Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικός οδηγός είστε, τα μεγάλα οδικά ταξίδια, είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλητικά. Στην πραγματικότητα, η έναρξη ενός οδικού ταξιδιού στις πρώτες πρωινές ώρες, μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, από πολλές απόψεις.

Η νυσταγμένη οδήγηση, είναι η κύρια αιτία τροχαίων ατυχημάτων, με χιλιάδες να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, επειδή κάποιος αποκοιμήθηκε πίσω από το τιμόνι. Για να σας βοηθήσουμε να φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια, συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα κόλπα για να μένετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε και μερικά χρήσιμα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε.

Κρίσιμοι κύκλοι ύπνου και αφύπνισης

Εάν το σχέδιο δράσης σας είναι να ξεκινήσετε το οδικό σας ταξίδι τις πρώτες πρωινές ώρες για να αποφύγετε την κυκλοφορία και να φτάσετε νωρίτερα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κύκλος ύπνου/αφύπνισης σας, θα είναι εκτός συγχρονισμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε αρχικά σε εγρήγορση, αλλά καθώς ηρεμείτε, το σώμα σας θα θέλει να επιστρέψει στη συνήθεια του να κοιμάται όσο είναι σκοτάδι. Έτσι, όχι μόνο θα οδηγείτε σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας με λιγότερο ύπνο από ότι έχετε συνηθίσει, αλλά είναι πιθανό να νυστάζετε πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζεστε.

Σημαίνει επίσης ότι μέχρι το μεσημέρι, θα έχετε μείνει ξύπνιος για πολλές ώρες, περισσότερες από ό,τι έχετε συνηθίσει. Η έρευνα δείχνει ότι το να μένει κανείς ξύπνιος για πάρα πολύ καιρό, είναι συγκρίσιμος με την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, αφού το να είσαι ξύπνιος για 20 ώρες συν, αποφέρει βλάβη στο ίδιο επίπεδο με κάποιον με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 0,08%.

Το να μένεις ξύπνιος για 24 ώρες και μετά να προσπαθείς να οδηγήσεις, είναι, επομένως το ίδιο με το να προσπαθείς να οδηγήσεις ενώ είσαι πάνω από το νόμιμο όριο μέθης. Αν και δεν υπάρχει ανάλογο τέστ για να ελέγχτεί η νυσταγμένη οδήγηση, υπάρχουν αρκετοί, που κινδυνεύουν περισσότερο να κοιμηθούν πίσω από το τιμόνι. Αλλά αν δεν έχετε ιατρικές ή σχετιζόμενες με τον ύπνο παθήσεις που σας προκαλούν να κοιμάστε συνεχώς και η οδήγηση απλώς σας προκαλεί υπνηλία, ακολουθούν δέκα συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε:

  1. Σχεδιάστε εκ των προτέρων
  2. Σταματήστε και μυρίστε τα λουλούδια
  3. Σνακ
  4. Καφές
  5. Συνοδηγός
  6. Συντονισμοί οδήγησης
  7. Φρέσκος αέρας
  8. Αποφύγετε τα φάρμακα που σας προκαλούν υπνηλία
  9. Γυμναστήριο για τον εγκέφαλό σας
  10. The Night Before

Πάμε όμως να τα δούμε ένα προς ένα αναλυτικά!

Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Αν και η ιδέα να ξεκινήσετε νωρίς δεν είναι κακή, ιδιαίτερα αν έχετε έντονη κίνηση στη διαδρομή σας, η οδήγηση σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τα μάτια σας, γεγονός που σας κάνει να νιώθετε ακόμη μεγαλύτερη υπνηλία. Ταυτόχρονα, έρευνα με οδηγούς εμπορικών φορτηγών, μας λέει ότι το αίσθημα υπνηλίας είναι έως και οκτώ φορές πιο πιθανό από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Διαπιστώσαμε ότι, παρά τον εγγενή ενθουσιασμό στην αρχή ενός ταξιδιού, τις πρώτες πρωινές ώρες πριν την ανατολή του ηλίου, είδαμε μια σημαντική πτώση στην ικανότητά μας να εστιάζουμε και μια σημαντική αύξηση στα αισθήματα κούρασης. Είναι καλύτερα να προγραμματίσετε αυτές τις ώρες και να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να σταματήσετε και να ξεκουραστείτε, πριν χρειαστεί να βρεθείτε στον προορισμό σας.

