Γιατί πρέπει να πλένετε το αμάξι μετά την καταιγίδα σύμφωνα με ειδικούς

Γιατί πρέπει να πλένετε το αμάξι μετά την καταιγίδα σύμφωνα με ειδικούς

Υπάρχουν ελάχιστα πράγματα λιγότερο ελκυστικά από ένα αυτοκίνητο που είναι καλυμμένο με στάλες βροχής, γύρη και κάθε είδους βρωμιά μετά από μια καταιγίδα. Η σκόνη και οι λεκέδες που αφήνει η βροχή χαλάει τη λάμψη του βαψίματος του αυτοκινήτου σας, καθιστώντας δύσκολο να εκτιμήσετε την ομορφιά του. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι απλώς μια οπτική ενόχληση. Αν αφεθούν ανέγγιχτα, τα υπολείμματα μιας βροχερής ημέρας μπορούν στην πραγματικότητα να δημιουργήσουν προβλήματα στη μακροζωία του βαψίματος του αυτοκινήτου σας.

Εκτός από τα συσσωρευμένα κατάλοιπα από την έντονη βροχή ή τα αναπόφευκτα υποπροϊόντα του αλατιού στους δρόμους το χειμώνα, το αυτοκίνητό σας καλύπτεται από κάτι περισσότερο από απλή βρωμιά. Το νερό της βροχής δεν είναι καθαρό, όσο κι αν προσπαθήσετε να το δικαιολογήσετε. Δεν θα μπούμε στο θέμα αν είναι ασφαλές για πόση, αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν είναι καθόλου καλό για το όχημά σας.

Όλες οι διαφορετικές χημικές ουσίες και οι ρύποι που καταλήγουν στο νερό της βροχής μπορούν να λειτουργήσουν σαν οξύ για το βάψιμο του αυτοκινήτου σας. Ακόμη και ο χειμωνιάτικος καιρός μπορεί να είναι επιζήμιος για το αυτοκίνητό σας, καθώς το αλάτι που χρησιμοποιείται για το λιώσιμο του πάγου μπορεί να προκαλέσει σκουριά στο μη προστατευμένο κάτω μέρος του αμαξώματος.

Τελικά, είναι σημαντικό να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας καθαρό μετά από μια καταιγίδα για να αποτρέψετε ζημιές τόσο στο βάψιμο όσο και στο αμάξωμα.

Πότε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας μετά από καταιγίδα

when-to-wash-your-car-after-a-storm-1713916107

Σύμφωνα με την Progressive Insurance και μια αναφορά του CBS News που ζήτησε από ειδικούς να συζητήσουν τις επιπτώσεις του χειμερινού καιρού στο όχημά σας, είναι σημαντικό να πλύνετε το αυτοκίνητό σας το συντομότερο δυνατό μετά από μια βροχερή μέρα ή αφού περάσετε από δρόμο με αλάτι. Στην αναφορά του CBS, ο Tyler Schaede της Christian Brothers Automotive στο Ντάλας του Τέξας, επισημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε άλμη του αλατιού του δρόμου είναι αυτή που προκαλεί ζημιές στο βάψιμο και το μεταλλικό πλαίσιο του αυτοκινήτου.

Ενώ ένα άρθρο του Jalopnik επικεντρώνεται κυρίως στις συνθήκες του χειμερινού καιρού, ο συλλογισμός ισχύει και για οποιοδήποτε αυτοκίνητο σε βροχερό ή υγρό περιβάλλον. Η σκουριά είναι ένα συχνό πρόβλημα στα οχήματα σε κρύα και υγρά περιβάλλοντα και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα όταν ένα αυτοκίνητο δεν συντηρείται και δεν καθαρίζεται σωστά μετά από κακές καιρικές συνθήκες.

Παρόλο που ο κύριος λόγος για τον καθαρισμό του αυτοκινήτου σας μετά από καταιγίδα μπορεί να είναι αισθητικός, υπάρχει και άλλη πιθανή αιτία ανησυχίας. Όταν χιονίζει, οι θάλαμοι των τροχών μπορούν να γεμίσουν με χιόνι, βρωμιά και αλάτι που συλλέγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Όλη αυτή η συσσώρευση μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του αυτοκινήτου. Μπορεί να δυσκολέψει τους ελιγμούς ή το φρενάρισμα με ασφάλεια.

Μια βροχερή μέρα δεν θα καθαρίσει το αυτοκίνητό σας

could-another-rainy-day-clean-my-car-1713916107

Ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το χιόνι και το αλάτι μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η βροχή δεν είναι φίλη σας. Όταν οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να πλένετε το αυτοκίνητό σας μετά από κάθε βροχή, αυτή είναι μια συμβουλή που ισχύει όλο τον χρόνο.

Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν περαιτέρω την ιδέα ότι η βροχή δεν είναι κατάλληλο υποκατάστατο για έναν σχολαστικό καθαρισμό. Η βροχή όχι μόνο δεν έχει αρκετή πίεση για να αφαιρέσει αποτελεσματικά τα στρώματα βρωμιάς και σκόνης που μπορούν να καταστρέψουν το βάψιμο του αυτοκινήτου σας, αλλά θα το κάνει και πιο βρώμικο.

Μην ξεχνάτε, η βροχή είναι βρώμικη. Ενώ μπορεί να απομακρύνει μέρος της βρωμιάς που αφήνει το αλάτι ή τα υπολείμματα φύλλων από μια θυελλώδη καταιγίδα, θα αφήσει ακόμα και πάλι στάλες βροχής και το δικό της στρώμα από ρύπους και βρωμιά. Αν βασίζεστε στη βροχή για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας, διακινδυνεύετε να υποστεί ζημιές από τον ήλιο.

Όπως εξηγεί η Progressive, ο ήλιος μπορεί να αντιδράσει σε “ξένες ουσίες” ή “όξινες ενώσεις”, με αποτέλεσμα να καταστρέψει το βάψιμο και το πλαίσιο. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες και ενώσεις μπορούν να μεταφερθούν από τη βροχή ή τον άνεμο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Πώς να ξεπλύνετε τα υπολείμματα που αφήνει η βροχή

Man wash car using shampoo - every day life car care concept

 

Το να γνωρίζετε γιατί και πότε να πλένετε το αυτοκίνητό σας μετά από μια καταιγίδα είναι μόνο η μισή μάχη. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τη σκόνη και τους ρύπους που μεταφέρει η καταιγίδα. Για να κάνετε τη δουλειά στο σπίτι, χρησιμοποιήστε κουβάδες, λάστιχο ποτίσματος, σαμπουάν αυτοκινήτου, σφουγγάρι και βούρτσα. Αν ανησυχείτε για το γκαζόν σας, χρησιμοποιήστε ένα βιοδιασπώμενο σαπούνι.

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλυντήριο αυτοκινήτων, στην πραγματικότητα είναι καλύτερο να πλένετε το αυτοκίνητό σας στο χέρι. Οι επαγγελματίες του detailing προειδοποιούν ότι ορισμένα πλυντήρια αυτοκινήτων χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό γεμάτο βρωμιά και ρύπους ή επιθετικά καθαριστικά που μπορούν να αφαιρέσουν το κερί ή τα προστατευτικά στρώματα.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που καθαρίζετε το αυτοκίνητό σας, υπάρχει ένας γενικός κανόνας που πρέπει να λάβετε υπόψη: η χρήση μόνο νερού δεν είναι αρκετή. Χρειάζεστε εκείνο το σαπουνόσπαστο στοιχείο που διασπά τη βρωμιά και τους ρύπους και απομακρύνει τις ουσίες που βλάπτουν το βάψιμο και μένουν στο αυτοκίνητό σας μετά από μια καταιγίδα.

Πως να αποτρέψετε τη συσσώρευση βρωμιάς και ρύπων στο μέλλον

how-to-prevent-buildup-in-the-future-1713916107

 

Αν δεν θέλετε να ανησυχείτε για το αυτοκίνητό σας μετά από μια βροχή, έχετε κάποιες επιλογές. Φυσικά, η καλύτερη επιλογή είναι να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας σε κλειστό χώρο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ενώ δεν είναι πάντα εφικτό να κρατάτε το αυτοκίνητό σας σε κλειστό χώρο όλη την ώρα, ακόμη και ένα κάλυμμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της επιφάνειας στεγνής εάν δεν σκοπεύετε να οδηγήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να είστε προνοητικοί, μπορείτε να κάνετε κέρωμα στο αυτοκίνητό σας. Με μια προστατευτική επίστρωση κεριού ανθεκτικού στη βροχή, το νερό θα πρέπει να μαζευτεί σε σταγόνες πάνω στο αυτοκίνητό σας και τελικά να κυλήσει. Δεν θα στεγνώσει και δεν θα αφήσει πίσω του υπολείμματα που βλάπτουν το χρώμα. Ωστόσο, η επίστρωση κεριού δεν είναι μόνιμη. Θα χρειαστεί να την επαναφέρετε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το κλίμα σας.

Δυστυχώς, ούτε το κέρωμα του αυτοκινήτου δεν είναι αρκετό. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κάτω μέρος του αυτοκινήτου θα παραμείνει χωρίς επεξεργασία και προστασία. Επομένως, θα πρέπει να ελέγχετε για τυχόν συσσωρεύσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να τις αφαιρείτε με το χέρι το συντομότερο δυνατό.

Δείτε επίσης

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες