Κλιματισμός: Γιατί μυρίζει άσχημα - Και πώς να το φτιάξετε

Κλιματισμός: Γιατί μυρίζει άσχημα - Και πώς να το φτιάξετε

Για τους ταξιδιώτες, υπάρχουν λίγα πράγματα πιο απογοητευτικά κατά την οδήγηση την άνοιξη και το καλοκαίρι από ένα σύστημα κλιματισμού που δεν φυσάει κρύο αέρα. Ακόμα χειρότερο είναι αν το έχετε ενεργοποιήσει και παρατηρήσετε ότι το A/C σας έχει αρχίσει να αναδύει μια δυσάρεστη οσμή, η οποία μπορεί να υποδηλώνει διάφορα προβλήματα.

Η κατανόηση του γιατί το A/C σας αναδίδει μια συγκεκριμένη μυρωδιά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας τόσο της δικής σας όσο και του αυτοκινήτου σας. Ορισμένες μυρωδιές υποδεικνύουν εσωτερικά προβλήματα στο όχημά σας που πιθανόν να απαιτούν την επέμβαση επαγγελματιών. Η παρατεταμένη εισπνοή άλλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο αναπνευστικό σας σύστημα και να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, ανάμεσα στις πολλές συμβουλές και τεχνάσματα που θα σας γλιτώσουν μια επίσκεψη στον μηχανικό, υπάρχει και ένας τρόπος να καταπολεμήσετε τη μυρωδιά του A/C μόνοι σας. Ευτυχώς, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η διαδικασία απαιτεί μόνο μερικά απλά βήματα και υλικά.

Γιατί το A/C σας μυρίζει άσχημα.

Προτού προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά που προέρχεται από το A/C του αυτοκινήτου σας, αξίζει να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς διαφορετικά αρώματα υποδεικνύουν διαφορετικά προβλήματα.

Δεν είναι ασυνήθιστο μυρωδιές μούχλας και μύκητα να προέρχονται από τη μονάδα A/C σας, ειδικά για όσους ζουν σε υγρά περιβάλλοντα. Αυτό οφείλεται συχνά στην υγρασία που συσσωρεύεται στον εξατμιστή του A/C με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό βακτηριδίων. Τα σωματίδια σκόνης μπορούν επίσης να μπλοκάρουν τον εξατμιστή και να προκαλέσουν ανάπτυξη μούχλας. Παρόμοια, μια μυρωδιά που μοιάζει με ξύδι μπορεί επίσης να αποδοθεί σε διαφορετικά είδη μούχλας, μαζί με άλλα πιθανά προβλήματα, όπως διαρροή από τη μπαταρία του αυτοκινήτου, διαρροή ψυκτικού υγρού ή έντονες εκπομπές όζοντος.

Ενώ ορισμένες από αυτές τις μυρωδιές μπορούν δυνητικά να εξαλειφθούν μόνες τους, άλλες αποτελούν ενδεικτική ένδειξη ότι θα χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια. Η μυρωδιά καμένου μπορεί να υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα με τον συμπιεστή του A/C σας ή ακόμα και ηλεκτρικούς βραχυκυκλώματα. Παρομοίως, η μυρωδιά διαρροής λαδιού ή καυσίμου θα περάσει τελικά μέσα από το φίλτρο A/C σας και θα γίνει εύκολα αντιληπτή. Ακόμα και μια γλυκιά μυρωδιά που προέρχεται από το A/C σας μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι διαρροής αντιψυκτικού στο σύστημά σας.

Προτού προσπαθήσετε να διορθώσετε την περίεργη μυρωδιά του αυτοκινήτου σας, ελέγξτε διπλά την κατάσταση του εξατμιστή του A/C σας. Αφήστε το A/C σας αναμμένο για λίγο και ελέγξτε αν στάζει συμπύκνωμα κάτω από το παρμπρίζ ή αν το χαλί του μπροστινού συνοδηγού είναι κάπως υγρό. Αν δεν συμβαίνει κανένα από τα δύο, τότε γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πώς να αντιμετωπίσετε μόνοι σας μια άσχημη μυρωδιά A/C

Πρώτα θα πρέπει να αγοράσετε ένα νέο φίλτρο καμπίνας για το αυτοκίνητό σας, εάν χρησιμοποιεί κάποιο, ή να δοκιμάσετε μια πιο οικονομική μέθοδο για να το κάνετε αυτό – και ένα κουτί απολυμαντικού σπρέι ειδικά κατασκευασμένο για συστήματα A/C αυτοκινήτων, τα οποία είναι διαθέσιμα στα περισσότερα καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Με όλα τα απαραίτητα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Εκκινήστε τον κινητήρα σας και κατεβάστε τα παράθυρα για να αποφύγετε την εισπνοή οποιουδήποτε απολυμαντικού.
  2. Αφήστε το A/C σας σβηστό, αλλά ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο κρύο και επιλέξτε τη λειτουργία εξαερισμού.
  3. Αφήστε την ανεμιστήρα σας να φυσάει δυνατά για μερικά λεπτά για να προσπαθήσετε να στεγνώσει την υγρασία.
  4. Αφήστε τον κινητήρα αναμμένο, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο ζεστό, επιλέξτε Θέρμανση και αφήστε την ανεμιστήρα να φυσάει δυνατά για μερικά λεπτά.
  5. Βγάλτε το φίλτρο καμπίνας του αυτοκινήτου σας, εάν υπάρχει, κάτι που μπορεί να απαιτήσει τη βοήθεια μηχανικού. Είναι απίθανο η εργασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία χωρίς να αφαιρεθεί αυτό.
  6. Ενεργοποιήστε την ανεμιστήρα στο μέγιστο με το A/C ενεργοποιημένο και παρατηρήστε εάν υπάρχει η μυρωδιά.
  7. Εντοπίστε τις εισαγωγές αέρα τοποθετώντας ένα κομμάτι χαρτί ή τα χέρια σας πάνω στις σχάρες. Μπορεί να βρίσκονται έξω στη βάση του παρμπρίζ ή κάτω από το καπό.
  8. Ψεκάστε το απολυμαντικό στους αεραγωγούς εισαγωγής για περίπου 30 δευτερόλεπτα και αφήστε το A/C να λειτουργεί.
  9. Εάν η μυρωδιά παραμένει, μπορεί να σημαίνει ότι απαιτείται ακόμα πιο εντατικός καθαρισμός. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να αποκτήσετε πρόσβαση στον δύσκολο στον εντοπισμό εξατμιστή, φέρτε το όχημά σας σε έναν μηχανικό.

Δείτε επίσης

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες