Site icon TheCars.gr

10 λάθη που κάνετε όταν πλένετε το αυτοκίνητο

close-up-car-care-washing

Οι λάτρεις των αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν να αφιερώνουν χρόνο στη φροντίδα των οχημάτων τους, και αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό τους εσωτερικά και εξωτερικά.

Άλλωστε, ποιο το νόημα να έχεις και να οδηγείς ένα ωραίο αυτοκίνητο αν δεν το διατηρείς σε άριστη κατάσταση;

Το να πλένεις το αυτοκίνητό σου τακτικά δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση. Εάν το πλένεις καλά και το διατηρείς με κερί και γυάλισμα, οι προσπάθειές σου μπορούν να διατηρήσουν το βάψιμο και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σου.

Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα της διαδικασίας, πολλοί άνθρωποι, ακόμα και έμπειροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, κάνουν λάθη όταν πλένουν τα αυτοκίνητά τους.

Έχοντας αυτό κατά νου, έχουμε συντάξει μια λίστα με λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στο αγαπημένο σας αυτοκίνητο.

10 λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε το αυτοκίνητο

  1. Χρήση αυτόματου πλυντηρίου αυτοκινήτων.
  2. Πλύσιμο του αυτοκινήτου σας σε άμεσο ηλιακό φως.
  3. Ξύνοντας τα ξερά περιττώματα πουλιών από τη βαφή σας.
  4. Χρησιμοποιώντας έναν κουβά νερό αντί για δύο.
  5. Χρησιμοποιώντας σαπούνι πιάτων για να πλύνετε το αυτοκίνητό σας.
  6. Χρησιμοποιώντας πολύ ή λίγο προϊόν καθαρισμού.
  7. Χρήση λειαντικών πανιών και βούρτσες.
  8. Ξεχνώντας τους τροχούς και τους θόλους των τροχών.
  9. Αφήνοντας το αυτοκίνητό σας να στεγνώσει φυσικά.
  10. Δεν βάζετε κερί αφού τελειώσετε το πλύσιμο.

1. Χρήση αυτόματου πλυντηρίου αυτοκινήτων

Για το καλύτερο πλύσιμο αυτοκινήτου, πλύντε το μόνος σας στο χέρι. Ναι, ξέρουμε ότι το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας μπορεί να είναι μια αγγαρεία, που σας στερεί πολύτιμο χρόνο χαλάρωσης το Σαββατοκύριακο, και ότι το πλύσιμο σε ένα αυτόματο πλυντήριο αυτοκινήτων είναι βολικό.

Ωστόσο, το να πλένετε το αυτοκίνητό σας μόνοι σας είναι ο μόνος πραγματικός τρόπος για να το κάνετε σύμφωνα με τα δικά σας πρότυπα. Φυσικά, θα μπορούσατε να το πλύνετε στο χέρι από έναν επαγγελματία – ωστόσο, αυτό όχι μόνο είναι ακριβό, αλλά αφήνει και το αυτοκίνητό σας στα χέρια κάποιου άλλου.

Παρ’ όλα αυτά, τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων θα πρέπει να αποφεύγονται από όποιον λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εμφάνιση του αυτοκινήτου του. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν κάνουν πολύ καλή δουλειά, πιθανώς δεν καθαρίζουν καθόλου ορισμένα μέρη του αυτοκινήτου σας, ή τουλάχιστον όχι πολύ καλά.

Τα αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων μπορούν επίσης να γρατσουνίσουν το βάψιμο σας λόγω των σκληρών βούρτσων και των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται, και ακόμη και να καταστρέψουν τμήματα του αγαπημένου σας αυτοκινήτου, όπως οι υαλοκαθαριστήρες.

2. Πλύσιμο του αυτοκινήτου σας σε άμεσο ηλιακό φως

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας σε άμεσο ηλιακό φως σε ζεστές μέρες είναι κακή ιδέα για διάφορους λόγους. Ο πιο προφανής λόγος είναι ο τρόπος που η ζέστη του ήλιου που χτυπά το αυτοκίνητό σας θα επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία θα στεγνώσει.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καθαρίσετε γρήγορα για να διατηρήσετε τον έλεγχο της διαδικασίας. Η γρήγορη εξάτμιση του νερού από το αμάξωμα του αυτοκινήτου σας αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να μείνουν σημάδια από το στέγνωμα.

