Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το αυτοκίνητό σας

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το αυτοκίνητό σας

Πριν πάρετε σφουγγάρι και κουβά καταγράφουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Η ιδανική συχνότητα ώστε να διατηρείτε το όχημα σας πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Μερικοί χρησιμοποιούν τη μέθοδο των κουβάδων με ζεστό νερό σφουγγάρια και πανιά από μικροΐνες, ενώ άλλοι, κατευθύνονται στο πλυντήριο αυτοκινήτων και χρησιμοποιούν τη βούρτσα που αφρίζει. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος να το κάνεις; Και μπορείς να πλένεις πολύ το αυτοκίνητό σου; Πριν πάρετε το σφουγγάρι και τον κουβά, έχουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένω το αυτοκίνητό μου;

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το αυτοκίνητό σας

Η ιδανική συχνότητα πλυσίματος του αυτοκινήτου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα σας και από το πού σταθμεύετε το όχημά σας. 

Το καλοκαίρι, θα χρειαστεί να πλένετε το αυτοκίνητο λιγότερο, από ό,τι όταν ο καιρός είναι δυσμενής.

Ο James Mate από το Jimmy M Autocare λέει: «Για να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία, ανάλογα με το πόσο βρώμικο είναι το αυτοκίνητό σας, μπορεί να κυμαίνεται από μία φορά κάθε τρεις έως πέντε εβδομάδες εάν δεν λερωθεί πολύ, έως μία φορά το δεκαπενθήμερο εάν το αυτοκίνητό σας είναι εκτεθειμένο σε περισσότερη βρωμιά».

Ωστόσο, εάν οδηγείτε το αυτοκίνητο κάθε μέρα τους βροχερούς μήνες, θα πρέπει να κλέβετε μισή ώρα από το χρόνο σας κάθε εβδομάδα, για να πιάσετε ένα λάστιχο και ένα σφουγγάρι για να ξεπλύνετε τυχόν λάσπη, πίσσα ή γενική βρωμιά από το αυτοκίνητό σας, πριν «ψηθεί» η μπογιά.

Δεν είναι τόσο η συχνότητα που προστατεύει το χρώμα σας, αλλά τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Για μέγιστη προστασία της βαφής, η χρήση προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, χρησιμοποιώντας προϊόντα όπως κερί και κεραμική επίστρωση, είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντική σε σχέση με το τακτικό πλύσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν σκληροί χημικοί ρύποι στο χρώμα, όπως κακή «βροχή» απο περιττώματα πουλιών, ή όξινη βροχή.

Μπορείτε να πλύνετε πολύ το αυτοκίνητό σας;

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το αυτοκίνητό σας

Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που επιλέγετε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας.

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά το κάνετε, το να το κάνετε επαγγελματικά, ή να κάνετε ένα απαλό πλύσιμο στο χέρι με ένα πανί από μικροΐνες, βασικό είναι να μην βλάψει το χρώμα σας. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε τακτικά ένα βρώμικο σφουγγάρι με κόκκους κολλημένους μέσα του, ή πηγαίνετε σε ένα αυτοματοποιημένο πλυντήριο αυτοκινήτων με σκληρές βούρτσες υψηλής ισχύος, μπορεί να καταστρέφετε το χρώμα σας κάθε φορά με μικρογρατσουνιές.

Σίγουρα, είναι ωραίο να έχεις ένα καθαρό αυτοκίνητο. Αλλά, αν το αυτοκίνητο δεν λερωθεί  πραγματικά, αξίζει να το καθαρίζω κάθε φορά;» λέει ο κύριος Mate από το Jimmy M Autocare.

Τι είδους βρωμιές πρέπει να ξεπλυθούν αμέσως;

Αν και δεν υπάρχει τίποτα που θα εμφανιστεί καθημερινά που δεν μπορεί να καθαριστεί, υπάρχουν μερικοί ρύποι οι οποίοι θα πρέπει να ξεπλυθούν αμέσως.

Το πιο σημαντικό πράγμα για να ξεπλύνετε το αυτοκίνητό σας, είναι οι πιτσιλιές μπογιάς. Σε αυτό το σενάριο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να πλύνετε ό,τι μπορείτε και μετά να το «χτυπήσετε» με λίγο γυαλιστικό. Εάν το διαφανές «παλτό»  σας είναι σε καλή κατάσταση, δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Λεκέδες απο πτηνά

Σε σύγκριση με τα περιττώματα των πουλιών, εκείνα της νυχτερίδας έχουν υψηλότερο επίπεδο οξέος, το οποίο μπορεί να δυσκολέψει την αφαίρεσή του, όταν αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί ακόμη και να καταστρέψει το χρώμα όταν το αφήσετε στον ήλιο.

«Οτιδήποτε έχει pH πάνω ή κάτω από το επτά, επομένως οτιδήποτε όξινο ή αλκαλικό, όπως έντερα από ζωύφια, αφοδεύσεις πτηνών ή όξινη βροχή, θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό, για να αποφευχθεί η χημική χάραξη», εξηγεί ο κ. Bunter από το Enthusiast Detailing. Ακόμα και το πόσιμο νερό, βρίσκεται εντός του εύρους 6,5 – 8,5, επομένως το κανονικό νερό της βρύσης, έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει το χρώμα σας, εάν δεν είναι προστατευμένο, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε το pH του ρύπου σας, για να εκτιμήσετε το χρονικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να το αφαιρέσετε για να αποφύγετε τη χημική χάραξη».

Θαλασσινό νερό

Είναι μια εξαιρετική ιδέα να πλύνετε το αυτοκίνητό σας, αφού οδηγήσετε στην παραλία, ξεφορτώσετε το σκάφος σας στο θαλασσινό νερό, ή τοποθετήσετε μια υγρή σανίδα του σερφ στην οροφή σας. Το αλμυρό νερό και το μέταλλο δεν αναμειγνύονται. Έχουμε δει ακόμη και αυτοκίνητα μεταγενέστερων μοντέλων να σκουριάζουν από την έκθεση στη θάλασσα.

Το να αφήσω το αυτοκίνητό μου βρώμικο θα καταστρέψει το χρώμα;

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το αυτοκίνητό σας

Απολύτως! Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη του ήλιου. Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες, που προκαλούν οξείδωση. Το να αφήνεις ένα αυτοκίνητο σε συνεχές ηλιακό φως είναι τρομερό, αλλά οι πρόσθετοι ρύποι θα επιδεινώσουν τα πράγματα.

Εάν συνηθίζετε να βάζετε μια επίστρωση κεριού ή να χρησιμοποιείτε ένα σύνθετο σαπούνι κεριού και πλυσίματος, προσθέτετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από το ξεθώριασμα της βαφής. Δεν είναι καλή ιδέα να αφήνετε το αυτοκίνητό σας βρώμικο και έξω στην  ύπαιθρο. Αν το αφήσετε κάτω από ένα δέντρο για έξι μήνες, η μπογιά θα έχει μολυνθεί τόσο από χυμούς δέντρων και πτηνών, που θα ξεκολλάει!

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνω το αυτοκίνητό μου στο σπίτι;

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το αυτοκίνητό σας

Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι, είναι απλά να χρησιμοποιήσετε ένα γάντι πλύσης, έναν κουβά, ένα απορρυπαντικό αυτοκινήτων καλής ποιότητας και έναν εύκαμπτο σωλήνα. Δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε σωλήνες υψηλής πίεσης ή κανόνια αφρού.

Σχεδόν όλη η  βρωμιά από ένα αυτοκίνητο που πλένεται τακτικά, θα αφαιρεθεί με ένα σφουγγάρι. Είναι καλή ιδέα να έχετε δύο κουβάδες, έναν γεμάτο με το απορρυπαντικό αυτοκινήτων και το νερό και έναν άλλο με μόνο νερό, για να ξεπλύνετε τυχόν μικρές πέτρες, αφού σκουπίσετε το αυτοκίνητο, που θα γρατσουνίσουν το χρώμα σας.

Ο κύριος Mate, λέει επίσης ότι είναι καλή ιδέα, να έχετε ένα ξεχωριστό γάντι πλύσης για τους τροχούς και τα ελαστικά σας, καθώς θα είναι το πιο βρώμικο μέρος του αυτοκινήτου. «Συνιστώ ανεπιφύλακτα να επενδύσετε σε ένα καλής ποιότητας γάντι πλύσης μικροϊνών, καθώς ελαχιστοποιούν το τρίψιμο στο χρώμα, σε αντίθεση με ένα σφουγγάρι με πιο σκληρή επιφάνεια, για να μπαίνει μεταξύ αυτού και της βαφής του αυτοκινήτου σας», εξηγεί.

Η επένδυση σε ένα ωραίο γυαλιστικό και κερί ή ακόμα και σε κάποια προϊόντα κεραμικής επίστρωσης είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα. Θα αυξήσει εκθετικά τη διάρκεια ζωής της βαφής σας και σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο με τον κάδο και το σφουγγάρι.

«Το κερί, τα στεγανωτικά με σπρέι και τέτοια, είναι όλα εξαιρετικές επιλογές για να προστατεύσετε το χρώμα σας, ωστόσο, δεν μπορούν όλα αυτά τα προϊόντα να παρέχουν προστασία από βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, ή χημικές βλάβες», λέει ο κ. Bunter. «Για αυτόν τον λόγο, θα συνιστούσα στους περισσότερους ανθρώπους μια κεραμική επίστρωση, ως την καλύτερη επιλογή για ένα προϊόν προστασίας βαφής. Είναι ανθεκτικό στα χημικά και μπλοκάρει τις ακτίνες UV, καθώς και εξαιρετικά υδρόφοβο, που σημαίνει ότι απωθεί το νερό, το οποίο κάνει τον καθαρισμό και το στέγνωμα του αυτοκινήτου πολύ πιο εύκολο».


About the author


Δείτε επίσης

F1:  Ο Verstappen αποκαλεί τον Leclerc «επιθετικό»

F1: Ο Verstappen αποκαλεί τον Leclerc «επιθετικό»

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ27

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ27

Ποιος κυριαρχεί στην κατασκευή EV μπαταριών και γιατί είναι κρίσιμο

Ποιος κυριαρχεί στην κατασκευή EV μπαταριών και γιατί είναι κρίσιμο

Κουίζ: Πόσο καλά ξέρεις τους 4 τροχούς; Μπορείς να κάνεις το 3/3?

Κουίζ: Πόσο καλά ξέρεις τους 4 τροχούς; Μπορείς να κάνεις το 3/3?

Πρόστιμο σε οδηγούς αγροτικών μηχανημάτων που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας ή τους έχει αφαιρεθεί

Πρόστιμο σε οδηγούς αγροτικών μηχανημάτων που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας ή τους έχει αφαιρεθεί

Το απλό κόλπο για να αυξήσετε την απόδοση καυσίμου του αυτοκινήτου αυτό το καλοκαίρι

Το απλό κόλπο για να αυξήσετε την απόδοση καυσίμου του αυτοκινήτου αυτό το καλοκαίρι