Aυτοκίνητο: Γιατί η πόρτα δεν κλειδώνει - ξεκλειδώνει σωστά

Aυτοκίνητο: Γιατί η πόρτα δεν κλειδώνει - ξεκλειδώνει σωστά

Με το πέρασμα των χρόνων και την τεχνολογική πρόοδο, το κλειδώμα των αυτοκινήτων έχουν γίνει πολύ πιο άνετο.

Τώρα, αντί να βάλετε το κλειδί στην κλειδαριά για να ξεκλειδώσετε το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να πατήσετε ένα κουμπί ή ακόμα και απλά να πλησιάσετε το αυτοκίνητο με ένα fob ή τηλέφωνο στην τσέπη σας. Ωστόσο, με αυτήν την τεχνολογία, υπάρψει πλέον μία πολυπλοκότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστεί το πρόβλημα όταν κάτι πάει στραβά.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητό σας λόγω δυσλειτουργίας του ηλεκτρικού κλειδώματος, εδώ είναι έξι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι κλειδαριές της πόρτας σας μπορεί να μην λειτουργούν.

Γιατί οι πόρτες του αυτοκινήτου σας δεν κλειδώνουν ή δεν ξεκλειδώνουν

Η μπαταρία του μπρελόκ έχει τελειώσει. (key fob):

Μια απλή αντικατάσταση της μπαταρίας στο τηλεχειριστήριο μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Οι μπαταρίες είναι συνήθως τύπου κερμάτος, αλλά συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας για τον ακριβή αριθμό. (Εναλλακτικά, αφαιρέστε την εξαπλωμένη μπαταρία από το τηλεχειριστήριο.

Ο τύπος μπαταρίας συνήθως αναγράφεται πάνω στην ίδια τη μπαταρία. Ίσως χρειαστεί να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης ή να ψάξετε στο διαδίκτυο για να μάθετε πώς να ανοίξετε το τηλεχειριστήριο.)

Καμένη ασφάλεια:

Η επόμενη πιο απλή λύση μπορεί να είναι μια καμένη ασφάλεια. Προτού πάτε το αυτοκίνητό σας σε συνεργείο, ο έλεγχος της ασφάλειας για τα ηλεκτρικά κλειδώματα των θυρών μπορεί να σας γλιτώσει από μια δαπανηρή επίσκεψη. Το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας θα πρέπει να σας δείξει την ακριβή θέση του κουτιού των ασφαλειών, αλλά συνήθως βρίσκεται πίσω από ένα πλαστικό πάνελ κοντά στο χώρο για τα πόδια του οδηγού και συνήθως δεν απαιτεί εργαλεία για την αφαίρεσή του.

Αφού αφαιρέσετε το καπάκι του κουτιού των ασφαλειών, στο εσωτερικό του καπακιού (ή στο εγχειρίδιο χρήσης) θα πρέπει να υπάρχει ένα διάγραμμα που δείχνει τις λειτουργίες των διαφόρων ασφαλειών. Αναζητήστε εκείνη που αντιστοιχεί στα κλειδώματα των θυρών. Ίσως χρειαστείτε πένσα ή τσιμπιδάκια για να την τραβήξετε έξω (ορισμένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων παρέχουν εργαλείο απομάκρυνσης στο εσωτερικό του καπακιού του κουτιού των ασφαλειών).

Δείτε αν το μικρό μεταλλικό σχήμα στο κέντρο της ασφάλειας είναι συνδεδεμένο ή όχι. Μια καμένη ασφάλεια θα έχει ένα εμφανές κενό. Φροντίστε να αντικαταστήσετε την ασφάλεια με μια νέα ίδιας τιμής «ampere».

Δυσλειτουργία τηλεχειριστηρίου (key fob):

Δυστυχώς, τα τηλεχειριστήρια είναι λίγο πιο σύνθετα από ένα καλό παλιομοδίτικο κλειδί. Εάν η μπαταρία δεν είναι η αιτία, θα πρέπει να πάτε το τηλεχειριστήριο στον αντιπρόσωπό σας για να διαγνωστεί. Θα το συνδέσουν σε υπολογιστή για να ελέγξουν εάν το τηλεχειριστήριο στέλνει ακόμα το σωστό σήμα. Αν όχι, το τηλεχειριστήριο θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Δυσλειτουργία solenoid (ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας):

Όταν πατάτε τα κουμπιά σε ένα τηλεχειριστήριο, στέλνει σήμα σε ένα solenoid μέσα στις πόρτες του αυτοκινήτου σας. Το solenoid μετατρέπει το ηλεκτρονικό σήμα σε μηχανική ενέργεια, μετακινώντας στην περίπτωση αυτή μια μεταλλική ράβδο, την ίδια λειτουργία που είχε η περιστροφή ενός κλειδιού στην κλειδαριά.

