προκαλέσει πολλές ζημιές, οδηγώντας σε πράγματα όπως μεταλλικά πούλια και ακόμη και σπασμένα μέρη, αλλά πιθανότατα θα προκαλέσει και πολύ δυσάρεστο θόρυβο.

Το αυτοκίνητό σας μπορεί να κάνει πολλούς παράξενους θορύβους, οι οποίοι μπορεί να υποδεικνύουν διάφορα προβλήματα. Εάν στον κινητήρα σας στάζει πολύ λίγο λάδι, μπορεί να ακούσετε θορύβους όπως κρότους, τριξίματα, χτυπήματα ή κλάκσον από το χώρο του κινητήρα. Το να ακούτε αυτούς τους θορύβους δεν είναι καλό σημάδι.

Πιθανότατα σημαίνει ότι ο κινητήρας σας έχει μείνει ήδη χωρίς λάδι για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η ζημιά πιθανώς έχει ήδη γίνει και θα χρειαστείτε πιθανώς εκτεταμένες επισκευές.

Ωστόσο, οι θόρυβοι του κινητήρα δεν δείχνουν πάντα χαμηλά επίπεδα λαδιού. διάφορα ζητήματα μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένων κακών μπουζί ή φθαρμένων ρουλεμάν μπιέλας.

Εάν αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν επαγγελματία μηχανικό. Ενώ ο κινητήρας σας πιθανότατα έχει ήδη υποστεί ζημιά, η επικοινωνία με έναν τεχνικό επισκευών το συντομότερο δυνατό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ακόμη σοβαρότερων προβλημάτων και πιο δαπανηρών επισκευών.

Δείτε επίσης

Kia EV6 2025: Μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερη αυτονομία και πιο κοφτερό στιλ

Kia EV6 2025: Μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερη αυτονομία και πιο κοφτερό στιλ

Κουίζ: Η βενζίνη είναι στο αίμα σου; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Η βενζίνη είναι στο αίμα σου; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που διαβαίνει τη διπλή συνεχόμενη γραμμή

Πρόστιμο για οδηγό που διαβαίνει τη διπλή συνεχόμενη γραμμή

3 σημάδια που δείχνουν οτι πρέπει να αλλάξετε το φίλτρο καυσίμου diesel

3 σημάδια που δείχνουν οτι πρέπει να αλλάξετε το φίλτρο καυσίμου diesel

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;