Τι σημαίνουν τα χρώματα στο καντράν - Γιατί το κιτρινο είναι επικίνδυνο

Τι σημαίνουν τα χρώματα στο καντράν - Γιατί το κιτρινο είναι επικίνδυνο

Ο πίνακας οργάνων του αυτοκινήτου σας είναι εξοπλισμένος με διάφορα προειδοποιητικά φωτάκια που σας ειδοποιούν όταν κάτι δεν πάει καλά με το όχημά σας. Αυτά τα φωτάκια διατίθενται σε διάφορα χρώματα, το καθένα από τα οποία έχει συγκεκριμένη σημασία. Τα προειδοποιητικά φωτάκια στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου αποτελούν ζωτικό κομμάτι του συστήματος ασφαλείας του αυτοκινήτου σας. Σας προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα με τον κινητήρα, τα φρένα, τα λάστιχα και άλλα σημαντικά συστήματα του αυτοκινήτου σας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι σημαίνει κάθε προειδοποιητικό φως, ώστε να μπορείτε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα εάν ανάψει κάποιο.

car-dashboard-warning-lights-meaning

Σημασία των φωτεινών ενδείξεων στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου ανά χρώμα

Ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσετε τις φωτεινές ενδείξεις του πίνακα οργάνων και πόσο πρέπει να ανησυχείτε γι’ αυτά, είναι το χρώμα του λαμπτήρα που ανάβει.

Πράσινη φωτεινή ένδειξη

Σημαίνει ότι ένα σύστημα είναι ενεργοποιημένο ή λειτουργεί κανονικά. Για παράδειγμα, ένα πράσινο φως μπορεί να δείχνει ότι τα φώτα πορείας είναι αναμμένα ή ότι το σύστημα καυσίμου λειτουργεί σωστά.

Κίτρινη ή Πορτοκαλί φωτεινή ένδειξη

Τα κίτρινα ή πορτοκαλί λαμπτάκια υποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα με ένα σύστημα, αλλά δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Για παράδειγμα, ένα κίτρινο φως μπορεί να δείχνει ότι η στάθμη λαδιού είναι χαμηλή ή ότι η πίεση των ελαστικών είναι χαμηλή.

Κόκκινη φωτεινή ένδειξη

Τα κόκκινα λαμπτάκια υποδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για παράδειγμα, ένα κόκκινο φως μπορεί να δείχνει ότι ο κινητήρας υπερθερμαίνεται ή ότι το σύστημα πέδησης δεν λειτουργεί σωστά.

Τα πιο Συνήθη Προειδοποιητικά Φωτάκια Πίνακα Οργάνων Αυτοκινήτου και η Σημασία τους

Τα πιο Συνήθη Προειδοποιητικά Φωτάκια του Πίνακα Οργάνων του Αυτοκινήτου και η Σημασία τους

Ένδειξη προειδοποίησης θερμοκρασίας κινητήρα

Αυτό το φως δείχνει ότι ο κινητήρας υπερθερμαίνεται. Εάν ανάψει αυτό το προειδοποιητικό φωτάκι, σταματήστε στην άκρη του δρόμου και σβήστε τον κινητήρα το συντομότερο δυνατό. Η οδήγηση με υπερθερμανσμένο κινητήρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον κινητήρα.

Ένδειξη προειδοποίησης πίεσης λαδιού

Αυτό το προειδοποιητικό φωτάκι στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σας δείχνει ότι η πίεση λαδιού είναι χαμηλή. Εάν ανάψει αυτό το φως, σταματήστε στην άκρη του δρόμου και ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού. Εάν η στάθμη λαδιού είναι χαμηλή, προσθέστε λάδι και στη συνέχεια σβήστε τον κινητήρα. Η χαμηλή πίεση λαδιού μπορεί πράγματι να προκαλέσει grip στον κινητήρα, το οποίο μπορεί να είναι πολύ δαπανηρό για επισκευή.

Ένδειξη προειδοποίησης πίεσης ελαστικών

Αυτό το φως δείχνει ότι ένα ή περισσότερα ελαστικά έχουν χαμηλή πίεση αέρα. Εάν ανάψει αυτό το προειδοποιητικό φωτάκι στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σας, σταματήστε στην άκρη και ελέγξτε την πίεση των ελαστικών. Η χαμηλή πίεση των ελαστικών μπορεί να επηρεάσει τον χειρισμό του αυτοκινήτου σας και να αυξήσει την πιθανότητα έκρηξης ελαστικού.

Προειδοποιητικό Φως Φρένων

Αυτό το φως δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα πέδησης. Εάν ανάψει αυτό το φως, επιβραδύνετε σταδιακά και σταματήστε σε ασφαλές σημείο. Μην οδηγείτε το αυτοκίνητο μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα.

