Enzo Ferrari: 7 βιβλία για την ζωή του ανθρώπου που έχτισε έναν μύθο

Enzo Ferrari: 7 βιβλία για την ζωή του ανθρώπου που έχτισε έναν μύθο

Είτε έχετε δει ακόμα την ταινία είτε όχι, σκεφτείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη συναρπαστική ζωή αυτού του μεγάλου ανθρώπου. Η αλήθεια είναι λίγο πιο μακριά από αυτό που βλέπετε στην ταινία, αλλά η ταινία είναι κοντά, όσο κοντά θα φτάσει ποτέ το Χόλιγουντ σε ένα θέμα, ούτως ή άλλως.

Εδώ είναι επτά διαφορετικές απόψεις για τη Ferrari, δύο γραμμένες από τον ίδιο τον Ferrari. Πολλά έχουν εξαντληθεί και θα χρειαστεί λίγη αναζήτηση για να βρεθούν. Συνήθως αξίζει τον κόπο.

1 – Enzo Ferrari: The Man and the Machine

Αυτό είναι το ίδιο το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία Ferrari. Ο Brock Yates ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στη δημοσιογραφία αυτοκινήτου και μάλιστα έγραψε ο ίδιος μερικές ταινίες, με το Cannonball Run να είναι η πιο διάσημη. Εδώ έχει επικεντρώσει τα σημαντικά ταλέντα του στον πιο επιδραστικό και εικονομάχο χαρακτήρα στην αυτοκινητοβιομηχανία, έναν άνθρωπο του οποίου η σκιά εκτείνεται σε όλους τους αγώνες, την κατασκευή σπορ αυτοκινήτων και αυτό που θα ονομαζόταν supercar.

Ο Yates καλύπτει ολόκληρη τη ζωή του Enzo, μαζί με όλους τους αγώνες και όλα τα διάφορα picadillo του. Είναι τόσο πλατύ βιβλίο που είναι σχεδόν διασκεδαστικό να βλέπεις ότι οι λίγες ενότητες στη μέση για το Mille Miglia του 1957 που επιλέχθηκαν για την ταινία, είναι μόνο λίγες μικρές σελίδες, όπως και αυτό το κεφάλαιο της ζωής της Ferrari ήταν ένα μικρό μέρος. Αλλά η γραφή του Yates είναι τόσο καλή που θα σας παρασύρει το όλο θέμα.

2 – Enzo Ferrari: Power, Politics, and the Making of an Automotive Empire

Ο Ιταλός συγγραφέας Luca Dal Monte, ήταν στην πραγματικότητα υπάλληλος της Ferrari για αρκετά χρόνια, ως ο τύπος δημοσίων σχέσεων για τη Ferrari στη Βόρεια Αμερική. Αναφέρεται σε εκείνη την εποχή της ζωής του, ως «μαγική». Όποιος είχε την τύχη να εργάζεται σε ένα περιοδικό αυτοκινήτου εκείνα τα χρόνια, επωφελήθηκε από τη δημιουργικότητα και τον ενθουσιασμό του Dal Monte. Αυτό είναι ίσως το πιο εμπεριστατωμένο βιβλίο για τη ζωή αυτού του μεγάλου ανθρώπου, του Enzo Ferrari, με λεπτομέρειες και αλήθειες που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.

Ο Ferrari συνάντησε για πρώτη φορά την κύρια ερωμένη του Λίνα Λάρντι τη δεκαετία του 1920, για παράδειγμα, όχι τη δεκαετία του ’40, και παρέμεινε μαζί της για το υπόλοιπο της ζωής του. Και η Λίνα Λάρδη δεν ήταν η μόνη «άλλη γυναίκα» στη ζωή του Έντζο. Ήταν, αν όχι αρκετά «κυνηγός», τότε σίγουρα ένας ενθουσιώδης διώκτης όμορφων γυναικών.

Το βιβλίο καλύπτει επίσης λεπτομέρειες για την αγωνιστική ομάδα, την ίντριγκα Ford/Fiat, τα αυτοκίνητα δρόμου, τα πάντα. Είναι γραμμένο ακριβώς με τον τρόπο που όλοι οι παλαιότεροι θυμόμαστε τον Λούκα να μιλάει, με μια ιταλική φρασεολογία που είναι αυθεντική και προσθέτει στην εμπειρία της ανάγνωσής του.

Εάν είστε πραγματικά αφοσιωμένοι, υπάρχει μια ειδική έκδοση Publisher’s Edition δεμένη με γνήσιο ιταλικό κόκκινο δέρμα Schedoni, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται στις Ferrari, και υπογράφεται από τον πρώην Πρόεδρο της Ferrari, Luca di Montezemolo, τους οδηγούς Mario Andretti, Jody Scheckter, Gerhard Berger και Stefan Johansson και ο μυημένος στη Ferrari και συγγραφέας Luca Dal Monte. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι μια υπέροχη και πλήρης ανάγνωση για έναν συναρπαστικό χαρακτήρα.

3 – Red Arrows: Ferrari στο Mille Miglia

Αυτό το βιβλίο έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό, αλλά υπάρχουν αντίγραφα που κυκλοφορούν. Απλά συνέχισε να ψάχνεις. Το βιβλίο καλύπτει όλες τις Ferrari που έτρεξαν στο ιστορικό και πολύ επικίνδυνο Mille Miglia, από τη συντομευμένη οδήγηση του Franco Cortese σε 125 S στο Mille του 1947, μέχρι το τραγικό αλλά νικηφόρο φινάλε το 1957, αυτό το βιβλίο καλύπτει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων όλων των λεπτομερειών που θα δούμε στην ταινία. Εύχομαι να βρείτε ένα αντίγραφο, αλλά αν το κάνετε, θα έχετε έναν θησαυρό διορατικότητας και κατανόησης.

4 – Ferrari: Άνδρες από το Μαρανέλο

Ο υπότιτλος είναι: The Biographical AZ of All Significant Ferrari Racing Drivers, Engineers, and Team Managers. Μην περιμένετε πικάντικες ιστορίες ερωμένων εδώ, μόνο ένα μάτσο λαμπρών και παθιασμένων ανδρών, που μαλώνουν για τις δίνες του τούνελ.

Οι οδηγοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Ενώ φυσικά περιλαμβάνονται οι οκτώ παγκόσμιοι πρωταθλητές, υπάρχουν και εκείνοι για τους οποίους δεν έχετε ακούσει ποτέ, όπως ο «περιστασιακός οδηγός σπορ αυτοκινήτου» Paolo Marzotto που αγωνίστηκε στα Targa Florio, Mille Miglia και Le Mans, μεταξύ πολλών άλλων διοργανώσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1950, Ο Ugo Sivocci, “οδηγός αγώνων, φίλος του Enzo Ferrari”, που οδήγησε με την πρώτη ομάδα της Ferrari Costruzioni Meccaniche Nazionali και ο Simon Gilles, «σχεδιαστής κινητήρα», ο οποίος έγινε σχεδιαστής κινητήρα της Ferrari το 1997.

Διαβάζοντας το βιβλίο θα έχετε μια πραγματική αίσθηση, του πώς ο Enzo Ferrari επηρέασε και στρατολόγησε τόσα πολλά διαφορετικά ταλέντα. Είναι μια καλή ανάγνωση, πάνω από 200 ιστορίες σε ένα βιβλίο.

5 – Enzo e Laura Ferrari: Η ιστορία δύο μεγάλων ασθενών

Τόσα πολλα για την εμπιστευτικότητα γιατρού/ασθενούς! Προφανώς, ο Enzo επέμενε σε ιατρικό έλεγχο δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι τον θάνατο του ζευγαριού, ο καθηγητής Cesare Carani, κλινικός ιατρός στο Πανεπιστήμιο της Modena, παρακολουθούσε συνεχώς τον Enzo και τη Laura. «Από αυτή τη μοναδική επιμονή (η κυρία Ferrari πέθανε σε ηλικία 90 ετών), γεννήθηκε μια σχέση που ξεπέρασε αυτή μεταξύ γιατρού και ασθενή», λέει ο εκδότης. «Είναι μια διαφορετική και εκπληκτική Ferrari, αυτή που μας περιγράφει για πρώτη φορά ο καθηγητής Carani, μια από τις ελάχιστες που πέρασαν την πόρτα του Largo Garibaldi (το σπίτι της Ferrari) στη Μόντενα αμέτρητες φορές».

6 – Η ιστορία του Enzo Ferrari

Αυτή είναι η ζωή του Enzo με τα λόγια του Enzo. Κυκλοφόρησε αρχικά στην Ιταλία με τον τίτλο Le Mie Gioie Terribili , “My Terrible Joys”. Είναι η άποψη της Ferrari για τον επικίνδυνο κόσμο των μηχανοκίνητων αθλημάτων που αγαπούσε, μια τέχνη που το 1962, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το βιβλίο, ήταν ακόμα πολύ επικίνδυνη.

Όποιος έχει δει τη νέα ταινία ξέρει πόσο τρομερές ήταν αυτές οι χαρές. Ορισμένα αντίγραφα στο Διαδίκτυο αναφέρονται με τιμή αγοράς στα $2000, με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι ακόμα διαθέσιμα. Σπάνιο κομμάτι, πράγματι.

7 – Enzo Ferrari: Una Vita per l’Automobile

Άλλο ένα βιβλίο που γράφτηκε αυθαίρετα από τον ίδιο τον άντρα, είναι ένα είδος λευκώματος της ζωής του Έντζο, με λεζάντες γραμμένες από τον ίδιο. Ο Έντζο ήταν αρκετά φιλόξενος, τουλάχιστον στα νεότερα του χρόνια, όταν έπρεπε να πείσει πολλούς ανθρώπους είτε να ενταχθούν στην εταιρεία του, είτε να του δώσουν χρήματα για να ξεκινήσει.

Μπορείτε να δείτε πολλές φωτογραφίες από μεγάλες ομάδες χαμογελαστών ανδρών, με τον Έντζο σε μια μακρινή γωνία, επίσης να χαμογελάει σαν να είπε κάποιος ένα κακόγουστο αστείο. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό άτομο από αυτό που βλέπουμε τον Άνταμ Ντράιβερ να απεικονίζει. Σχεδόν σε κάνει να εύχεσαι να ήσουν μηχανικός στην Alfa Romeo τις δεκαετίες του ’20 και του ’30. Θα είχες συμμετάσχει επίσης, αν ήσουν αρκετά καλός για να σε φλερτάρει ο χαρισματικός Enzo Ferrari.


About the author


Δείτε επίσης

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ

Πώς να ελέγξετε την κίνηση στο Google Maps

Πώς να ελέγξετε την κίνηση στο Google Maps

Κουίζ: Είσαι “γκουρού” ή απλά θαυμαστής; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “γκουρού” ή απλά θαυμαστής; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3