Θερμοστάτης κινητήρα: Πώς λειτουργεί και πώς τον ελέγχουμε

Θερμοστάτης κινητήρα: Πώς λειτουργεί και πώς τον ελέγχουμε

Θερμοστάτης: Πώς λειτουργεί

Η βασική λειτουργία του θερμοστάτη είναι η ρύθμιση της κυκλοφορίας του ψυκτικού υγρού από το ψυγείο του οχήματος στον κινητήρα, αποτρέποντας έτσι την υπερθέρμανσή του.

Μιας και ο κινητήρας λειτουργεί αρκετές φορές σε υψηλές σ.α.λ., η εσωτερική του θερμοκρασία αυξάνεται, οπότε για να μην έχει προβλήματα υψηλών θερμοκρασιών, διαθέτει το λεγόμενο σύστημα ψύξης.

Θερμοστάτης κινητήρα: πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει

Τί είναι ο θερμοστάτης αυτοκινήτου

Ένα από τα τμήματα του συστήματος ψύξης, είναι και ο θερμοστάτης του αυτοκινήτου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα ολόκληρου του συστήματος ψύξης, μιας και η βασική του λειτουργία είναι η ρύθμιση της κυκλοφορίας του ψυκτικού υγρού από το ψυγείο του οχήματος στον κινητήρα, αποτρέποντας την υπερθέρμανσή του και ως συνέπεια, την υπερθέρμανση του ίδιου του κινητήρα.

Η βέλτιστη λειτουργική θερμοκρασία του κινητήρα, βρίσκεται ανάμεσα στους 82 με 92 βαθμούς Κελσίου, μιας και μέσα σε αυτά τα όρια, η διαδικασία της καύσης γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, οπότε και η ισχύς που αποδίδεται, αλλά και η κατανάλωση καυσίμου βρίσκονται στα ιδανικά επίπεδα.

Ποια είναι η διαδικασία ψύξης του κινητήρα

Για να επιτευχθούν λοιπόν τα παραπάνω, στη γραμμή του νερού που πηγαίνει από τον κινητήρα στο ψυγείο, βρίσκεται ο θερμοστάτης, ο οποίος δουλεύει φυσικά συνδυαστικά, με τα υπόλοιπα τμήματα του συστήματος ψύξης. Αρχικά, η αντλία του νερού διοχετεύει με ορμή το ψυκτικό υγρό, μέσα στα χιτώνια που περιβάλουν τον κινητήρα.

Έτσι, το ψυκτικό υγρό συλλέγει τη θερμότητα του κινητήρα και στη συνέχεια, εξέρχεται από τον κινητήρα μέσω ενός σωλήνα στο επάνω μέρος του ψυγείου. Το αποτέλεσμα είναι, μιας και έχει πάρει τη θερμοκρασία το υγρό, ο κινητήρας να ψύχεται.

Θερμοστάτης κινητήρα: πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει

Στη συνέχεια, μέσα στο ψυγείο, η θερμοκρασία του ψυκτικού θα πέσει, καθώς ο ατμοσφαιρικός αέρας αλλά και ο αέρας του βεντιλατέρ, θα το ψύξουν ταυτόχρονα.

Το κρύο πλέον ψυκτικό υγρό, θα βγει από έναν σωλήνα στο κάτω μέρος του ψυγείου, για να περάσει και πάλι στα χιτώνια του κινητήρα και να επαναλάβει την ίδια διαδικασία, η οποία συνεχίζεται όσο λειτουργεί ο κινητήρας.

Τί συμβαίνει όταν ο κινητήρας είναι ήδη κρύος

Όταν όμως ο κινητήρας είναι κρύος ή όταν επικρατούν χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, ο θερμοστάτης σταματά την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού, για να ανεβάσει ο κινητήρας θερμοκρασία και να φτάσει στην ιδανική λειτουργίας του. Όταν η θερμοκρασία φτάσει και πάλι στους 80 με 90 βαθμούς, ο θερμοστάτης θα επιτρέψει και πάλι στο ψυκτικό υγρό να περάσει στα χιτώνια του κινητήρα.

Ουσιαστικά λοιπόν, ο θερμοστάτης είναι ένας διακόπτης του συστήματος ψύξης του αυτοκινήτου, που ανάλογα με τις ανάγκες επιτρέπει ή όχι, την είσοδο του ψυκτικού υγρού από το ψυγείο στον κινητήρα.

Θερμοστάτης κινητήρα: πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει

Είδη θερμοστάτη

Υπάρχουν δύο είδη θερμοστάτη, ο παλιός, χωρίς βαλβίδα παράκαμψης και ο νέος που διαθέτει βαλβίδα παράκαμψης. Ο πρώτος είναι σπάνιος πλέον στα καινούρια αυτοκίνητα και βρίσκεται στην εισαγωγή του ψυγείου νερού.

Είναι πολύ φθηνότερος, αλλά αν χαλάσει, δεν περνά ποτέ το ψυκτικό υγρό στον κινητήρα, με ό,τι κακό συνεπάγεται.

Το δεύτερο είδος, διαθέτει βαλβίδα παράκαμψης και βρίσκεται συνήθως στην εξαγωγή του ψυγείου. Σε περίπτωση που παρουσιάσει βλάβη το ψυκτικό υγρό θα περάσει από τη βαλβίδα παράκαμψης και θα συνεχίσει να ψύχει τον κινητήρα.

Συμπτώματα βλάβης στο θερμοστάτη

  1. Περίεργες ενδείξεις του δείκτη θερμοκρασίας στον πίνακα οργάνων. Ο δείκτης της θερμοκρασίας, θα πρέπει να δείχνει κρύο τον κινητήρα όταν βάζετε μπροστά το όχημα το πρωί και να ανεβαίνει σταδιακά, καθώς θερμαίνεται το όχημα. Σε περίπτωση που ο δείκτης παρουσιάζει μικρότερες ή υψηλότερες τιμές από τις φυσιολογικές, υπάρχει περίπτωση να υπάρχει πρόβλημα στο θερμοστάτη του αυτοκινήτου.
  2. Συνεχείς υπερθερμάνσεις του κινητήρα. Αν ο κινητήρας υπερθερμαίνεται επαναλαμβανόμενα, τότε δεν φτάνει το ψυκτικό υγρό στα χιτώνιά του. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί συμπτώματα κολλημένου θερμοστάτη.
  3. Διαφοροποιήσεις της θερμοκρασίας του αέρα που μπαίνει στην καμπίνα από τους αεραγωγούς. Αν με το καλοριφέρ ή τον κλιματισμό αναμμένο, παρατηρείται διαφορές στη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχει πρόβλημα ο θερμοστάτης σας.
  4. Διαρροές ψυκτικού υγρού. Αν ο θερμοστάτης έχει κολλήσει σε κλειστή θέση, ο κινητήρας θα ανεβάσει θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να βράσει το ψυκτικό υγρό και να υπερχειλίσει από το δοχείο του. Παράλληλα, ενδέχεται να δημιουργηθεί και πρόβλημα στις φλάντζες της κεφαλής του κινητήρα.
  5. Ήχοι από το ψυγείο. Αν παράγονται ήχοι από το ψυγείο νερού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει πρόβλημα ο θερμοστάτης, με αποτέλεσμα να βράζει το ψυκτικό. Οι ήχοι θα μοιάζουν με γουργουρητά, χτυπήματα ή με ήχο βρασίματος.
  6. Αδυναμία λειτουργίας του καλοριφέρ. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν παρουσιάσει πρόβλημα ο θερμοστάτης, επηρεάζεται η λειτουργία του καλοριφέρ, μιας και το νερό δεν περνά στο μεγάλο κύκλωμα του συστήματος ψύξης.

Πώς ελέγχουμε το θερμοστάτη

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να γίνει έλεγχος του θερμοστάτη για βλάβη. Ο σωστότερος τρόπος θα ήταν να πάει το όχημα σε κάποιο συνεργείο αυτοκινήτων. Αν έχετε τις σχετικές γνώσεις, φυσικά, θα μπορούσατε να αφαιρέσετε από το όχημα τον θερμοστάτη.

Θερμοστάτης κινητήρα: πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει

Αν τον αφαιρέσετε, θα πρέπει τον βάλετε μέσα σε ζεστό νερό, πάνω από τους 100 βαθμούς Κελσίου. Αν ο θερμοστάτης ανοίξει μέσα στο νερό και αφού βγει από το ζεστό νερό κλείσει, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης κάπου αλλού.

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι το ψυγείο νερού, η αντλία νερού και στη συνέχεια, οι φλάντζες του κινητήρα.


About the author


Δείτε επίσης

Formula1: Άσχημο το μονοθέσιο του Μαξ Φερστάπεν! (video)

Formula1: Άσχημο το μονοθέσιο του Μαξ Φερστάπεν! (video)

Formula1: Κανένα πρόβλημα στη Mercedes!

Formula1: Κανένα πρόβλημα στη Mercedes!

Monstrous Atlas APC: Ένα τεθωρακισμένο για πολίτες [Βίντεο]

Monstrous Atlas APC: Ένα τεθωρακισμένο για πολίτες [Βίντεο]

Formula1: Καλύτερη η Ferrari από πέρσι! (Video)

Formula1: Καλύτερη η Ferrari από πέρσι! (Video)

4 ζώδια που ονειρεύονται να γίνουν οδηγοί της Formula 1

4 ζώδια που ονειρεύονται να γίνουν οδηγοί της Formula 1

Η Cadillac του Αλ Καπόνε βγαίνει στο σφυρί

Η Cadillac του Αλ Καπόνε βγαίνει στο σφυρί