Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου Γενεύης: Απουσιάζουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές

Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου Γενεύης: Απουσιάζουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές

Απουσιάζουν πολλές ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης 2024. Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης είναι μια ετήσια έκθεση αυτοκινήτου που πραγματοποιείται στις αρχές Μαρτίου στην ελβετική πόλη της Γενεύης.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Palexpo, ένα συνεδριακό κέντρο που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Cointrin της Γενεύης. Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Internationale des Constructeurs d’ Automobiles και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου.

Σημείο ανταγωνισμού

Η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1905, φιλοξένησε σχεδόν όλα τα μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης στην ιστορία του αυτοκινήτου από τις αρχές του αιώνα. Τα εξωτικά υπεραυτοκίνητα κλέβουν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας κατά το ντεμπούτο τους στην έκθεση. Στην έκθεση έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις πρωτότυπων μοντελων, νέου εξοπλισμού, τεχνικών ανακαλύψεων, διεθνών συνεργασιών, καθώς και πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις. Η έκθεση θεωρείται ως ένα σημείο ανταγωνισμού για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, υποβοηθούμενη από το γεγονός ότι η Ελβετία δεν διαθέτει μια δική της αυτοκινητοβιομηχανία.

Απουσίαζε από το 2019

Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 2019, λόγω της πανδημίας COVID-19 και των οικονομικών της επιπτώσεων στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει το 2024. Φέτος θα υποδεχθεί τους φίλους του αυτοκινήτου και της τεχνολογίας από την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Πραγματοποιείται στις αρχές Μαρτίου κάθε έτους στο Palexpo, κοντά στο αεροδρόμιο της Γενεύης και προσφέρει ένα πρόγραμμα από εκδηλώσεις και νέα μοντέλα. Ο μεγάλος εκθεσιακός χώρος επιτρέπει στους κατασκευαστές να παρουσιάσουν εκατοντάδες νέα μοντέλα και όλες τις τελευταίες τεχνολογίες. Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης είναι η μόνη ετήσια ευρωπαϊκή έκθεση αυτοκινήτου που αναγνωρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (OICA).

Διάσημη πλατφόρμα

Κάθε χρόνο, η Γενεύη καλωσορίζει τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε ουδέτερο έδαφος και του προσφέρει μια διάσημη πλατφόρμα για να εμφανιστούν οι μάρκες και τα μοντέλα τους.

Το Palexpo, είναι δίπλα στο αεροδρόμιο της Γενεύης και απέχει μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι μόνο μια ώρα πτήσης από τη Γενεύη, η οποία είναι επίσης εύκολα προσβάσιμη οδικώς και σιδηρόδρομος από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Αριστεία και την καινοτομία

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης αντικατοπτρίζει την αριστεία και την καινοτομία για το μέλλον του αυτοκινήτου. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1905, η GIMS παρουσίασε στον κόσμο θρυλικά αυτοκίνητα που καθόρισαν την εποχή τους. Η εκδήλωσή αναγνωρίζεται ως εφαλτήριο και σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία, προσελκύοντας περισσότερους από 10.000 δημοσιογράφους και περισσότερους από 600.000 επισκέπτες.

Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης 2024 θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου. Φέτος δεν δήλωσαν συμμετοχή οι περισσότερες ευρωπαϊκές μάρκες, λόγω του υψηλού κόστους συμμέτοχης και δημιουργίας των πολυτελών περίπτερων.

Δεν συμμετέχουν οι μάρκες: Volkswagen, Peugeot, Citroen, DS, Opel, Jeep, Alfa Romeo, Fiat, BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Audi, Hyundai, Volvo, Nissan, Aston Martin, Jaguar Land Rover κ.α.
Ανάμεσα στις κινέζικες μάρκες που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση είναι η BYD και η MG Motor.

Έντονη η παρουσία των κινέζικων μαρκών

Στην έκθεση που έγινε το 2019, η παρουσία των κινεζικών εταιρειών ήταν αμελητέα, αλλά έκτοτε οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας λανσάρουν συνεχώς καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα(EV) στην Ευρώπη με μεγαλύτερη αυτονομία και προηγμένα χαρακτηριστικά λογισμικού. Ασκούν πίεση στους Ευρωπαίους και Ασιάτες ανταγωνιστές τους που προσπαθούν να αναπτύξουν ανταγωνιστικές προτάσεις, ξοδεύοντας μεγάλους οικονομικούς πόρους.

Η κινεζική επίθεση στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων έχει επίσης ανησυχήσει τους πολιτικούς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα τον Σεπτέμβριο του 2023 για να διαπιστωθεί αν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις για να διατηρήσουν τις τιμές των ηλεκτρικών τους οχημάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Renault, Dacia

Από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες οι σημαντικότερες παρουσίες αφορούν την Renault και την Dacia. Η Renault προγραμμάτισε την αποκάλυψη στη Γενεύη του αμιγούς ηλεκτρικού Renault 5 και η Dacia θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της τρίτης γενιάς του SUV Duster.


About the author


Δείτε επίσης

F1: 8 ζευγάρια οδηγών που δεν άντεχαν ο ένας τον άλλον

F1: 8 ζευγάρια οδηγών που δεν άντεχαν ο ένας τον άλλον

Peugeot 3008: Eνα SUV ισάξιο της BMW X1

Peugeot 3008: Eνα SUV ισάξιο της BMW X1

Κουίζ: Το έχεις με τα αυτοκίνητα; Μόνο το 5% κάνει το 3/3

Κουίζ: Το έχεις με τα αυτοκίνητα; Μόνο το 5% κάνει το 3/3

Πώς να ρυθμίσετε το κάθισμα του αυτοκινήτου για άνετη οδήγηση – 6 βήματα

Πώς να ρυθμίσετε το κάθισμα του αυτοκινήτου για άνετη οδήγηση – 6 βήματα

Μπουζί: 5 σημάδια που δείχνουν οτι θέλουν αλλαγή

Μπουζί: 5 σημάδια που δείχνουν οτι θέλουν αλλαγή

Η πιο ακριβή συλλογή Ferrari – Ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια

Η πιο ακριβή συλλογή Ferrari – Ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια