Εάν οδηγείτε θορυβώδες αμάξι μπορεί να έχετε τάσεις ψυχοπάθειας και σαδισμού σύμφωνα με έρευνα

Εάν οδηγείτε θορυβώδες αμάξι μπορεί να έχετε τάσεις ψυχοπάθειας και σαδισμού σύμφωνα με έρευνα

Στον Καναδά υπάρχει μια κρυφή σκηνή αυτοκινήτων που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την αντιλαμβάνονται συχνά, αλλά σίγουρα την ακούν – συνήθως τη νύχτα και συχνά από ένα παράθυρο υπνοδωματίου που έχει αφεθεί ανοιχτό το καλοκαίρι με την ελπίδα να πιάσει ένα δροσερό νυχτερινό αεράκι.

Ο θόρυβος είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί ως προς την απόσταση, αλλά σίγουρα ξεχωριστός: νεαροί λάτρεις των αυτοκινήτων που συγκεντρώνονται σε μη εγκεκριμένες συγκεντρώσεις αυτοκινήτων σε άδειους χώρους στάθμευσης ή σε παράνομους αγώνες ταχύτητας σε ερημικές διασταυρώσεις της πόλης.

Αυτά τα πειραγμένα οχήματα – με τον ήχο των εξατμίσεων σαν πυροβολισμό, το αγριεμένο βρυχηθμό των κινητήρων και την κραυγή των ελαστικών που τρίζουν στην άσφαλτο – διαπερνούν τη νύχτα και μερικές φορές ακόμα και την ανήσυχη βοή της ημέρας.

Ακούγονται μέσα από δέντρα και πάνω από στέγες, τρομάζοντας τους ανθρώπους και προκαλώντας συχνές κλήσεις στην αστυνομία.

Η Julie Aitken Schermer, καθηγήτρια ψυχολογίας και διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Western στο London του Οντάριο, τα άκουγε να κατεβαίνουν βρυχώμενα καθώς έβγαζε βόλτα τον σκύλο της λίγο πιο νότια του πανεπιστημίου.

«Κάθε μέρα συναντάμε αυτά τα θορυβώδη αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσικλέτες που καπνίζουν και τρομάζω», είπε. «Και ο σκύλος μου τρόμαζε. Βλέπω τα ζώα στα δέντρα και τους σκίουρους στο έδαφος να τρέχουν μακριά.»

«Σκέφτηκα, ‘Ποιος πραγματικά θέλει να κάνει τέτοιο θόρυβο; Και έτσι, σαν μια τυπική ακαδημαϊκός, πήγα και έκανα μια εκτεταμένη αναζήτηση και δεν βρήκα τίποτα απολύτως.»

Επειδή δεν υπήρχαν ψυχολογικές μελέτες για το ποιoς τύπος ατόμου προτιμά τα θορυβώδη αυτοκίνητα, η Schermer πραγματοποίησε μία δική της.

Η πιλοτική μελέτη, με τίτλο “Η επιθυμία για ένα θορυβώδες αυτοκίνητο με τροποποιημένη εξάτμιση προβλέπεται από το να είσαι άνδρας και να έχεις υψηλότερα σκορ σε ψυχοπάθεια και σαδισμό“, δημοσιεύτηκε πέρυσι στο διεθνές περιοδικό Current Issues in Personality Psychology. Η Schermer έγραψε επίσης σχετικά με αυτό στο Psychology Today.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η Schermer διεξήγαγε έρευνα σε 529 φοιτητές επιχειρηματικών σπουδών – 289 άνδρες, 234 γυναίκες και έξι που αυτοπροσδιορίστηκαν ως “άλλο”. Ρωτήθηκαν εάν θεωρούν το αυτοκίνητό τους ως προέκταση του εαυτού τους, πόσο θεωρούν τα θορυβώδη αυτοκίνητα “cool” και αν θα έκαναν τα αυτοκίνητά τους πιο θορυβώδη με τροποποιήσεις εξατμίσεως.

Η Schermer τους έδωσε ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογεί ένα σύμπλεγμα κακόβουλων χαρακτηριστικών προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένου του ναρκισσισμού, της ψυχοπάθειας και του Μακιαβελισμού (συνδέεται με την πονηριά και τη χειραγώγηση).

Όταν έλαβε τα αποτελέσματα, περίμενε να δει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ κάποιου που προτιμά ένα σύστημα εξατμίσεως “κοιτάξτε με” και κάποιου με έντονο ναρκισσισμό, αλλά δεν συνέβει κάτι τέτοιο.

«Διαπιστώσαμε ότι ο σαδισμός και η ψυχοπάθεια ήταν που προέβλεπαν ποιος θέλει να τροποποιήσει τις εξατμίσεις του, ποιος νιώθει πιο συνδεδεμένος με το όχημά του και θεωρεί τα θορυβώδη αυτοκίνητα πραγματικά κουλ.»

«Φαίνεται να είναι αυτή η αναίσθητη αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και τις αντιδράσεις τους. Αυτή είναι η ψυχοπάθεια που βγαίνει στην επιφάνεια και πιθανότατα τους αρέσει να βλέπουν τους ανθρώπους να τρομάζουν.»

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ορισμένοι λάτρεις των αυτοκινήτων δεν αντιδρούν καλά σε αυτή τη μελέτη.

Bailey Trap
Bailey Trap

Για παράδειγμα, η Bailey Trap μεγάλωσε σε μια οικογένεια που αγαπά τόσο πολύ τα μεγάλα, θορυβώδη αυτοκίνητα που ξεκίνησαν μια επιχείρηση. Το Performance Unlimited είναι ένα κατάστημα custom αυτοκινήτων στο London που ειδικεύεται σε θορυβώδη οχήματα, όπως muscle cars, hot rods, τροποποιημένα pickup truck και ειδικά οχήματα custom.

«Ο μπαμπάς έχει ένα Chevelle του ’66 που το έχει από τότε που ήμουν μικρό παιδί και έχει μεγάλο κινητήρα και είναι αρκετά θορυβώδες, και το λατρεύω πολύ. Το έχω κάνει τατού στο μπράτσo μου. Τόσο πολύ το αγαπώ», είπε η Trap, 38 ετών.

Το CBC News έδωσε στον Trap ένα αντίγραφο της μελέτης της Schermer για να την αναθεωρήσει. Δεν πιστεύει ότι είναι μια ακριβής απεικόνιση του ποσοστού ανθρώπων που λατρεύουν τέτοια αυτοκίνητα.

«Αυτό είναι στερεότυπο», είπε. «Προφανώς θα υπάρχουν περισσότεροι άνδρες που τους αρέσουν τα οχήματα και τα χρησιμοποιούν ως τρόπο έκφρασης.

«Πολλοί από τους άντρες που βλέπω με θορυβώδη αυτοκίνητα είναι μεγαλύτεροι κύριοι», είπε, σημειώνοντας ότι λάτρεις των αυτοκινήτων αυτών διοργανώνουν τακτικά εκδηλώσεις όπως βραδιές κρουαζιέρας όπου συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για εκείνη, ο βαρύς θόρυβος ενός κινητήρα που καταναλώνει πολύ βενζίνη ή ο ήχος σαν πυροβολισμό μιας εξάτμισης είναι ένα μέσο έκφρασης. Είναι ένας τρόπος για κάποιον να ξεχωρίσει σε μια κοινωνία που θέλει να είσαι συμβατός», είπε. “Ίσως δεν είναι του στυλ σας, αλλά είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και έντονο γι’ αυτούς.”

Οι νόμοι για ήσυχα αυτοκίνητα αποσκοπούν στη μείωση του θορύβου

Η Schermer είπε ότι, σε αντίθεση με τους αντάρτες λάτρεις των αυτοκινήτων που κάνουν drag race σε κόκκινα φανάρια ή συναντιούνται σε έναν έρημο χώρο στάθμευσης ενός μεγάλου καταστήματος, οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε προγραμματισμένες, εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς είναι πιο πιθανό να τροποποιήσουν τα αυτοκίνητά τους με νόμιμο και ασφαλή τρόπο και, αν τους το ζητούσατε ευγενικά, πιθανότατα θα τα έκαναν να λειτουργούν πιο ήρεμα.

Η Schermer είπε ότι το ζήτημα της ηχορύπανσης από παράνομους αγώνες αυτοκινήτων πρέπει να λαβάνεται πιο σοβαρά. Γι’ αυτό σχεδιάζει να επεκτείνει τη μελέτη.

Για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενοι παράνομοι αγώνες αυτοκινήτων, (drag races και ο υπερβολικός θόρυβος), πολλές καναδικές πόλεις έχουν θεσπίσει νόμους για ήσυχα αυτοκίνητα ώστε να καταπολεμήσουν την παράνομη δραστηριότητα.

Ειδικά στο Λονδίνο, η δημοτική αστυνομία πραγματοποιεί τακτικές εφόδους ελέγχου από το 2020, καταθέτοντας εκατοντάδες κατηγορίες κάθε χρόνο.

Μόνο το 2020, η αστυνομία της πόλης κατέθεσε 110 κατηγορίες για ακατάλληλες εξατμίσεις, 38 κατηγορίες για «πρόκληση θορύβου που πιθανότατα θα ενοχλούσε» και τέσσερις κατηγορίες για παράνομες τροποποιήσεις σε οχήματα, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης των μονάδων ελέγχου εκπομπών.

Πηγή: https://www.cbc.ca/news/canada/london/loud-car-study-psychology-1.7177688

Δείτε επίσης

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες

Μην αγνοείτε αυτό το σημείο του κινητήρα – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά

Μην αγνοείτε αυτό το σημείο του κινητήρα – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά

Τί υποδομές χρειάζονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

Τί υποδομές χρειάζονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

F1: «Απολύστε τον αμέσως» – Η κριτική στον Lance Stroll μετά το GP της Κίνας

F1: «Απολύστε τον αμέσως» – Η κριτική στον Lance Stroll μετά το GP της Κίνας

F1 – GP Italy: Τι ώρα είναι ο αγώνας – πού και πότε θα το δούμε

F1 – GP Italy: Τι ώρα είναι ο αγώνας – πού και πότε θα το δούμε