Κιβώτιο: Φαίνεται αθώο, αλλά μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε σημαντικά μέρη του συστήματος μετάδοσης. Τι ισχύει και τι όχι.
Όλοι μας, κατά την οδήγηση, έχει τύχει να αλλάξουμε ταχύτητα «πηδώντας» μια σχέση, πηγαίνοντας, για παράδειγμα, από την 1η ταχύτητα κατευθείαν στην 3η ή να κατεβάσουμε από 5η σε 3η χωρίς να περάσουμε από την 4η. Αυτές οι κινήσεις φαίνονται πιο γρήγορες και πρακτικές, ειδικά όταν θες να αυξήσεις ή να μειώσεις την ταχύτητα άμεσα. Και εκεί ακριβώς είναι που το χειροκίνητο «νικάει» το αυτόματο, σε αυτή την παραπανώ ελευθερία που σου δίνει και στο αίσθημα ότι έσυ χειρίζεσαι πραγματικά το αυτοκίνητο.
Όμως είναι ασφαλές για το αυτοκίνητο ή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που θα σου κοστίσουν στην επόμενη επίσκεψη στο συνεργείο;
Ναι μεν, άλλα…
Τα καλά νέα έιναι ότι ναι, μπορείς όντως να παραλείπεις σχέσεις στο κιβώτιο.
Τα αρνητικά νέα είναι ότι αν δεν το κάνεις με τον σωστό τρόπο, τότε μπορεί να προκαλέσεις έντονη φθορά.
Χειροκίνητο κιβώτιο: Τι σημαίνει το να «πηδάς» σχέσεις;
Είσαι σε ελαφρά κατηφορική κλίση και πας να ξεκινήσεις από στάση με δεύτερη ταχύτητα αντί για πρώτη. Φυσικά αυτό είναι κάτι το εφικτό, ωστόσο μπορεί να επιβαρύνει τον συμπλέκτη, καθώς μια τέτοια εκκίνηση απαιτεί μεγαλύτερη ταχύτητα πριν αφήσεις το πεντάλ. Το ίδιο ισχύει και όταν ανεβάζεις ή κατεβάζεις ταχύτητες εν κινήσει: μπορείς να παραλείψεις ενδιάμεσες σχέσεις, αλλά αν δεν συγχρονίσεις σωστά τις στροφές του κινητήρα, φθείρεις τον συμπλέκτη και τους συγχρονιστές του κιβωτίου.
Πώς να ανεβάζεις ταχύτητες παραλείποντας σχέσεις
Αν θες, για παράδειγμα, να πας από 2η κατευθείαν στην 4η:
- Περίμενε λίγο περισσότερο αφού πατήσεις τον συμπλέκτη, ώστε να πέσουν οι στροφές του κινητήρα. Οι ψηλότερες σχέσεις δουλεύουν σε χαμηλότερες στροφές, οπότε χρειάζεται να αφήσεις τον κινητήρα να «ηρεμήσει» πριν απελευθερώσεις τον συμπλέκτη.
- Απόφυγε να αφήνεις απότομα τον συμπλέκτη, γιατί έτσι το αυτοκίνητο θα τρανταχτεί και θα επιβαρυνθεί ο κινητήρας.
Πώς να κατεβάζεις ταχύτητες με τον σωστό τρόπο
Αν βρίσκεσαι στην 6η και θες να κατέβεις στην 4η για να προσπεράσεις:
- Χρησιμοποίησε την τεχνική του «rev matching»: Δώσε λίγο γκάζι πριν αφήσεις τον συμπλέκτη, ώστε οι στροφές του κινητήρα να ανέβουν και να ταιριάξουν με την χαμηλότερη σχέση.
- Έτσι θα αποφύγεις το απότομο φρενάρισμα του κινητήρα και την πίεση στον πίσω άξονα.
Πρέπει να κατεβάζεις ταχύτητες όταν φρενάρεις;
Όχι απαραίτητα. Αν φρενάρεις για να σταματήσεις πλήρως, μπορείς απλώς να αφήσεις το αυτοκίνητο να κυλήσει με νεκρά μέχρι να ακινητοποιηθεί. Πολλοί έμπειροι οδηγοί επιλέγουν να κατεβάζουν ταχύτητες μία-μία, για πιο «σπορ» αίσθηση ή για μεγαλύτερο έλεγχο.
Ωστόσο:
- Η τεχνική του να κατεβάζεις ταχύτητες ενώ κάνεις rev matching είναι χρήσιμη όταν οδηγείς πιο επιθετικά ή όταν θες να επωφεληθείς από το φυσικό φρενάρισμα του κινητήρα.
- Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η χρήση του φρένου κινητήρα (κρατώντας το αυτοκίνητο σε ταχύτητα όσο φρενάρεις) μπορεί να σου δώσει καλύτερο έλεγχο.
Συμπέρασμα
Μπορείς να παραλείπεις σχέσεις όταν οδηγείς χειροκίνητο αυτοκίνητο, είτε ανεβάζοντας είτε κατεβάζοντας, αρκεί να συγχρονίζεις σωστά τις στροφές και να μην αφήνεις απότομα τον συμπλέκτη. Δεν είναι κακή πρακτική, αλλά απαιτεί τεχνική και εμπειρία.
Αν είσαι αρχάριος, μπορεί να σε διευκολύνει να μένεις σε πιο σταδιακή αλλαγή σχέσεων. Αν όμως έχεις αυτοπεποίθηση και χειρίζεσαι καλά το κιβώτιο, η παράλειψη σχέσεων μπορεί να κάνει την οδήγηση πιο ευέλικτη και άμεση.