Ένδειξη λεγχου κινητήρα

Αυτό το φως είναι ένα γενικό προειδοποιητικό φως που μπορεί να υποδεικνύει μια ποικιλία προβλημάτων. Εάν ανάψει αυτό το σύμβολο προειδοποίησης αυτοκινήτου, είναι σημαντικό να ελέγξετε το αυτοκίνητό σας από μηχανικό το συντομότερο δυνατό. Το φωτάκι ελέγχου κινητήρα μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, όπως κακή καύση, πρόβλημα με το σύστημα εκπομπών ή πρόβλημα με το σύστημα καυσίμου.

Ένδειξη προειδοποίησης μπαταρίας

Αυτό το φως δείχνει ότι η μπαταρία είναι χαμηλή ή ότι υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα φόρτισης. Εάν ανάψει αυτό το φως, μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσετε την μπαταρία ή το δυναμό σας.

Ένδειξη προειδοποίησης αερόσακου

Αυτό το σύμβολο προειδοποίησης αυτοκινήτου απεικονίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα αερόσακου. Εάν ανάψει αυτό το φως, πρέπει να ελέγξετε το σύστημα αερόσακου από μηχανικό.

Ένδειξη προειδοποίησης ελέγχου πρόσφυσης

Αυτό το σύμβολο προειδοποίησης αυτοκινήτου δείχνει ότι το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης δεν λειτουργεί σωστά. Ο έλεγχος πρόσφυσης βοηθά στην αποφυγή απώλειας πρόσφυσης του αυτοκινήτου σας σε ολισθηρές επιφάνειες. Εάν ανάψει αυτό το φως, μπορεί να χρειαστεί να επισκευάσετε το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

Ένδειξη προειδοποίησης συστήματος αντιμπλοκαρίσματος Τροχών (ABS)

Αυτό το φως δείχνει ότι το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS) δεν λειτουργεί σωστά. Τα φρένα ABS βοηθούν στην αποφυγή ολίσθησης του αυτοκινήτου σας όταν φρενάρετε απότομα. Εάν ενεργοποιηθεί αυτό το σύμβολο προειδοποίησης αυτοκινήτου, μπορεί να χρειαστεί να επισκευάσετε το σύστημα ABS.

Ένδειξη προειδοποίησης συστήματος ασφαλείας

Αυτό το φως δείχνει ότι το σύστημα ασφαλείας δεν λειτουργεί σωστά. Το σύστημα ασφαλείας βοηθά στην προστασία του αυτοκινήτου σας από κλοπή. Εάν ενεργοποιηθεί αυτό το σύμβολο προειδοποίησης αυτοκινήτου, πρέπει να ελέγξετε το σύστημα ασφαλείας από μηχανικό.

Τι να κάνετε όταν ανάβει μια προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σας;

Αν ανάψει μια προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σας, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα άμεσα. Η συγκεκριμένη ενέργεια που πρέπει να κάνετε εξαρτάται από το χρώμα της λυχνίας.

Πράσινα ή μπλε φώτα: Μπορείτε να αγνοήσετε αυτά τα φώτα, εκτός εάν αρχίσουν να αναβοσβήνουν.

Κίτρινα ή πορτοκαλί φώτα: Θα πρέπει να πάτε το αυτοκίνητό σας σε μηχανικό για να εντοπιστεί και να επισκευαστεί το πρόβλημα.

Κόκκινα φώτα: Θα πρέπει να σταματήσετε στην άκρη του δρόμου και να σβήσετε τον κινητήρα το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια, ρυμουλκήστε το αυτοκίνητό σας σε μηχανικό.

Είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τις προειδοποιητικές λυχνίες του πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα εάν ανάψει κάποια. Κατανοώντας τι σημαίνει κάθε φως, μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση της ασφάλειας και της ομαλής λειτουργίας του αυτοκινήτου σας.

Μερικές επιπλέον συμβουλές για εσάς

  • Εξοικειωθείτε με τη θέση και τη σημασία όλων των προειδοποιητικών λυχνοιών στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σας.
  • Εάν ανάψει μια προειδοποιητική λυχνία, λάβετε μέτρα αμέσως, ακόμα κι αν η λυχνία είναι κίτρινη ή πορτοκαλί.
  • Μην αγνοήσετε μια προειδοποιητική λυχνία, ακόμα κι αν σβήσει μετά από μερικά λεπτά.
  • Πηγαίνετε το αυτοκίνητό σας για έλεγχο σε μηχανικό το συντομότερο δυνατό εάν ανάψει μια προειδοποιητική λυχνία.
  • Κατανοώντας τα προειδοποιητικά σήματα του αυτοκινήτου σας, μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση της ασφάλειας και της ομαλής λειτουργίας του. Η συγκεκριμένη ενέργεια που πρέπει να κάνετε εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το χρώμα της λυχνίας.
  • Εάν δεν είστε σίγουροι τι σημαίνει μια προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας.

Δείτε επίσης

Ευρώπη: Τα ηλεκτρονικά καύσιμα αλλάζουν τα δεδομένα

Ευρώπη: Τα ηλεκτρονικά καύσιμα αλλάζουν τα δεδομένα

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των 4 τροχών; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των 4 τροχών; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