Ελαστικά: Πόσο συχνά τα αλλάζετε τα μπροστά με τα πίσω; Πώς επηρεάζουν την οδήγηση;

Ελαστικά: Πόσο συχνά τα αλλάζετε τα μπροστά με τα πίσω; Πώς επηρεάζουν την οδήγηση;

Όπως κάθε κινούμενο μέρος, έτσι και τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας είναι σχεδιασμένα να φθείρονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Αλλά ξέρατε ότι τα μπροστινά λάστιχα (κατά μέσο όρο) φθείρονται δύο ή τρεις φορές πιο γρήγορα από τα πίσω;

Σε οχήματα που έχουν λάστιχα του ίδιου μεγέθους μπροστά και πίσω, οι περιστροφές ελαστικών που ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή του οχήματός σας μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους.

Εντούτοις, δεν έχουν όλα τα οχήματα τα ίδια λάστιχα. Έτσι, αρκετοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, φορτηγών και SUV τείνουν να ρωτήσουν – «πόσο συχνά πρέπει να περιστρέφω τα λάστιχα μου;» Δυστυχώς, αυτή δεν είναι μια ερώτηση με απλή απάντηση που ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις.

Αρκετές μεταβλητές επηρεάζουν τις συστάσεις για το μοτίβο και το διάστημα περιστροφής των ελαστικών, που κυμαίνονται από το βάρος του οχήματος, τη διάταξη του κινητήριου συστήματος του και ακόμη και τα πρότυπα απόδοσής του.

Τι είναι η περιστροφή ελαστικών;

Με απλά λόγια, η περιστροφή ελαστικών είναι μια μηχανική διαδικασία που επιτρέπει την εναλλαγή των ελαστικών και των τροχών μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρους ενός οχήματος. Η εργασία είναι απλή για έναν επαγγελματία μηχανικό, καθώς απλά αφαιρεί τους τροχούς και τα λάστιχα από μία θέση στο όχημα και τα περιστρέφει σε μια άλλη θέση.

Για παράδειγμα, ο πιο κοινός τύπος περιστροφής είναι η εναλλαγή ελαστικών εμπρός-πίσω, όπου τα λάστιχα που βρίσκονταν προηγουμένως στον μπροστινό άξονα μετακινούνται στο πίσω μέρος – και αντίστροφα.

Μια περιστροφή ελαστικών που ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος (όχι του κατασκευαστή των ελαστικών) βοηθάει στην ομοιόμορφη φθορά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμενόμενης ζωής τους (συνήθως 40.000 έως 60.000 χιλιόμετρα ή τρία έως πέντε χρόνια κανονικής οδήγησης).

Γιατί πρέπει να περιστρέφετε τα λάστιχα;

Τα λάστιχα κατασκευάζονται από ένα μείγμα συμβατικού και συνθετικού καουτσούκ, το οποίο είναι τυλιγμένο γύρω από χαλύβδινους και νάιλον σκελετούς που είναι τοποθετημένοι σε ένα εσωτερικό «κέλυφος».

Καθώς ένα όχημα οδηγείται σε αστικούς δρόμους, αυτοκινητόδρομους και επαρχιακούς δρόμους, το λάστιχο δημιουργεί τριβή που βοηθά στη διατήρηση της πρόσφυσης. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί επίσης θερμότητα – η οποία βοηθάει το πέλμα να φθείρεται λεπτότερο με την πάροδο του χρόνου.

Γενικά, τα λάστιχα σε οχήματα με κίνηση στους εμπρός τροχούς θα φθαρούν δύο φορές πιο γρήγορα από τα αντίστοιχα πίσω. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό.

  • Τα περισσότερα οχήματα έχουν τους κινητήρες τους στο μπροστινό μέρος του οχήματος, γεγονός που τοποθετεί περισσότερο βάρος απευθείας πάνω στο λάστιχο.
  • Τα μπροστινά λάστιχα είναι τα λάστιχα διεύθυνσης, τα οποία επίσης αυξάνουν τη θερμότητα και την τριβή.
  • Τα περισσότερα οχήματα στους δρόμους σήμερα είναι με κίνηση στους εμπρός τροχούς – καθιστώντας τα μπροστινά λάστιχα τον κινητήριο άξονα.

Όταν συνδυάζετε όλα αυτά τα στοιχεία, είναι εύκολο να δείτε πόσο μεγαλύτερη καταπόνηση υφίστανται καθημερινά τα μπροστινά λάστιχα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό και σε οχήματα με τετρακίνηση και πισωκίνηση.

Περιστρέφοντας τα λάστιχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή σας που αναγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης σας, μπορείτε να επιτύχετε ορισμένα σημαντικά οφέλη.

  • Βελτιώνει την ασφάλεια: Τα λάστιχα με ομοιόμορφο βάθος πέλματος παρέχουν καλύτερη πρόσφυση στο οδόστρωμα, βελτιώνοντας την ικανότητα του οχήματός σας να σταματά, να στρίβει και να διατηρεί τον έλεγχο σε συνθήκες στεγνού και υγρού οδοστρώματος. Αυτό μειώνει την πιθανότητα ατυχημάτων.

  • Αυξάνει τη διάρκεια ζωής: Οι περιστροφές των ελαστικών βοηθούν στην ομοιόμορφη φθορά του πέλματος, επιτρέποντάς σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επένδυση των ελαστικών σας. Με την ομοιόμορφη φθορά, μπορείτε να αποφύγετε την πρόωρη αντικατάσταση των ελαστικών και να εξοικονομήσετε χρήματα.

  • Καλύτερη οικονομία καυσίμου: Τα φθαρμένα ή άνισα φθαρμένα λάστιχα δημιουργούν περισσότερη αντίσταση κύλισης, η οποία αναγκάζει τον κινητήρα σας να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει την ταχύτητα του οχήματος. Οι περιστροφές των ελαστικών βοηθούν στη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης των ελαστικών σας, βελτιώνοντας την οικονομία καυσίμου.

  • Προστατεύει την εγγύησή σας: Ορισμένες εγγυήσεις ελαστικών απαιτούν περιστροφές ελαστικών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος. Η μη τήρηση αυτού του προγράμματος συντήρησης μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση των ελαστικών σας.

Δείτε επίσης

Τί υποδομές χρειάζονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

Τί υποδομές χρειάζονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

F1: «Απολύστε τον αμέσως» – Η κριτική στον Lance Stroll μετά το GP της Κίνας

F1: «Απολύστε τον αμέσως» – Η κριτική στον Lance Stroll μετά το GP της Κίνας

F1 – GP Italy: Τι ώρα είναι ο αγώνας – πού και πότε θα το δούμε

F1 – GP Italy: Τι ώρα είναι ο αγώνας – πού και πότε θα το δούμε

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50

Περιμένετε σταματημένοι μέσα στο αυτοκίνητο σας; – Γιατί μολύνετε το περιβάλλον

Περιμένετε σταματημένοι μέσα στο αυτοκίνητο σας; – Γιατί μολύνετε το περιβάλλον

Κουίζ: Σου αρέσει ότι έχει να κάνει με τα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;

Κουίζ: Σου αρέσει ότι έχει να κάνει με τα αυτοκίνητα; Μπορείς να κάνεις το 3/3;