Η προστατευμένη διασταύρωση που μπερδεύει τους πάντες - Δείτε πως δουλεύει

Η προστατευμένη διασταύρωση που μπερδεύει τους πάντες - Δείτε πως δουλεύει

Με τα ποσοστά τραυματισμών και συγκρούσεων να είναι υψηλότερα σε ορισμένες πολυσύχναστες οδικές διασταυρώσεις, υπάρχει μια νέα ιδέα που αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας των οχημάτων, των ποδηλατών και των πεζών: η προστατευόμενη διασταύρωση.

Προέρχεται από την Ολλανδία – το έθνος που διαθέτει περισσότερα ποδήλατα από τον πληθυσμό του και με την πρωτεύουσά του, το Άμστερνταμ, να διαθέτει σχεδόν 250 μίλια ποδηλατοδρόμων – και τώρα έχει υιοθετηθεί από τις ΗΠΑ και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Και, ενώ μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, στην πραγματικότητα, είναι μια πολύ απλή ιδέα – και η προστατευμένη διασταύρωση σώζει ήδη ζωές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.Το appen δεν έχει ηττηθεί ακόμα από τότε που η εκδήλωση εντάχθηκε στο ημερολόγιο το 2022.

Ας είμαστε ειλικρινείς – ορισμένες διασταυρώσεις θολώνουν τα όρια του ποιος πρέπει να βρίσκεται πού και ποιος έχει προτεραιότητα.

Η καινοτόμος χάραξη του δρόμου λειτουργεί διαχωρίζοντας πλήρως τους πεζούς και τους ποδηλάτες από τα αυτοκίνητα στο δρόμο.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αξιωματούχων Μεταφορών Πόλεων (NACTO), έχει ως εξής.

Στις προστατευμένες διασταυρώσεις, ένας ειδικός «ποδηλατόδρομος βρίσκεται σε απόσταση από την παράλληλη κυκλοφορία των μηχανοκίνητων οχημάτων» αντί να συγχωνεύεται με την κυκλοφορία των οχημάτων.

Επιπλέον, έχουν προτεραιότητα έναντι των στρεφόντων μηχανοκίνητων οχημάτων.

 

Η οπισθοχώρηση μεταξύ του αυτοκινητόδρομου και του ποδηλατόδρομου «καθιστά τους ποδηλάτες πιο ορατούς στους οδηγούς που στρίβουν απ’ ό,τι σε μια συμβατική διασταύρωση».

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν και άλλα – οι γωνιακές νησίδες ενισχύουν αυτή την προστασία και τον διαχωρισμό του ποδηλατόδρομου, καθώς και τη σκλήρυνση της στροφής στη γωνία – αναγκάζοντας τους οδηγούς να επιβραδύνουν σε λιγότερο από 16 km/h (10 mph).

Για φορτηγά και άλλα μεγάλα οχήματα μπορεί να προστεθεί μια «περιοχή επιτρεπόμενης παράκαμψης».

Μια περιοχή αναμονής ποδηλάτων μετά τη διάβαση είναι το φυσικό σημείο αναμονής για τους ποδηλάτες, ενώ η οπισθοχώρηση αποτελεί επίσης μια ζώνη αναμονής για τα αυτοκίνητα που στρίβουν.

DGUATI-protected-intersection-diagram-1536x790

Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να παραχωρήσουν προτεραιότητα στα ποδήλατα αφού αρχίσουν να στρίβουν, αλλά πριν οι ποδηλάτες διασχίσουν την πορεία τους. σκλήρυνση της στροφής στη γωνία – αναγκάζοντας τους οδηγούς να επιβραδύνουν σε λιγότερο από 16 km/h (10 mph).

Υπάρχει επίσης άφθονος χώρος για να περάσει η διερχόμενη κυκλοφορία χωρίς να αισθάνεται κανείς που στρίβει να βιάζεται.

Οι διαβάσεις πεζών είναι μικρότερες και ασφαλέστερες από ό,τι σε άλλες διασταυρώσεις.

Τόσο οι πεζοί όσο και οι χρήστες προσωπικών συσκευών κινητικότητας επωφελούνται από τις νησίδες πεζών και τις προεκτάσεις πεζοδρομίων.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Canva-56-1

«Στο Σαν Φρανσίσκο, ο σχεδιασμός μιας προστατευμένης διασταύρωσης είχε ως αποτέλεσμα το 98% των οδηγών να υποχωρούν σε άτομα με ποδήλατα και το 100% σε άτομα που περπατούν», δήλωσε ο NACTO.

«Μια μελέτη στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι οι προστατευμένες διασταυρώσεις είχαν λιγότερες συγκρούσεις μεταξύ οχημάτων και ποδηλάτων ακόμη και από μια αποκλειστική λωρίδα στροφής με ειδική φάση σήματος για ποδήλατα».

Τα καλά νέα: μια προστατευόμενη διασταύρωση – ή κάποια παραλλαγή της – μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε διασταύρωση πόλης ή μικρής πόλης, ανεξάρτητα από το πόσο πολυσύχναστη είναι.

Το κολέγιο Στέισον του Τέξας, έδρα του Πανεπιστημίου Texas A&M, ήταν το πρώτο σημείο των ΗΠΑ που κατασκεύασε μια μη σηματοδοτούμενη εκδοχή.

SLO-corner-island-1536x864

 

Ένα ζευγάρι ακόμη κατασκευάστηκε στο Ώστιν του Τέξας, ένα χρόνο πριν.

Πιο πρόσφατα, οι κατασκευές περιλαμβάνουν το San Luis Obispo στην Κεντρική Ακτή της Καλιφόρνιας που εγκατέστησε μια προστατευμένη διασταύρωση το 2022.

Και το Σιάτλ ακολούθησε το παράδειγμά του νωρίτερα φέτος με το Eugene του Όρεγκον να μπαίνει στο παιχνίδι τον Αύγουστο.

Όπου κι αν βρίσκεστε, κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για μια στην περιοχή σας ή για ένα από τα πολλά νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Δείτε επίσης

Γιατί ο κλιματισμός του αυτοκινήτου βγάζει ζεστό αέρα;

Γιατί ο κλιματισμός του αυτοκινήτου βγάζει ζεστό αέρα;

Rolls-Royce: Ο νέος κινητήρας που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Rolls-Royce: Ο νέος κινητήρας που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Grand Prix Ουγγαρίας 2024: Νικητές και χαμένοι

Grand Prix Ουγγαρίας 2024: Νικητές και χαμένοι

Google Maps: Η νέα ρύθμιση στα κινητά – Τώρα ξέρει πότε παραβιάζετε το νόμο

Google Maps: Η νέα ρύθμιση στα κινητά – Τώρα ξέρει πότε παραβιάζετε το νόμο

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τους 4 τροχούς; Μόνο το 3% κάνει το 3/3

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τους 4 τροχούς; Μόνο το 3% κάνει το 3/3

Ευθυγράμμιση ελαστικών αυτοκινήτου: Τί είναι και πότε πρέπει να γίνεται

Ευθυγράμμιση ελαστικών αυτοκινήτου: Τί είναι και πότε πρέπει να γίνεται