Ford Mustang Mach-E: Το «άγριο άτι» καινοτομεί και οικολογικά

Ford Mustang Mach-E: Το «άγριο άτι» καινοτομεί και οικολογικά

Ανεξάντλητη είναι η εφευρετικότητα των επιστημόνων και των μηχανικών που έχουν αφιερωθεί στην εξέλιξη των αυτοκινήτων. Πλέον στη προσπάθεια τους έχει προστεθεί και η αποστολή για την σωτηρία του περιβάλλοντος. Ίσως είναι η πιο απαιτητική και συχνά κερδοφόρα πτυχή για τους κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεν σας κρύβω ότι διαβάζοντας την τελευταία επιτυχία της ομάδας της Ford, σχετικά με την μείωση της χρήσης του πρωτογενούς πλαστικού και την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλωμένων πλαστικών μου έκανε εντύπωση ο ρόλος του θρεπτικού και απαραίτητου για την υγειά μας, γιαουρτιού στη προσπάθεια τους.

Ford Mustang Mach-E

Πρωτοποριακή ιδέα

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό γιατί το γιαούρτι βοήθησε τη  Ford Mustang Mach-E να χάσει βάρος. Ο χώρος αποθήκευσης κάτω από το εμπρός καπό έχει χωρητικότητα 100 λίτρα και πλέον είναι κατασκευασμένος από 115 ανακυκλωμένα δοχεία γιαουρτιού.

Η αμιγώς ηλεκτρική Ford Mustang Mach-E εξελίσσεται συνεχώς και υπεβλήθη σε δίαιτα, χάνοντας τρία ολόκληρα κιλά. Και όλα αυτά με τη βοήθεια του γιαουρτιού.

Ο χώρος αποσκευών, ακριβώς κάτω από το καλλίγραμμο εμπρός καπό της ηλεκτρικής Mustang Mach-E που είναι γνωστός με τον όρο «frunk», κατασκευάζεται τώρα από ανακυκλωμένο πλαστικό χρησιμοποιώντας ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 115 δοχεία γιαουρτιού.

Ford Mustang Mach-E

Ενιαίο τμήμα

Έως τώρα, το frunk του αμιγώς ηλεκτρικού SUV κατασκευαζόταν από έξι ανεξάρτητα πλαστικά μέρη. Τώρα όμως, χάρη στο ανήσυχο πνεύμα των ανθρώπων της Ford, το νέο frunk της Mustang Mach-E δημιουργείται ως ένα ενιαίο τμήμα, εξοικονομώντας βάρος που ισοδυναμεί με τρία σακουλάκια ζάχαρης.

Θέση για τις λασπωμένες μπότες

Ο εμπρός αποθηκευτικός χώρος, με ωφέλιμη χωρητικότητα 100 λίτρων, εξοπλίζεται με τάπα αποστράγγισης και καθαρίζεται εξαιρετικά εύκολα, αποτελώντας τον κατάλληλο χώρο για τους ιδιοκτήτες για τη μεταφορά βρεγμένων ή λασπωμένων αντικειμένων, όπως είναι για παράδειγμα μπότες πεζοπορίας και εξοπλισμός κατάδυσης ή αναρρίχησης.

«Είμαστε περήφανοι για την ομάδα μας, η οποία αναζητά διαρκώς ευκαιρίες όπως αυτή για να προσφέρει λύσεις για το περιβάλλον, τους πελάτες μας και τη Ford», δήλωσε η Donna Dickson, Mustang Mach-E, chief program engineer. «Οι οδηγοί μας εμπιστεύονται τη Mustang Mach-E και το νέο frunk αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ότι δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας, αλλά εργαζόμαστε κάθε μέρα για να κάνουμε κάθε πτυχή του οχήματός μας καλύτερο, είτε πρόκειται για νέα υλικά είτε για παραμέτρους όπως οι over-the-air ενημερώσεις λογισμικού».

Ford Mustang Mach-E

Βιωσιμότητα των πλαστικών

Η αύξηση της βιωσιμότητας των πλαστικών στο σχεδιασμό των οχημάτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αντίκτυπού τους στο περιβάλλον. Πολλές έρευνες έχουν αναδείξει ότι η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα ορισμένων πλαστικών τμημάτων κατά 70% έως και 90%.

«Εκτός από τη μείωση των εκπομπών ρύπων των οχημάτων μας, δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τα ανακυκλωμένα και βιώσιμα υλικά που υπάρχουν σε αυτά», δήλωσε η Cynthia Williams, παγκόσμια διευθύντρια βιωσιμότητας, πιστοποίησης και συμμόρφωσης στη Ford. «Φιλοδοξία μας είναι να χρησιμοποιούμε μόνο ανακυκλωμένο ή ανανεώσιμο πλαστικό στα οχήματά μας και αυτή η καινοτομία μας βοηθά να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό τον στόχο».