To solenoid μέσα σε μια πόρτα που δεν κλειδώνει ή δεν ξεκλειδώνει απαιτεί την αφαίρεση του εσωτερικού πάνελ της πόρτας για αντικατάσταση.

Σπασμένη ράβδος ή σύνδεσμος:

Ενώ είναι λιγότερο πιθανό από μια ηλεκτρονική βλάβη, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχει σπάσει μία από τις προαναφερθείσες ράβδοι ή (πιο πιθανό) κάποιος πλαστικός σύνδεσμος. Το δίκτυο αυτό συνδέει τους διακόπτες στο πάνελ της πόρτας με τις εσωτερικές και εξωτερικές λαβές και τις κλειδαριές των θυρών.

Το πλαστικό σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να γίνει εύθραυστο, ή μπορεί να έχει εισχωρήσει και να συσσωρευτεί βρωμιά στην πόρτα μέσω του επανειλημμένου ανοίγματος και κλεισίματος του παραθύρου. Όπως και με την αντικατάσταση του solenoid, αυτό θα απαιτήσει την αφαίρεση του εσωτερικού πάνελ της πόρτας για διάγνωση και επισκευή, αν και εφόσον υπάρχουν προβλήματα, θα είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Ηλεκτρικά προβλήματα:

Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν λύσει το ζήτημα, μπορεί να υπάρχει ηλεκτρικό πρόβλημα. Κάθε ηλεκτρικό εξάρτημα χρειάζεται μια πλακέτα λογικής και ένα σύρμα που μπορεί τελικά να εντοπιστεί σε μια πηγή τροφοδοσίας (την μπαταρία). Μια δυσλειτουργία της πλακέτας λογικής ή ένα σπάσιμο στο σύρμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Εάν η λειτουργία κλειδώματος και ξεκλειδώματος λειτουργεί διαλειμματικά, μπορεί να υπάρχει βραχυκύκλωμα στο σύστημα λόγω φθοράς της πλαστικής μόνωσης του καλωδίου. Εάν δεν λειτουργεί καθόλου, το καλώδιο μπορεί να έχει σπάσει.

Σχεδόν σίγουρα, ακόμα και αν το τηλεχειρισμό σας δεν λειτουργεί, το αυτοκίνητό σας διαθέτει και παραδοσιακό κλειδί.

Το κλειδί αυτό μπορεί να βρίσκεται κρυμμένο μέσα στο τηλεχειριστήριο σας ή να πρόκειται για ξεχωριστό κλειδί που σας παρέδωσαν μαζί με το αυτοκίνητο κατά την αγορά του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το κλειδί για να κλειδώσετε το αυτοκίνητό σας και να νιώθετε πιο σίγουροι μέχρι να μπορέσετε να επισκευάσετε το τηλεχειριστήριο ή να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία μηχανικό για να σας βοηθήσει.

Δείτε επίσης

F1: Οι προσευχές του Λάντο Νόρις δεν εισακούστηκαν

F1: Οι προσευχές του Λάντο Νόρις δεν εισακούστηκαν

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50δ

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50δ

Kia EV6 2025: Μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερη αυτονομία και πιο κοφτερό στιλ

Kia EV6 2025: Μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερη αυτονομία και πιο κοφτερό στιλ

Κουίζ: Η βενζίνη είναι στο αίμα σου; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Η βενζίνη είναι στο αίμα σου; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που διαβαίνει τη διπλή συνεχόμενη γραμμή

Πρόστιμο για οδηγό που διαβαίνει τη διπλή συνεχόμενη γραμμή

3 σημάδια που δείχνουν οτι πρέπει να αλλάξετε το φίλτρο καυσίμου diesel

3 σημάδια που δείχνουν οτι πρέπει να αλλάξετε το φίλτρο καυσίμου diesel