Ελαστικά: Ποια δυάδα πρέπει να τσεκάρεις πάντα πρώτη σε πισωκίνητο αυτοκίνητο
With great power comes great responsibility έγραφε το 1962 στο κόμικ Amazing Fantasy #15, ο δημιουργός του σύμπαντος της Marvel, Stan Lee. Η φράση έχει αποτυπωθεί,πλέον, στην μοντέρνα κουλτούρα και λειτουργεί ως ένα γνωμικό- υπενθύμιση για τα βάρη που κουβαλάει μαζί του η ευθύνη του να είσαι πιο δυνατός από τους υπόλοιπους.
Και προσαρμόζοντας τη γνωστή φράση στα δικά μας τώρα, τι πιο δυνατό, γρήγορο, και «άγριο» από ένα πισώκινητο όχημα;
Τα αυτοκίνητα που λαμβάνουν την κίνηση στους πίσω τροχούς είναι, κατά παράδοση, πιο σπορ και πιο διασκεδαστικά. Για αυτό και επιλέγονται για τις πιο «εξτρίμ» δραστηριότητες γύρω από το αυτοκίνητο, όπως οι εκδηλώσεις drift, το drag racing και πολλά άλλα.
Φυσικά, τα πισωκίνητα οχήματα έχουν και τα μειονεκτήματα τους. Για παράδειγμα, «χάνουν» σε πρόσφυση μπροστά στα εμπροσθιοκίνητα και τα τετρακίνητα οχήματα, ενώ υπάρχει και μεγαλύτερη φθορά στα ελαστικά τους.
Ποια ελαστικά όμως αρχίζουν να φθείρονται πιο γρήγορα σε ένα πισωκίνητο όχημα; Τα πίσω που λαμβάνουν όλη την κίνηση ή τα μπροστά που πρέπει να προσαρμόζονται και να ακολουθούν;
Πάμε να δούμε.
Ποια ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα;
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση είναι προφανής.
Σε ένα πισωκίνητο όχημα, το σύστημα μετάδοσης παίρνει την μηχανική ενέργεια που παράγει ο κινητήρας και την «στέλνει» στους πίσω τροχούς, οι οποίοι στριφογυρίζουν με αποτέλεσμα να κινούν το όχημα. Έτσι, το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας πέφτει στα ελαστικά των πίσω τροχών, αφού αυτοί είναι που καλούνται να κινήσουν το όχημα, αρά καταπονούνται και περισσότερο.
Μάλιστα, όσο πιο επιθετικά και δυναμικά οδηγείς το αυτοκίνητο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φθορά στα ελαστικά των πίσω τροχών, αφού πρέπει να απορροφήσουν όλη την έξτρα δύναμη που παράγεται από τον κινητήρα κάθε φορά που επιταχύνεις.
Γιατί πρέπει να κάνεις πάντα περιστροφή ελαστικών
Αρχικά να πούμε ότι στα πισωκίνητα οχήματα, η φθορά στα ελαστικά είναι πιο ομοιόμορφη από ό,τι σε αυτοκίνητα με κίνηση στους εμπρός τροχούς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πίσω τροχοί είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για να λαμβάνουν την κίνηση, ενώ οι εμπρός τροχοί αναλαμβάνουν την διεύθυνση και το φρενάρισμα του αυτοκινήτου.
Επίσης, οι εμπρός τροχοί δέχονται και περισσότερη πίεση κατά το φρενάρισμα, αφού όταν πατάς το πεντάλ του φρένου για να επιβραδύνεις ή να ακινητοποιήσεις το όχημα, όλο το βάρος του αυτοκινήτου μεταφέρεται μπρος τα μπροστά, με την φορά αυτή να απορροφάται από τα ελαστικά.
Παράλληλα, αυτό σημαίνει πως ακόμα και σε πίσωκίνητο όχημα, τα εμπρός ελαστικά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να φθαρούν πολύ πιο γρήγορα, αν συνηθίζεις να οδηγείς πιο δυναμικά και κάνεις συνεχείς αυξομειώσεις ταχύτητας και συχνή χρήση φρένων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η περιστροφή ελαστικών πρέπει να αποτελεί βασικό σου μέλημα στις εργασίες συντήρησης των ελαστικών σου, ανεξαρτήτως από το αν έχεις αυτοκίνητο που η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστά ή τους πίσω τροχούς. Η κατάλληλη περιστροφή των ελαστικών σου μπορεί να μειώσει τη φθορά, να αποτρέψει την αύξηση της κατανάλωσης και να σε «σώσει» από διάφορα ζητήματα ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν.
Κάθε πότε κάνω περιστροφή ελαστικών;
Η απάντηση μπορεί να διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο και, φυσικά, ανάλογα τη χρήση του αυτοκινήτου, για αυτό όπως πάντα προτείνουμε να ελέγχεις το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Στο εγχειρίδιο της Michelin, πάντως, η περιστροφή των ελαστικών προτείνεται να γίνεται κάθε 10.000 με 13.000 χλμ..
Πώς κάνω περιστροφή ελαστικών σε πισωκίνητο
Για την περιστροφή των ελαστικών σε αυτοκίνητο με πίσω κίνηση, μετακίνησε τα πίσω ελαστικά στους μπροστινούς τροχούς στην ίδια πλευρά αλλά άλλαξε πλευρά τα μπροστινά ελαστικά όταν τα μεταφέρεις στον πίσω άξονα. Αν, παρά τη συχνή περιστροφή παρατηρείς ότι τα πίσω ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα,τότε είναι καιρός να ελέγξεις την ανάρτηση του αυτοκινήτου σου ή να το πας για ζύγοστάθμιση.