Πώς να καθαρίσεις σωστά το χώρο του κινητήρα – Διάβασε αναλυτικά εδώ.
Ο καθαρισμός του χώρου του κινητήρα είναι μια απαραίτητη εργασία που πρέπει να κάνεις, αν θες το μοτέρ σου και το αυτοκινήτου σου να αποδίδει και στο μακροπρόθεσμο. Κατά την οδήγηση, αν σκεφτείς τις υψηλές ταχύτητες που οδηγεί ένας μέσος οδηγός κάθε φορά που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, είναι λογικό σκόνη, σκουπιδάκια και διάφορα άλλα υπολείμματα να περνούν και να κάθονται στο χώρο της μηχανής.
Αν και στην σήμερον ήμερα, οι κινητήρες στα οχήματα είναι συμπαγείς και ανθεκτικοί και ο χώρος κάτω από το καπό σχεδιάζεται με συγκεκριμένη διάταξη για να μειωθεί ο όποιος κίνδυνος μπορεί να προκύψει, πρέπει και εμείς να προχωρούμε σε μερικά βήματα που εξασφαλίζουν ότι ο χώρος αυτός είναι πιο ασφαλής γίνεται. Και ο καθαρισμός του χώρου του κινητήρα είναι ένα από αυτά τα βήματα.
Μάλιστα, αν και καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο μπορεί να «φοβάσαι» να καθαρίζεις εσύ ο ίδιος τον κινητήρα, αφού υπάρχουν και αρκετά ηλεκτρικά μέρη, τα οποία όπως όλοι γνωρίζουμε δεν τα πάνε πολύ καλά με το νερό, με λίγη προσοχή και ακολουθώντας τα σωστά βήματα μπορείς να το κάνεις μόνος σου, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις έξτρα χρήματα σε επαγγελματίες.
Για να δούμε, αναλυτικά, αυτά τα βήματα.
Πώς καθαρίζω το χώρο του κινητήρα στο αυτοκινήτου
Βήμα 1: Άσε τον κινητήρα να κρυώσει
Ποτέ μην πλένεις τον κινητήρα, μόλις έχει σβήσει το αυτοκίνητο(και φυσικά ποτέ όταν είναι αναμμένο). Περίμενε τουλάχιστον 2-3 ώρες μέχρι να είναι εντελώς κρύος. Με το που σβήσεις το αυτοκίνητο, άνοιξε το καπό για να κρυώσει πιο γρήγορα και να επιταχύνεις τη διαδικασία. Φυσικά, βεβαιώσου ότι το αυτοκίνητο είναι σε νεκρά και ότι έχεις τραβήξει χειρόφρενο και αποσύνδεσε την μπαταρία ή έστω τον αρνητικό πόλο.
Καθάρισε φύλλα, βελόνες, σκόνη και βρωμιά από τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία, με το χέρι ή με ηλεκτρική σκούπα, πριν προχωρήσεις.
Βήμα 2: Κάλυψε τα ευαίσθητα μέρη
Στον χώρο του κινητήρα, υπάρχουν και διάφορα ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου, τα οποία θα πρέπει να προστατέψεις από το νερό. Έτσι, όταν ο κινητήρας κρυώσει, κάλυψε με πλαστικές σακούλες το μοτέρ, το δυναμό, τις ηλεκτρονικές μονάδες και τους αισθητήρες. Αν το κάτω μέρος του καπό έχει μονωτικό πάνελ, μην το βρέξεις. Αν είναι πολύ βρώμικο ή φθαρμένο, ίσως χρειαστεί αντικατάσταση.
Βήμα 3: Πλύσιμο και ξέβγαλμα
Χρησιμοποίησε πολύ χαμηλή πίεση νερού (όχι πίεση από κοντινή απόσταση) για να ξεβγάλεις την πρώτη βρωμιά. Ο καλύτερος τρόπος είναι με ψεκαστήρα χειρός, αφού πρώτα το γεμίσεις με λίγο σαμπουάν αυτοκινήτου.
Γενικά, δούλεψε τμηματικά. Ψέκασε αφρό, καθάρισε με σφουγγάρι ή παλιά πετσέτα μικροϊνών. Για δύσκολα σημεία, χρησιμοποίησε ειδική βούρτσα καθαρισμού ή αν δεν έχεις, κάποια οδοντόβουρτσα. Ξέβγαλε ξανά με ελαφρύ ψεκασμό.
Βήμα 4: Καθάρισμα με πανάκια
Αφαίρεσε τις πλαστικές σακούλες και καθάρισε τα σημεία που ήταν καλυμμένα. Αν έχει πολλή «λιπαρή» βρωμιά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό καθαριστικό κινητήρα. Κατόπιν σκούπισε καλά με καθαρή πετσέτα.
Βήμα 5: Προαιρετική περιποίηση πλαστικών
Για επαγγελματικό αποτέλεσμα, πέρασε όλα τα πλαστικά και λαστιχένια μέρη με προϊόν αποκατάστασης. Μπορεί να δώσει «καινούργια» όψη και προστατεύει από τη θερμότητα και τη φθορά. Άπλωσε το προϊόν με σφουγγαράκι, άφησέ το 10 λεπτά και σκούπισε ξανά.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;
Γενικά, ένας καθαρισμός στον κινητήρα μια ή δύο φορές τον χρόνο, με αυτό τον τρόπο, αρκεί. Αν θες να είσαι πιο επιμελής, μπορείς απλώς να τον σκουπίζεις με ένα βρεγμένο πανί κάθε λίγους μήνες, ώστε να εξασφαλίζεις ότι είναι καθαρό από σκόνη και βρωμιές.
Δείτε επίσης

Το επιστημονικά τεκμηριωμένο κόλπο που δροσίζει άμεσα το αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις συμβατικό ψυκτικό υγρό σε κινητήρα diesel ;

Τι είναι τα μεταλλικά πλέγματα που βλέπουμε στα μονοθέσια της F1;

F1: Οι πέντε πιο πιθανοί «γρίφοι» στο παζλ των μεταγραφών για το 2026

Γιατί τα φορτηγά έχουν ακόμη ταμπούρα αντί για δισκόφρενα;
