Προβλήματα στην εξάτμιση: Συμπτώματα και τί σημαίνουν

Προβλήματα στην εξάτμιση: Συμπτώματα και τί σημαίνουν

Είτε πρόκειται για βούλωμα είτε για διαρροή με αυτόν τον απλό οδηγό θα μπορέσετε να καταλάβετε αμέσως τι δεν πάει καλά με το σύστημα εξάτμισης του αυτοκινήτου σας.

Το σύστημα εξάτμισης του αυτοκινήτου σας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ομαλής και ασφαλούς λειτουργίας του. Είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των εκπομπών βλαβερών αερίων, τη διαχείριση του επιπέδου θορύβου του κινητήρα και τη βέλτιστη αποδοτικότητα καυσίμου. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα που να οφείλονται σε διάφορους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να διαγνώσετε το πρόβλημα και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

6 συνήθη προβλήματα του συστήματος εξάτμισης και πώς μπορείτε να τα διαγνώσετε

Βουλωμένη Εξάτμιση

Το πρώτο και πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η βουλωμένη εξάτμιση. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω συσσώρευσης βρωμιάς, σκουριάς ή άλλων σκουπιδιών που φράζουν τον σωλήνα του συστήματος εξάτμισης. Για να διαγνώσετε αυτό το πρόβλημα, αναζητήστε τυχόν σημάδια απόφραξης στο σωλήνα. Εάν υπάρχει απόφραξη, ο κινητήρας θα κάνει έναν άγνωστο ήχο καθώς αγωνίζεται να αποβάλει τα καυσαέρια. Ενδέχεται επίσης να παρατηρήσετε πτώση της απόδοσης του κινητήρα ή επιδείνωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να καθαρίσετε τον σωλήνα εξαγωγής από τυχόν απόφραξη.

Διαρροή

Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα του συστήματος εξάτμισης είναι η διαρροή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν χαλαρό ή φθαρμένο σωλήνα εξάτμισης ή σε μια ρωγμή στην πολλαπλή εξαγωγής. Για να διαγνώσετε αυτό το πρόβλημα, αναζητήστε τυχόν σημάδια διαρροής, όπως καπνό που βγαίνει από τον σωλήνα της εξάτμισης. Μπορεί επίσης να ακούσετε έναν ήχο που θυμίζει σφύριγμα.

Για την αποκατάσταση αυτού του προβλήματος, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τον σωλήνα ή την πολλαπλή εξαγωγής.

Φραγμένος Καταλυτικός Μετατροπέας

Το τρίτο πρόβλημα είναι ο φραγμένος καταλυτικός μετατροπέας. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της συσσώρευσης βρωμιάς, αιθάλης και άλλων υπολειμμάτων. Για να διαγνώσετε αυτό το ζήτημα, αναζητήστε τα «σημάδια», όπως η μείωση της απόδοσης του κινητήρα ή αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.

Μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση του καταλύτη.

Διαρροή Πολλαπλής Εξαγωγής

Μια διαρροή στην πολλαπλή εξαγωγής μπορεί να προκληθεί από ρωγμή ή σπασμένη φλάντζα. Αναζητήστε τυχόν σημάδια διαρροής, όπως καπνό που βγαίνει από τον σωλήνα εξάτμισης. Μπορεί επίσης να ακούσετε έναν ήχο που θυμίζει σφύριγμα προερχόμενο από το σύστημα εξάτμισης.

Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να αντικαταστήσετε την πολλαπλή εξαγωγής.

Κροτάλισμα Σωλήνα Εξάτμισης

Το κροτάλισμα μπορεί να οφείλεται σε έναν χαλαρό ή σπασμένο σωλήνα εξάτμισης. Ελέγξτε τον σωλήνα εξάτμισης για τυχόν σημάδια που υποδεικνύουν την ύπαρξη ζημιάς. Μπορεί επίσης να ακούσετε έναν θόρυβο σαν κροτάλισμα.

Για την επιδιόρθωση του προβλήματος, θα πρέπει να σφίξετε ή να αντικαταστήσετε τον σωλήνα εξάτμισης.

Σπασμένο Τελικό (Σιλανσιέ)

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια τρύπα ή ρωγμή στο σιλανσιέ. Αναζητήστε τυχόν σημάδια που υποδεικνύουν την ύπαρξη ζημιάς, όπως καπνό που βγαίνει από την εξάτμιση. Μπορεί επίσης να ακούσετε έναν δυνατό θόρυβο προερχόμενο από το σύστημα εξάτμισης.

Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το σιλανσιέ.

Δείτε επίσης

Formula1: Άσχημο το μονοθέσιο του Μαξ Φερστάπεν! (video)

Formula1: Άσχημο το μονοθέσιο του Μαξ Φερστάπεν! (video)

Formula1: Κανένα πρόβλημα στη Mercedes!

Formula1: Κανένα πρόβλημα στη Mercedes!

Monstrous Atlas APC: Ένα τεθωρακισμένο για πολίτες [Βίντεο]

Monstrous Atlas APC: Ένα τεθωρακισμένο για πολίτες [Βίντεο]

Formula1: Καλύτερη η Ferrari από πέρσι! (Video)

Formula1: Καλύτερη η Ferrari από πέρσι! (Video)

4 ζώδια που ονειρεύονται να γίνουν οδηγοί της Formula 1

4 ζώδια που ονειρεύονται να γίνουν οδηγοί της Formula 1

Η Cadillac του Αλ Καπόνε βγαίνει στο σφυρί

Η Cadillac του Αλ Καπόνε βγαίνει στο σφυρί