Mercedes-Benz: 10 ενδιαφέροντα γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε!

Mercedes-Benz: 10 ενδιαφέροντα γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε!

Λίγες μάρκες αυτοκινήτων είναι τόσο εμβληματικές, όσο η Mercedes-Benz. Από το μότο της μάρκας μέχρι το όνομά της, υπάρχουν κρυμμένα γεγονότα, παντού στην ιστορία της. Ο Karl Benz εφηύρε το «πρώτο» μηχανάκι, αλλά ήξερες ότι ο Gottlieb Daimler επινόησε την πρώτη μοτοσυκλέτα; Ή ότι το πιο διάσημο ασημί χρώμα της μάρκας προήλθε από την απλή προσπάθεια εξοικονόμησης βάρους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλαμε να δώσουμε μια λίστα με μερικά από τα λιγότερο γνωστά στοιχεία για τη Mercedes.

Ο Karl Benz έλαβε την πρώτη άδεια οδήγησης

Έχοντας μόλις εφεύρει το πρώτο πρακτικό αυτοκίνητο, ο Karl Benz έβγαινε στο άγνωστο, στο οποίο κανείς δεν ήξερε τίποτα. Αυτό το νεοσύστατο αυτοοδηγούμενο βαγόνι, δεν έμοιαζε με τίποτα που να είχε δει ποτέ κανείς και το πιο σημαντικό, κανείς δεν ήξερε πώς να το ρυθμίσει.

Τα παράπονα για τον θόρυβο και τη μυρωδιά του οχήματος ξεχύθηκαν και σύντομα και το Patent Motorwagen του, απαγορεύτηκε να κυκλοφορεί στους δρόμους του Mannheim με εντολή του Δημάρχου. Ευτυχώς, οι κρατικές αρχές κατανόησαν τις πρακτικές συνέπειες μιας τέτοιας συσκευής και την ανάγκη να τη δοκιμάσει η Benz. Έτσι, του χορηγήθηκε η πρώτη άδεια οδήγησης το 1888, από το περιφερειακό γραφείο του Mannheim στο Μεγάλο Δουκάτο του Baden, για να δοκιμάσει το αυτοκίνητο στους δρόμους της πόλης και τις γύρω περιοχές, αν και θα ήταν υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί.

«Έκλεψε» το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Motorwagen

Ο Karl μπορεί να έχει όλα τα εύσημα για την εφεύρεση του Motorwagen, αλλά όπως λένε, πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα βρίσκεται μια σπουδαία γυναίκα και χωρίς την σύζυγο του Bertha, το Motorwagen πιθανότατα δεν θα είχε κατασκευαστεί ποτέ. Η προίκα της, παρείχε την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη στον Καρλ για να συνεχίσει το έργο του, αφού λόγω των νόμων εκείνης της εποχής, δεν μπορούσε να λάβει καμία πίστωση. Ωστόσο, δεν επρόκειτο να τον αφήσει να την εμποδίσει να χρησιμοποιήσει την εφεύρεση που χρηματοδότησε.

Έτσι ένα πρωί του 1888, ο Καρλ ξύπνησε με ένα σημείωμα που έλεγε ότι η Bertha, είχε πάρει την άμαξα και τα δύο παιδιά τους, για να επισκεφτούν τη μητέρα της 53 χλμ μακριά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σταμάτησε για καύσιμα και έκανε πολλές επισκευές για να το διατηρήσει, επιστρέφοντας το άθικτο, λίγες μέρες αργότερα. Αυτό ήταν το πρώτο οδικό ταξίδι που έγινε ποτέ με αυτοκίνητο.

Το πρώτο ψυγείο

Δεδομένου του χρόνου που υπάρχουν τα αυτοκίνητα, θεωρούμε πολλά από τα χαρακτηριστικά τους ως δεδομένα. Ένα από τα πιο σημαντικά και ξεχωριστά σχεδιαστικά στοιχεία, είναι οι ογκώδεις γρίλιες που κοσμούν το μπροστινό μέρος, και όλα αυτά προέρχονται από την ανακάλυψη του ψυγείου, που επινόησε ο Willhelm Maybach το 1900

.

Η εύρεση τρόπων ψύξης του κινητήρα, ήταν ζωτικής σημασίας για την πρώιμη ανάπτυξη ισχύος, και ο Maybach ανέλαβε να δημιουργήσει το σωληνωτό ψυγείο το 1897. Αυτό βοήθησε σημαντικά, αλλά ήξερε ότι μπορούσε να βελτιωθεί, οδηγώντας στο σχέδιο του κυψελωτού ψυγείου που έκανε το ντεμπούτο του στο μπροστινό μέρος της Mercedes 35 PS το 1900. Αυτό έφερε επανάσταση στον σχεδιασμό του αυτοκινήτου, καθώς οι ανταγωνιστές έσπευσαν να το αντιγράψουν και να βελτιώσουν την απόδοση του οχήματός τους. Με περαιτέρω εξελίξεις, η Mercedes αλλά και άλλοι, συνειδητοποίησαν ότι αυτός ο τομέας, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση στην εμφάνιση ενός αυτοκινήτου, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε εντελώς νέες αισθητικές ευκαιρίες.

Τα φρένα αντιμπλοκαρίσματος πρωτοεμφανίστηκαν στην S-Class

Την επόμενη φορά που θα οδηγείτε σε ολισθηρές συνθήκες και τα φρένα σας δεν «κλειδώνουν» όταν πλησιάζετε σε μια διασταύρωση, μπορείτε να ευχαριστήσετε τη Mercedes. Το αντιμπλοκάρισμα των φρένων, αποτελεί μια τυπική συνήθεια των αυτοκινήτων για δεκαετίες, αλλά χρειάστηκαν χρόνια δουλειάς, αφού δύο γερμανικές εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να αποκτήσουν την τεχνολογία εξαρχής.

Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κυκλοφόρησε η Mercedes για το αντιμπλοκάρισμα των φρένων, εμφανίστηκε ήδη από το 1953. Ωστόσο, μόλις άρχισαν να συνεργάζονται με την Teldix (που αργότερα έγινε Bosch), η εταιρεία μπόρεσε να παρουσιάσει το πρώτο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος στο 1970, το οποίο χρησιμοποίησε αναλογικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Το σύστημα λειτούργησε καλά και σύντομα, οι ανταγωνιστές έψαχναν να βρουν κάτι παρόμοιο, αλλά η Mercedes το πήγε ένα βήμα παραπέρα πριν το φέρει στην αγορά. Χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρονικά υπολογιστών και βελτιστοποιώντας το περαιτέρω, έκανε τελικά το ντεμπούτο του στην W116 S- Class του 1978 , εντυπωσιάζοντας τους καταναλωτές και αλλάζοντας τα οχήματα για πάντα.

Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από κοινού από τη Mercedes και την AMG ήταν το C36 AMG του 1993

Η AMG έχει γίνει συνώνυμη με τη Mercedes, κοσμώντας κάθε όχημα που παράγει η μάρκα σε κάποια ειδική έκδοση εδώ και δεκαετίες. Αλλά η εταιρεία βελτιώσεων, έπρεπε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, καθώς άρχισε να κοιτάζει προς τα έξω, να συντονίζει τα προϊόντα της Mercedes και να χτίζει μια συναρπαστική φήμη. Το 1990, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας και ο πρώτος καρπός αυτής της συνεργασίας, ήταν η C63 AMG του 1993. Βασισμένος στο C 280, ο κινητήρας αναβαθμίστηκε από τον 2,8 λίτρων σε σειρά 6 κύλινδρο κινητήρα, στον 3,2 λίτFρων που βρέθηκε στο E320, αλλά αυξήθηκε στη πορεία ακόμη περισσότερο στα 3,6 λίτρα, δημιουργώντας 268 ίππους και 284 lb-ft ροπής. Πολλά άλλα ανταλλακτικά προήλθαν από άλλες Mercedes, όπως τα μπροστινά φρένα από την SL600, η εισαγωγή από την E320, όπως και το τετράτάχυτο αυτόματο από την E420. Η τελική ταχύτητα περιορίστηκε ηλεκτρονικά στα 250 και, φυσικά, έλαβε κάθε είδους αισθητικές αλλαγές, για να διασφαλίσει ότι η οδηγική εμπειρία θα ήταν ιδιαίτερα μοναδική. Μπορεί να μην είναι τόσο εμβληματικό όσο το 190 Ε, αλλά σηματοδότησε ένα λαμπρό μέλλον και για τις δύο εταιρείες.

Το SLS AMG ήταν το πρώτο όχημα που αναπτύχθηκε από την αρχή της Mercedes-AMG

Καθώς το C63 ήταν το πρώτο όχημα που δημιουργήθηκε από κοινού από τη Mercedes και την AMG, το SLS ήταν 100% AMG. Αποτίοντας φόρο τιμής στον πρόγονό του 300SL, η SLS ήταν η ευκαιρία της AMG, να δείξει τι μπορούσε να κάνει. Κατασκευασμένο από το 2010 έως το 2015, διέθετε έναν προσαρμοσμένο ατμοσφαιρικό V8 6,2 λίτρων, που απέδιδε 563 ίππους και 479 λίβρες-πόδια ροπής. Έστειλε όλη αυτή την ισχύ μέσω ενός κιβωτίου DCT 7 ταχυτήτων στους πίσω τροχούς, κάνοντας ένα σπριντ 0-100 χλμ στα 3,7 δευτερολέπτα και έχοντας τελική ταχύτητα 320 χλμ/ώρα. Το Coupe ήταν μόνο η αρχή, καθώς αμέσως μετά ακολούθησαν μια σειρά Roadster, αυξάνοντας κάθε φορά τον ενθουσιασμό και τις επιδόσεις. Η σχεδίασή του, ήταν μια απίστευτη επιτυχία που μπορεί να δει κανείς και σήμερα, στα προϊόντα Mercedes-AMG.

Η Mercedes A-Class βοήθησε να γίνει διάσημο το “Moose Test”

Το 1997, ένα μικρό σουηδικό περιοδικό με το όνομα Teknikens Värld, αποφάσισε να κυκλοφορήσει την ολοκαίνουργια Mercedes A-Class, μέσω της μοναδικής δοκιμής «χειρολαβής», η οποία επινοήθηκε από το περιοδικό. To Moose Test, είχε σκοπό να δει πώς ένα αυτοκίνητο χειριζόταν στο να στρίβει γύρω από ένα αντικείμενο, με μεγάλη ταχύτητα. Πολλά αυτοκίνητα είχαν περάσει και απέτυχαν στη δοκιμή όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κανένα δεν είχε καταφέρει να αποτύχει τόσο σκληρά, όσο η πρώτη προσφορά FWD της Mercedes. Περνώντας δύο φορές, τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν παγκοσμίως και ακολούθησε οργή. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο βάναυσες, που τα στελέχη στριμώχνονταν σε αίθουσες συσκέψεων για ένα μήνα και επινόησαν λύσεις. Τελικά, συμφώνησαν να ανακαλέσουν όλα τα μοντέλα και να τα τοποθετήσουν με πιο σκληρές ράβδους σταθεροποίησης, μεγαλύτερα ελαστικά και χαμηλότερα ύψη οδήγησης. Σε μια τολμηρή και μοναδική κίνηση δημοσίων σχέσεων, η εταιρεία αγόρασε μια μέρα (ναι, μόνο μια μέρα) διαφημίσεις σε εφημερίδες και τηλεοπτικές διαφημίσεις, παραδεχόμενοι το σφάλμα για τον κίνδυνο ανατροπής και ανακοινώνοντας πώς είχε διορθωθεί. Έφτασαν ακόμη και στο να προσλάβουν τους δημοσιογράφους που το είχαν ανατρέψει εξαρχής, για να δουν αν θα μπορούσαν να το κάνουν ξανά για να αποδείξουν ότι το πρόβλημα είχε λυθεί.

Η Mercedes 500E κατασκευάστηκε στο χέρι από την Porsche

Μακάρι η Porsche να κατασκεύαζε ακόμα ισχυρά αυτοκίνητα για αντίπαλες μάρκες πολυτελείας όπως συνήθιζε, καθώς το 500 E ήταν ένα υποτιμημένο έργο τέχνης. Κατασκευασμένο σε μια δύσκολη περίοδο στην ιστορία της Porsche, η μάρκα χρειαζόταν ένα άλλο έργο για να τη διατηρήσει στη ζωή και ευτυχώς, η Mercedes ήταν τόσο απασχολημένη με την ανάπτυξη της νέας S-Class που δεν είχε χώρο να επικεντρωθεί σε οτιδήποτε άλλο. Αυτό οδήγησε στη Mercedes να αναθέσει στην Porsche ένα συμβόλαιο, για την κατασκευή μιας πιο ισχυρής E-class με τον V8 των 5,0 λίτρων από το SL, να βρίσκεται κάτω από το καπό. Η Mercedes παρείχε πολλά εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση της Porsche, αλλά όπως τα διευρυμένα μπροστινά φτερά, δημιουργήθηκαν στο εργοστάσιο της Porsche στο Zuffenhausen. Τα οχήματα πήγαιναν πέρα δώθε μεταξύ των δύο εργοστασίων της μάρκας, πριν βγουν επίσημα από τη γραμμή ως «λύκος με ρούχα προβάτου». Πράγματι, το αυτοκίνητο είχε μεγάλη δύναμη, εκτοξεύοντας το στα 0-100 χλμ/ώρα, σε μόλις 6,1 δευτερόλεπτα χάρη στους 321 ίππους και τα 354 lb-ft ροπής.

Η Mercedes-Benz εφηύρε ένα αυτο-οδηγούμενο αυτοκίνητο πριν από σχεδόν 30 χρόνια

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η Daimler-Benz ένωσε τις δυνάμεις της με άλλους κατασκευαστές, ινστιτούτα και εταιρείες ηλεκτρονικών, για την έρευνα του έργου Eureka PROMETHEUS. Ο στόχος ήταν να εξερευνηθούν οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και μετά από μια δεκαετία δουλειάς, όλα αυτά έκαναν το ντεμπούτο τους σε ένα W140 S-Class το 1995. Γεμάτη με υπολογιστές, κάμερες, GPS, αισθητήρες και πολλά άλλα, η S-Class κατάφερε να διανύσει 1.680 χλμ από το Μόναχο στην Κοπεγχάγη, χωρίς ουσιαστικά καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Το πλέον εντυπωσιακό ήταν, ότι πέτυχε ταχύτητες 185 χλμ/ώρα στην Autobahn, ενώ προσπερνούσε άλλα οχήματα. Αυτός είναι ουσιαστικά ο «παππούς» του τρέχοντος συστήματος αυτόνομης οδήγησης Drive pilot της μάρκας,αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχουν οι όμορφες οθόνες LCD της δεκαετίας του ’90

Το Νεπάλ είχε μια Mercedes πριν ακόμα φτιάξει δρόμους

Υπάρχει λίγη διαμάχη γύρω από το όχημα, καθώς πιστεύεται ευρέως ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δώρισε μια Mercedes-Benz στον τότε βασιλιά του Νεπάλ, βασιλιά Tribhuvan, κάπου γύρω στο 1938/1939, ίσως με την ελπίδα ότι η χώρα δεν θα ενώσει τις δυνάμεις της με τη Βρετανία . Η χώρα εκείνη την εποχή, δεν είχε πλωτούς δρόμους ούτε βενζινάδικα, ωστόσο, βρήκε τον δρόμο της προς το βασίλειο κυριολεκτικά κουβαλημένη στους ώμους των εργαζομένων. Υποτίθεται ότι ο βασιλιάς το χρησιμοποιούσε τακτικά έως ότου πέθανε το 1955, μετά το οποίο δωρήθηκε στην Τεχνική Πανεπιστημιούπολη Θαπαθάλι, όπου χρησιμοποιήθηκε για διδασκαλία και εργασία για χρόνια. Είναι ενδιαφέρον ότι η μεταφορά αυτοκινήτων στη χώρα δεν τελείωσε με αυτό, καθώς πολλοί από τους πλούσιους και ισχυρούς συνέχισαν την πρακτική μέχρι που ανεγέρθηκε ο αυτοκινητόδρομος Tribhuvan μεταξύ Νεπάλ και Ινδίας το 1956.


About the author


Δείτε επίσης

Ευρώπη: Τα ηλεκτρονικά καύσιμα αλλάζουν τα δεδομένα

Ευρώπη: Τα ηλεκτρονικά καύσιμα αλλάζουν τα δεδομένα

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των 4 τροχών; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των 4 τροχών; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