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας σε άμεσο ηλιακό φως μπορεί επίσης να αλλάξει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων καθαρισμού σας, καθώς τα περισσότερα έχουν συνιστώμενο εύρος θερμοκρασίας εντός του οποίου θα λειτουργήσουν σωστά.

Σε ακραίες περιπτώσεις, το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας σε άμεσο ηλιακό φως μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ορατή ζημιά στο εξωτερικό του οχήματός σας με την πάροδο του χρόνου, καθώς το βάψιμο σας είναι ευάλωτο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού και πριν την εφαρμογή ή την επανεφαρμογή κεριού.

Τελευταίος λόγος για να αποφύγετε αυτό το λάθος είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει οτιδήποτε κάνετε σε μια ζεστή και ηλιόλουστη μέρα σε εμάς ως ανθρώπους. Είναι κουραστικό, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

3. Ξύνοντας τα ξερά περιττώματα πουλιών από τη βαφή σας

Το να μην γνωρίζετε ότι τα περιττώματα πουλιών είναι όξινα είναι κάτι συνηθισμένο, ωστόσο επειδή είναι όξινα, πρέπει να αφαιρεθούν γρήγορα από το αμάξωμα του αυτοκινήτου. Ωστόσο, υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να το κάνετε αυτό.

Μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε αιχμηρά εργαλεία για να ξύσετε αμέσως τα περιττώματα πουλιών, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει το βάψιμο σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να αφήσετε τα περιττώματα πουλιών στο αυτοκίνητό σας μέχρι να μπορέσετε να τα καθαρίσετε σωστά, στο σπίτι, με μεθοδικό τρόπο.

Για να αφαιρέσετε τα περιττώματα πουλιών από το αυτοκίνητό σας, μαλακώστε τον λεκέ με ζεστό νερό και ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού μέχρι να μπορέσετε να τον σκουπίσετε με ένα πανί. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά την επηρεασμένη περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει τίποτα πίσω.

Εάν υπάρχουν υπολείμματα, επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το βάψιμο σας (ή το παρμπρίζ) να γίνει πεντακάθαρο. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να σας λερώσει πουλί το αυτοκίνητο στο μέλλον, καλό είναι να αποφεύγετε να παρκάρετε κάτω από δέντρα.

4. Χρησιμοποιώντας έναν κουβά νερό αντί για δύο

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν μόνο έναν κουβά με νερό για να πλύνουν το αυτοκίνητό τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουν μόνο έναν κουβά ή επειδή δεν γνωρίζουν ότι είναι λάθος. Όπως και να έχει, αυτό είναι σφάλμα.

Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα δύο κουβάδες με νερό όταν πλένετε το αυτοκίνητό σας – ο ένας κουβάς γεμίζει με νερό και σαμπουάν για να πλύνετε το αυτοκίνητο, και ο δεύτερος κουβάς για να ξεπλύνετε το σαμπουάν.

Εάν χρησιμοποιείτε μόνο έναν κουβά, ουσιαστικά πλένετε το αυτοκίνητό σας με βρώμικο νερό, ξαναβάζοντας τη βρωμιά και τους ρύπους που μόλις προσπαθήσατε να απομακρύνετε.

Είναι καλό να ξεκινάτε το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας με έναν κουβά γεμάτο φρέσκο, ζεστό – αλλά όχι βραστό – νερό. Αυτό θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική διάλυση της βρωμιάς και των λιπαντικών ουσιών.

5. Χρησιμοποιώντας σαπούνι πιάτων για να πλύνετε το αυτοκίνητό σας

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν για το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας. Το υγρό πιάτων δεν πρέπει “ποτέ” να πλησιάσει το βαμμένο μέρος του αυτοκινήτου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το υγρό πιάτων έχει σχεδιαστεί να διασπάει τη λιπαρότητα, γι’ αυτό είναι τόσο αποτελεσματικό στο να απομακρύνει τα υπολείμματα φαγητού από τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα σας.

Ωστόσο, αυτή η ικανότητα διάσπασης της λιπαρότητας σημαίνει ότι θα διαλύσει το κερί και τα έλαια που μπορεί να έχετε εφαρμόσει στο αυτοκίνητό σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να κάνει το χρώμα του αυτοκινήτου σας να φαίνεται θαμπό ή ακόμα και να το καταστρέψει.

Τα σαμπουάν αυτοκινήτου και τα σαπούνια πλυσίματος αυτοκινήτων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το πλύσιμο των αυτοκινήτων. Περιέχουν λιπαντικά που απομακρύνουν απαλά τη βρωμιά και τους ρύπους από το βαμμένο μέρος του αυτοκινήτου σας χωρίς να το βλάψουν καθόλου.