Ford Mustang Mach-E

Πολυμερή μεγάλου μοριακού βάρους

Ο όρος πλαστικό είναι κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρεία ποικιλία συνθετικών ή ημισυνθετικών οργανικών στερεών υλικών. Τα πλαστικά είναι σχεδόν αποκλειστικά πολυμερή μεγάλου μοριακού βάρους, εξού και η ονομασία πολλών εξ αυτών φέρει το πρόθεμα πολυ- και που μπορεί να περιέχουν πρόσθετα, οργανικά ή μη, για βελτίωση των ιδιοτήτων τους (μηχανική αντοχή, εμφάνιση, χρώμα κλπ). Κύριο συστατικό παρασκευής τους είναι οι συνθετικές ρητίνες που διακρίνονται σε εποξειδικές και ακρυλικές.

Είδη

Υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους πλαστικών. Ωστόσο, μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες: στα θερμοπλαστικά και στα θερμοσκληρυνόμενα. Τα θερμοπλαστικά είναι πολυμερή, που αποκτούν μεγαλύτερη πλαστικότητα, δηλαδή ευκολία στο να παραμορφωθούν και να αποκτήσουν το σχήμα που επιθυμούμε, κάθε φορά που θερμαίνονται. Τα θερμοσκληρυνόμενα, κατά την πρώτη θέρμανση και ανάμιξη των συστατικών τους, προκαλείται πολυμερισμός και σκλήρυνση κατά τρόπο μη αντιστρεπτό. Δηλαδή, τα θερμοσκληρυνόμενα πλαστικά, μετά την πήξη τους, δεν δύνανται να μορφοποιηθούν περαιτέρω.

Ford Mustang Mach-E

Ιστορία

Ο Αλεξάντερ Παρκς παρασκεύασε το πρώτο πλαστικό πολυμερές το 1855. Ο Ουάλας Κάροδερς (Wallace Carothers) παρασκεύασε το συνθετικό πλαστικό νάιλον το 1935 στα εργαστήρια της εταιρίας DuPont.

Θερμοπλαστικά

Πολυπροπυλένιο (PP): Συσκευασία τροφίμων, οικιακές συσκευές.

Πολυαιθυλένιο (PE): Πλαστικές σακούλες, πλαστικές φιάλες, σωλήνες.

Χλωριούχο πολυβινύλιο ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC): Μόνωση ηλεκτρικών καλωδίων, δίσκοι γραμμοφώνων, κουφώματα.

Νάιλον ή πολυαμίδες: Διακόπτες, πρίζες, τάπητες, μελανοταινίες, συνθετικά υφάσματα, πετονιά.

Θερμοσκληρυνόμενα

Βακελίτης: Καλές μηχανικές ιδιότητες, προφυλακτήρες αυτοκινήτων, δάπεδα.

Εποξειδική ρητίνη: Ακριβό υλικό, κόλλες, ανθρακονήματα, σκάφη θαλάσσης.

Πολυεστερικές ρητίνες (τα πολυεστερικά πλαστικά γενικά μπορεί να είναι είτε θερμοπλαστικά είτε θερμοσκληρυνόμενα, ανάλογα με τη χημική σύσταση, ενώ οι ακόρεστοι πολυεστέρες ή αλλιώς πολυεστερικές ρητίνες είναι θερμοσκληρυνόμενα): Παρόμοιες εφαρμογές με εποξειδική ρητίνη, φτηνότερο.

Βινυλεστέρας: Μηχανικές ιδιότητες και κόστος κάπου ανάμεσα σε πολυεστέρες και εποξειδικές ρητίνες, χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε σύνθετα, ενισχυμένα με ίνες, πλαστικά.

Τοξικότητα και περιβαλλοντικά θέματα

Τα πλαστικά υλικά είναι πολύ ανθεκτικά στη διάβρωση και συχνά ευρισκόμενα ανεξέλεγκτα στο φυσικό περιβάλλον προκαλούν αντιαισθητικό και δυσάρεστο αποτέλεσμα. Πολλά πλαστικά δεν είναι αποδομήσιμα στη φύση, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους, χωρίς προοπτική διάσπασής τους. Κάποια πλαστικά όταν καίγονται, εκλύουν τοξικούς ατμούς. Αν δεν ανακυκλώνονται, προκαλούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την αναφορά της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (U.S.E.P.A.), το 2014 παρήχθησαν 33 τόνοι πλαστικό ενώ μόλις το 9.5% ανακυκλώθηκε το 2013, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 50% των πλαστικών που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγουν στις χωματερές.

Γι’ αυτούς τους λόγους, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να πάρουν μέτρα για τη μείωση χρήσης πλαστικού, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είχε υποχρεωθεί από τον Ιούλιο του 2021 να θέσει σε ισχύ νομοθεσία κατάργησης των πλαστικών μίας χρήσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα καταστήματα εστίασης υποχρεούνται να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, ενώ η χρήση πλαστικών ποτηριών θα συμπεριλαμβάνει περιβαλλοντικό τέλος.

Ford Mustang Mach-E

Το μέλλον της αυτοκίνησης

Η Ford Mustang Mach-E, είναι ένα κομψό SUV με ηλεκτρική καρδιά που συγχρόνως προσφέρει ευπρόσδεκτες ανέσεις, οδηγοκεντρική οδική συμπεριφορά και προηγμένη τεχνολογία διασύνδεσης που την καθιστά ακόμα καλύτερη με την πάροδο του χρόνου.

Είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως Mustang, διαθέτοντας πολλά από τα γνωστά στοιχεία ταυτότητας της οικογένειας Mustang, όπως το μακρύ και δυναμικό καπό, η σχεδίαση των ώμων του αμαξώματος, οι επιθετικοί εμπρόσθιοι προβολείς και, το σήμα κατατεθέν, τα πίσω φώτα με τα τρία ανεξάρτητα στοιχεία. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη νέα, πλήρως ηλεκτρική πλατφόρμα της Ford που επιτρέπει την εγκατάσταση της μπαταρίας στο κάτω μέρους του αμαξώματος, οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της εταιρείας κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα SUV το οποίο, μεγιστοποιεί ταυτόχρονα το χώρο για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους.

Επιπρόσθετος εμπρός χώρος αποσκευών

Εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη του ογκώδους κινητήρα εσωτερικής καύσης στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, οι σχεδιαστές εφάρμοσαν άλλη μία νέα καινοτόμα ιδέα στη σχεδίαση, προσφέροντας επιπλέον 100 λίτρα χώρου αποσκευών.  Εμπνευσμένο από το επιτυχημένο Megabox του Ford Puma, αναγνωρίζοντας επίσης τις ιδιαίτερες ανάγκες των σύγχρονων οδηγών με έντονη δραστηριότητα, ο χώρος αυτός είναι πλήρως αδιάβροχος, διαθέτοντας σύστημα αποστράγγισης, ενώ είναι ιδανικός για τη μεταφορά βρεγμένου/λασπωμένου σπορ εξοπλισμού ή αντικειμένων που χρησιμοποιεί κανείς στην παραλία. Επίσης διαθέτει εσωτερικό φωτισμό προς διευκόλυνση του χρήστη σε όλες τις συνθήκες ενώ υπάρχει και η δυνατότητα απομακρυσμένου κλειδώματος και ξεκλειδώματος είτε μέσω της εφαρμογής Ford Pass είτε μέσα από το όχημα.

Προσφέρει ένα πλούσιο και ολοκληρωμένο πακέτο εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας. Ανάμεσα στα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης με τα οποία εξοπλίζεται υποστηρίζοντας οδηγό και επιβάτες ξεχωρίζουν τα Adaptive Cruise Control (ACC), Speed Sign Recognition, Lane-Keeping System, Intelligent Speed Limiter, Local Hazard Information, 360ο κάμερα, Active Park Assist, Road Edge Detection, Pre-Collision Assist με Pedestrian και Cyclist Detection, Post-Collision Braking, Evasive Steering Assist και Wrong Way Alert.

Ο τιμοκατάλογος της της αμιγώς ηλεκτρικής Ford Mustang Mach-E, ξεκινά από τα 63.779 ευρώ( Style RWD, 269 ίπποι, μπαταρία 75 kWh.

Δείτε επίσης

Αμάξι παρκαρισμένο για 50 χρόνια στο ίδιο σημείο γίνεται τουριστικό αξιοθέατο

Αμάξι παρκαρισμένο για 50 χρόνια στο ίδιο σημείο γίνεται τουριστικό αξιοθέατο

Τί συμβολίζει το έμβλημα της Bugatti; Δεν είναι απλά ένα B

Τί συμβολίζει το έμβλημα της Bugatti; Δεν είναι απλά ένα B

Ευρώπη: Τα ηλεκτρονικά καύσιμα αλλάζουν τα δεδομένα

Ευρώπη: Τα ηλεκτρονικά καύσιμα αλλάζουν τα δεδομένα

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των 4 τροχών; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των 4 τροχών; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας