Ποιο είναι το μικρότερο αυτοκίνητο του κόσμου - Μπορείτε να το σπρώξετε με τα χέρια σας

Ποιο είναι το μικρότερο αυτοκίνητο του κόσμου - Μπορείτε να το σπρώξετε με τα χέρια σας

Θα μπορούσατε να κάνετε μια βόλτα με το μικρότερο σπορ αυτοκίνητο στον κόσμο, με ένα παράξενο παρμπρίζ σε σχήμα “φούσκας” – ωστόσο, η είσοδος και η έξοδος μπορεί να είναι δύσκολη.

Το τρίτροχο Peel Trident του 1965, σχεδιασμένο να χωράει δύο άτομα, έχει αποκτήσει φανατική και κλασική δημοτικότητα μεταξύ των φανατικών των αυτοκινήτων όλα αυτά τα χρόνια.

Ενδέχεται όμως να είναι το όχημα των ονείρων σας για εύρεση χώρου στάθμευσης, καθώς το Trident έχει μήκος μόλις 1,85 μέτρα και πλάτος 99 εκατοστά.

Κατασκευασμένο το 1963, το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε ως ένας φθηνός τρόπος μετακίνησης για δύο άτομα που θα κάθονταν περιστασιακά.

Ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου ισχυρίστηκε ότι ήταν “σχεδόν όσο οικονομικό όσο το περπάτημα“, το οποίο κατέληξε να γίνει το μοναδικό του πλεονέκτημα.

The three-wheeled 1965 Peel Trident

Αλλά με ένα κάθισμα μήκους μόλις 79 εκατοστών, η κοινή χρήση του με άλλο άτομο γίνεται πρόκληση στον περιορισμένο χώρο.

Ωστόσο, με μόλις 45 Trident να έχουν παραχθεί ποτέ, το παράξενο αυτό όχημα τελικά έγινε συλλεκτικό είδος – και συνεχίζει να είναι ένα διάσημο αυτοκίνητο με παράξενο σχεδιασμό που όλοι θέλουν να οδηγήσουν τουλάχιστον μία φορά.

Ένας λάτρης των αυτοκινήτων, που στο YouTube είναι γνωστός ως I Drive a Classic, μοιράστηκε μια κριτική του αυτοκινήτου λέγοντας: “Πρέπει να είστε αρκετά λεπτοί γιατί το πλάτος και των δύο καθισμάτων είναι μόλις 79 εκατοστά.”

Ο λάτρης των αυτοκινήτων αποκάλυψε ότι ο παράξενος “φουσκωτός” θόλος του αυτοκινήτου είναι στην πραγματικότητα ένας “θόλος οπτικής” κατασκευασμένος από fiberglass.

Για να μπει ή να βγει κανείς από το αυτοκίνητο πρέπει να σηκώσει τον θόλο – αλλά δεν είναι όλα άσχημα για ένα αυτοκίνητο αυτού του μεγέθους.

Ο ειδικός είπε ότι χάρη στο διάφανο υλικό από fiberglass, ο οδηγός έχει οπτική 360 μοιρών όταν οδηγεί το όχημα – και δεν υπάρχουν τυφλές γωνίες.

Συνέχισε λέγοντας: “Οι τυφλές γωνίες είναι ανύπαρκτες. Η ορατότητα μέσα [στο αυτοκίνητο] είναι απαράμιλλη και απίστευτη.

Εξήγησε ότι ενώ το Trident παρουσιάστηκε ως ένα νέο hatchback με ανανεωμένο σχεδιασμό, εξακολουθούσε να διαθέτει τον κινητήρα 49cc DKW του προκατόχου του, ο οποίος αποδίδει μόλις 4,2 ίππους και φτάνει τελική ταχύτητα 45 χιλιομέτρων την ώρα.

Λόγω του μικρού μεγέθους του κινητήρα, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου χαρακτηριστικά ασφαλείας μέσα στο αυτοκίνητο.

Το εσωτερικό δεν διαθέτει επένδυση, δεν υπάρχουν αερόσακοι για τυχόν ατυχήματα – ακόμη και τα καθίσματα δεν διαθέτουν ζώνη ασφαλείας για τον οδηγό.

The three-wheeled 1965 Peel Trident

Ο ειδικός πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει ενσωματωμένη προστασία κατά τη σύγκρουση ή ακόμα και μια αόριστη ζώνη παραμόρφωσης.

Χωρίς κανένα χαρακτηριστικό ασφαλείας και με ένα εύθραυστο σώμα από fiberglass, το Peel Trident είναι σίγουρα ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

“Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτό [το αυτοκίνητο]. Είναι πολύ μικρό και πολύ λεπτοκαμωμένο,” είπε ο ειδικός.

“Δεν μπορείτε να το χειρίζεστε άγαρμπα.”

Το Peel Trident ήταν το δεύτερο μικρό αυτοκίνητο που σχεδίασε η εταιρεία μετά το P50.

Πέρυσι, ο οδηγός και YouTuber Robert Dunn έριξε μια ματιά στο Peel P50, το οποίο πολλοί θα αναγνώριζαν ως ένα εμβληματικό αυτοκίνητο από το Top Gear και το οποίο ο ίδιος περιγράφει ως μια “υπέροχη, μικροσκοπική θανατηφόρα παγίδα“.

Μόνο δύο P50 έχουν βγει σε δημοπρασία τα τελευταία 30 χρόνια – το τελευταίο πουλήθηκε για 120.000 λίρες – και το μοντέλο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως το “Άγιο Δισκοπότηρο” για τους συλλέκτες μίνι αυτοκινήτων.

Με μήκος μόλις 1,35 μέτρα, πλάτος και ύψος 1 μέτρο, τα μικροσκοπικά οχήματα δεν είναι μεγαλύτερα από ένα μέσο σκούτερ κινητικότητας.

Κατασκευασμένα από την Peel Engineering Company με έδρα τη νήσο Man, 50 μοντέλα πουλήθηκαν για μόλις 199 λίρες το καθένα μεταξύ του 1962 και του 1965.

Σήμερα υπάρχουν μόνο 27 εναπομείναντα αντίτυπα και είναι ιδιαίτερα περιζήτητα από συλλέκτες ασυνήθιστων αυτοκινήτων.

Το P50 απέκτησε μεγαλύτερη σύγχρονη δημοτικότητα όταν ο ψηλόλιγνος (1,95 μέτρα) Jeremy Clarkson οδήγησε ένα στα γραφεία του BBC σε ένα επεισόδιο του Top Gear το 2007.

The three-wheeled 1965 Peel Trident

Το παράξενο τρίτροχο δεν διαθέτει όπισθεν, πράγμα που σημαίνει ότι οι οδηγοί πρέπει να βγουν έξω και να το τραβήξουν προς τα πίσω με το χέρι.

Είναι τόσο μικρό που οι σχεδιαστές μπόρεσαν να τοποθετήσουν μόνο έναν προβολέα και έναν μοναδικό υαλοκαθαριστήρα.

Και είχε τελική ταχύτητα μόλις 61 χιλιόμετρα την ώρα – αν και η επίτευξη αυτού του ρυθμού δεν συνιστάται.

Ο ιδιοκτήτης ενός οίκου δημοπρασιών, ο RM Sotheby, δήλωσε: “Το Peel P50 είναι σπάνιο, χαριτωμένο και σίγουρα θα ξεκινήσει συζητήσεις – τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;

Θα μπορούσατε να παρκάρετε αυτό το αυτοκίνητο στο γραφείο σας, à la Jeremy Clarkson στο Top Gear, ή να το έχετε να καλωσορίζει τους καλεσμένους στην είσοδο του σπιτιού σας.

“Υπάρχουν συλλέκτες που ειδικεύονται αποκλειστικά σε μίνι αυτοκίνητα, για τους οποίους ένα αυθεντικό P50 είναι το Άγιο Δισκοπότηρο.

Όπως και με όλα τα πράγματα, η αξία εξαρτάται από την αγορά και μπορεί να περάσει εύκολα μια άλλη δεκαετία πριν δούμε ξανά ένα Peel P50 σε δημοπρασία.”

Πηγή: https://www.the-sun.com/

Δείτε επίσης

Σε ποια θερμοκρασία του κινητήρα πρέπει να ελέγχετε τα λάδια;

Σε ποια θερμοκρασία του κινητήρα πρέπει να ελέγχετε τα λάδια;

F1: Οι προσευχές του Λάντο Νόρις δεν εισακούστηκαν

F1: Οι προσευχές του Λάντο Νόρις δεν εισακούστηκαν

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50δ

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50δ

Kia EV6 2025: Μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερη αυτονομία και πιο κοφτερό στιλ

Kia EV6 2025: Μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερη αυτονομία και πιο κοφτερό στιλ

Κουίζ: Η βενζίνη είναι στο αίμα σου; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Η βενζίνη είναι στο αίμα σου; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που διαβαίνει τη διπλή συνεχόμενη γραμμή

Πρόστιμο για οδηγό που διαβαίνει τη διπλή συνεχόμενη γραμμή