Τα σαμπουάν αυτοκινήτου ξεβγάζονται επίσης πιο εύκολα από τα παράθυρα και το βαμμένο μέρος του αυτοκινήτου σας, ενώ το υγρό πιάτων μπορεί να αφήσει υπολείμματα – ειδικά αν ξεπλύνετε το αυτοκίνητό σας με κρύο νερό.

6. Χρησιμοποιώντας πολύ ή λίγο προϊόν καθαρισμού

Αφού επιλέξετε σαπούνι πλυσίματος αυτοκινήτου ή κάποιο άλλο κατάλληλο προϊόν καθαρισμού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τη σωστή ποσότητα κατά για το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας.

Η καλύτερη τακτική είναι να διαβάσετε τις οδηγίες στο μπουκάλι, καθώς οι κατασκευαστές θα έχουν πειραματιστεί με διαφορετικές ποσότητες του προϊόντος τους και θα ξέρουν πόση ποσότητα θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Χρησιμοποιήστε πολύ λίγο για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας, καθώς το νερό από μόνο του δεν πρόκειται να το κόψει. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητό σας, καθώς θα μετακινήσετε τη βρωμιά και τη βρωμιά αντί να την καθαρίσετε από την επιφάνεια χάρη στη λίπανση που παρέχεται από το σαμπουάν αυτοκινήτου.

Η ποσότητα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε παίζει σημαντικό ρόλο στον αποτελεσματικό καθαρισμό του αυτοκινήτου σας χωρίς να το σπαταλάτε ή να το φθείρετε.

7. Χρήση λειαντικών πανιών και βούρτσες

Ενώ τα λειαντικά πανιά ή οι βούρτσες μπορεί να απομακρύνουν αποτελεσματικά τη βρωμιά από το αυτοκίνητό σας, ενέχουν επίσης τον κίνδυνο να καταστρέψουν το βαμμένο μέρος του.

Ενώ μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα ή ένα πανί που κάνει το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας πιο γρήγορο και εύκολο, στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Ακόμα κι αν δεν προκαλέσετε εμφανείς γρατσουνιές στο βαμμένο μέρος, τα λειαντικά πανιά ή οι βούρτσες μπορεί στην πραγματικότητα να αποδυναμώσουν ή να αφαιρέσουν το προστατευτικό στρώμα κεριού που υπάρχει στην επιφάνεια του χρώματος σε πολλά αυτοκίνητα.

Αυτό το προστατευτικό στρώμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λάμψης και της γυαλάδας του χρώματος του αυτοκινήτου σας. Μόλις φύγει αυτό το στρώμα, το χρώμα του αυτοκινήτου σας θα αρχίσει να φαίνεται θαμπό και φθαρμένο.

Επομένως, αντί για λειαντικά πανιά ή βούρτσες, επιλέξτε απαλά υφάσματα που θα φροντίσουν το βαμμένο μέρος του αυτοκινήτου σας. Ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πανιά ειδικά σχεδιασμένα για τον καθαρισμό αυτοκινήτων, όπως πανιά με μικροΐνες ή γάντια πλυσίματος αυτοκινήτου.

Αυτά τα εργαλεία πλύσης είναι απαλά και απορροφητικά, καθιστώντας τα ιδανικά για να σηκώσετε απαλά τη βρωμιά και τη σκόνη χωρίς να γρατσουνίσετε το φινίρισμα του αυτοκινήτου σας.

8. Ξεχνώντας τους τροχούς και τους θόλους των τροχών

Είναι εύκολο να ξεχάσετε ορισμένα σημεία του αυτοκινήτου σας κατά το πλύσιμο, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους τροχούς. Είναι ένα από τα πολλά κρυφά σημεία του αυτοκινήτου σας που είναι εύκολο να ξεχαστεί κατά το πλύσιμο.

Ωστόσο, οι τροχοί είναι πιθανότατα τα πιο βρώμικα σημεία του αυτοκινήτου σας, ειδικά εάν οδηγείτε σε αγροτικές περιοχές γεμάτες χώμα και λάσπη. Ακόμα και η οδήγηση σε αστικές περιοχές μπορεί φυσικά να δημιουργήσει σταδιακή συσσώρευση βρωμιάς και αλατιού, που θα κάνει τις καμάρες των τροχών σας να φαίνονται θαμπές και βρώμικες.

Για να μην ξεχάσετε να πλύνετε τους τροχούς και τις καμάρες των τροχών σας, μια επιλογή είναι να τα καθαρίσετε πρώτα. Ωστόσο, επειδή πιθανότατα θα είναι πολύ βρώμικα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αδειάσετε αμέσως τους κουβάδες σας και να τους ξαναγεμίσετε με καθαρό νερό πριν πλύνετε το υπόλοιπο αυτοκίνητο.

Επομένως, η καλύτερη τακτική είναι να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη σειρά πλυσίματος για εξοικονόμηση νερού και αποφυγή επαναρύπανσης των καθαρισμένων σημείων.

Ακολουθώντας αυτή τη σειρά, ουσιαστικά ξεκινάτε από το πάνω μέρος του αυτοκινήτου και κατεβαίνετε προς τα κάτω:

Πρώτα παράθυρα, μετά προβολείς και φώτα, στη συνέχεια, πλύνετε το σώμα αυτοκινήτου και έπειτα, προχωρήστε στο πλύσιμο των τροχών.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε να μεταφέρετε βρωμιά από τα πιο βρώμικα σημεία του αυτοκινήτου (τροχοί και καμάρες) στα ήδη καθαρισμένα τμήματα.

9. Αφήνοντας το αυτοκίνητό σας να στεγνώσει φυσικά

Αφού πλύνετε το αυτοκίνητό σας, είναι πολύ λογικό να το αφήσετε να στεγνώσει φυσικά. Άλλωστε, κάνατε το πιο δύσκολο κομμάτι και τώρα δικαιούστε λίγη ξεκούραση, έτσι δεν είναι; Λάθος.

Εάν αφήσετε το αυτοκίνητό σας να στεγνώσει φυσικά, διακινδυνεύετε να αφήσετε κατάλοιπα νερού, σαπουνιού και τυχόν υπολειμμάτων βρωμιάς. Εάν μένετε σε περιοχή με σκληρό νερό, αυτό από μόνο του μπορεί να αφήσει σημάδια ή λεκέδες που πρέπει να απομακρύνετε. Ακόμα κι αν δεν μένετε σε τέτοια περιοχή, μπορεί και πάλι να εμφανιστούν λεκέδες από τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιήσατε.

Το να αφήσετε το αυτοκίνητό σας να στεγνώσει φυσικά δεν είναι μόνο κακό για την εμφάνισή του, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιές στο βάψιμο του με την πάροδο του χρόνου.

Το στέγνωμα του αυτοκινήτου σας με ένα απαλό πανί από μικροΐνες ή ένα ειδικό πανί στεγνώματος είναι σημαντικό βήμα μετά το πλύσιμο. Αυτό θα αποτρέψει την εμφάνιση λεκέδων από ορυκτά και θα απομακρύνει το νερό από τις περιοχές όπου δεν θέλετε να μείνει στάσιμο.

10. Δεν βάζετε κερί αφού τελειώσετε το πλύσιμο

Το τελευταίο και πιθανώς πιο σημαντικό κομμάτι του πλυσίματος του αυτοκινήτου σας είναι το γυάλισμα και το κέρωμα. Το κέρωμα μετά το πλύσιμο παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του βαμμένου μέρους του αυτοκινήτου σας και διατηρεί τη λάμψη του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για να γυαλίσετε το αυτοκίνητό σας με κερί, πρώτα βεβαιωθείτε ότι είναι τελείως καθαρό εξωτερικά, σε κάθε σημείο. Επίσης, θα πρέπει να το έχετε στεγνώσει σχολαστικά στο χέρι, διασφαλίζοντας ότι δεν έχουν μείνει σημάδια από νερό ή άλλοι λεκέδες που θα παγιδευτούν κάτω από το κερί.

Στη συνέχεια, απλώστε το κερί σε όλο το βαμμένο μέρος του αυτοκινήτου. Αφού το απλώσετε, θα χρειαστεί να το γυαλίσετε καλά.

Αυτή η διαδικασία δεν θα κάνει απλά το αυτοκίνητό σας να δείχνει πιο όμορφο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά θα μειώσει και τη συχνότητα με την οποία χρειάζεται πλύσιμο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το κερί λειτουργεί ως προστατευτικό στρώμα, απομακρύνοντας πιο εύκολα τη σκόνη και τη βρωμιά κατά τους μελλοντικούς καθαρισμούς.

Exit mobile version