Σταματήστε και μυρίστε τα λουλούδια

Κυριολεκτικά. Το να σταματάς τακτικά στη διαδρομή, είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνεις ξύπνιος κατά την οδήγηση. Είτε σταματάτε για να τεντώσετε τα πόδια σας, είτε έχετε κάτι να φάτε, είτε δείτε τα αξιοθέατα, το διάλειμμα από τη μονοτονία των μεγάλων τμημάτων του δρόμου, είναι απαραίτητο. Αφιερώστε είκοσι λεπτά για να περπατήσετε, να ρίξετε λίγο νερό στο πρόσωπό σας, ή ακόμα και να πάρετε έναν σύντομο υπνάκο, αν χρειαστεί.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Μια εξαιρετική συμβουλή είναι να κάνετε jumping jacks ή μερικά squats. Δεν κάνουμε πλάκα, η σωματική άσκηση κάνει το αίμα να ρέει και θα βοηθήσει να εκτοξευθούν κάποιες ενδορφίνες στο σύστημά σας. Το να βρείτε ένα ασφαλές μέρος για να σταματήσετε όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, είναι απαραίτητο και ο προγραμματισμός βολικών στάσεων ανάπαυσης κατά μήκος της διαδρομής, σας θα βοηθήσει να μειώσετε την πλήξη.

Σνακ

Ο προγραμματισμός οδικών σνακ και η συσκευασία ενός καλαθιού και ενός ψυγείου, είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού που κάνει τις οικογενειακές διακοπές τόσο διασκεδαστικές. Η κατανάλωση των σωστών τροφών ενώ οδηγείτε σε μεγάλες αποστάσεις, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σας και θα αποτρέψει την πτώση των επιπέδων ενέργειάς σας, επομένως φροντίστε να έχετε κάτι σε αρκετή ποσότητα. Αποφύγετε όμως τα υπερβολικά ζαχαρούχα τρόφιμα, αφού σίγουρα η ζάχαρη σας δίνει μια σχεδόν στιγμιαία ορμή ενέργειας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει μια ύφεση, που σας αφήνει να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από λίγο.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Αντίθετα, ένας καλός συνδυασμός πρωτεΐνης, δημητριακών ολικής αλέσεως, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, είναι ιδανικός για τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα.

Καφές

Η καφεΐνη είναι διαβόητη για το ότι σας κρατά σε εγρήγορση και για όσους λατρεύουν τον καφέ, είναι απαραίτητο για το ταξίδι. Είτε γεμίσετε ένα θερμός με αυτό, είτε σταματήσετε στη διαδρομή για ένα φλιτζάνι, θα σας βοηθήσει πολύ να κρατήσετε μακριά την κούραση.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Εναλλακτικά, σκεφτείτε ένα ενεργειακό ποτό, αν και πάρα πολλά από αυτά είναι γνωστό ότι πυροδοτούν το νευρικό τρόμο, ή ακόμα και σας κάνουν να αισθάνεστε λίγο «επιπλέον». Όπως και η υπερβολική κατανάλωση γλυκών, έτσι και τα πολλά ενεργειακά ποτά, μπορούν επίσης να σας αφήσουν σε βαριά πτώση μετά από λίγο, οπότε μην το παρακάνετε. Εξετάστε ισοτονικά ποτά, νερό, ή ακόμα και πράσινο τσάι, ανάμεσα σε ενεργειακά ποτά και καφέ. Η ενυδάτωση, αποτρέπει τον λήθαργο και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, θα χρειαστεί να κάνετε περισσότερες στάσεις, για να ουρήσετε.

Συνοδηγός

Εάν είναι δυνατόν, ταξιδέψτε με έναν συνεργάτη, που μπορεί να αλλάξει καθήκοντα οδήγησης μαζί σας, όταν είναι απαραίτητο. Μην επιχειρήσετε ποτέ να οδηγήσετε μόνοι σας για 24ωρη βάρδια.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Είναι πάντα καλή ιδέα να ταξιδεύετε με κάποιον, από άποψη ασφάλειας και είναι απαραίτητο να έχετε την επιλογή να ανταλλάξετε την οδήγηση, όταν χρειάζεστε έναν υπνάκο, ή απλώς ένα διανοητικό διάλειμμα. Και αν ακόμα ο σύντροφός σας δεν μπορεί να οδηγήσει μόνος του, μπορεί να σας βοηθήσει να σας κρατήσει ξύπνιους

Συντονισμοί οδήγησης

Ένα από τα πράγματα που σας βοηθά να παραμένετε σε εγρήγορση, είναι να τραγουδάτε μαζί με αισιόδοξη μουσική. Η περισσότερη μουσική στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετική στο να διεγείρει το μυαλό σας, ενώ διανύετε μεγάλες αποστάσεις. Φυσικά, θα πρέπει να αποφύγετε την καταπραϋντική μουσική, που θα έχει την ίδια επίδραση που θα είχε ένα νανούρισμα σε ένα μωρό, γι’ αυτό προσθέστε τα αγαπημένα σας τραγούδια για πάρτι σε μια λίστα αναπαραγωγής και ανεβάστε την ένταση αν αισθάνεστε λίγο περισσότερο ενέργεια.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Φρέσκος αέρας

Το να ανοίξετε ένα παράθυρο, να ανοίξετε το AC ή να ανοίξετε την ηλιοροφή, είναι εξαιρετικοί τρόποι για να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε λιγότερο υπνηλία. Εάν έχετε ενεργοποιήσει τη θέρμανση και η καμπίνα είναι ζεστή και βουλωμένη, είναι πολύ πιο πιθανό να αποκοιμηθείτε.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Αντίθετα, βεβαιωθείτε ότι έχετε σταθερή παροχή φρέσκου οξυγόνου στο αυτοκίνητο και προτιμήστε να φοράτε πιο ζεστά ρούχα εάν κάνει κρύο. Μερικά από τα σύγχρονα αυτοκίνητα, το κάνουν αυτό εύκολο, με χειριστήρια κλιματισμού μπροστά, που είναι ξεχωριστά από αυτά για τους πίσω επιβάτες.

Αποφύγετε τα φάρμακα που σας προκαλούν υπνηλία

Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να κάνετε ένα μακρύ οδικό ταξίδι, αποφύγετε οποιαδήποτε φάρμακα ή θεραπείες που θα μπορούσαν να έχουν την υπνηλία ως παρενέργεια. Σταματήστε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα το προηγούμενο βράδυ και συνεχίστε όταν φτάσετε με ασφάλεια.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Εάν δεν μπορείτε να καθυστερήσετε τη λήψη φαρμάκων, ζητήστε από κάποιον άλλον να κάνει την πρώτη βάρδια οδήγησης μετά τη λήψη των φαρμάκων σας, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε και να τα σταματήσετε όταν υποχωρήσουν οι παρενέργειες. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν τα φάρμακά σας προκαλούν υπνηλία και εάν μπορούν να καθυστερήσουν την λήψη τους, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Γυμναστήριο για τον εγκέφαλό σας

Ακριβώς όπως το να κάνετε jumping jacks διεγείρει τη ροή του αίματος και τις ενδορφίνες, οι δραστηριότητες που απαιτούν να σκεφτείτε περισσότερο, είναι μια εξαιρετική τεχνική, για να σας κρατήσουν σε εγρήγορση ενώ οδηγείτε.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Τα podcast και τα ηχητικά βιβλία, είναι εξαιρετικές επιλογές για να διατηρείτε το μυαλό σας ενεργό ενώ οδηγείτε, χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνετε τα μάτια σας από το δρόμο. Και, εάν ταξιδεύετε με την οικογένειά σας, μην αναιρείτε την αποτελεσματικότητα των παιχνιδιών, των κουίζ και άλλων διασκεδαστικών δραστηριοτήτων με τα παιδιά σας, κάτι που κρατά επίσης τον εγκέφαλό σας ξύπνιο ενώ διανύετε χιλιόμετρα.

The Night Before

Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή, είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκουραστεί καλά πριν φύγετε. Το να κάνετε ολονύχτιο ξενύχτι ακριβώς πριν από ένα μακρύ οδικό ταξίδι, είναι μια συνταγή για καταστροφή. Κακά τα ψέμματα, η οδήγηση με hangover, είναι σχεδόν εξίσου κακή με την οδήγηση υπό μέθη, οπότε απλά μην το κάνετε.

Μεγάλα ταξίδια: 10 συμβουλές για να μείνετε ξύπνιοι ενώ οδηγείτε

Κοιμηθείτε καλά, ετοιμάστε και προγραμματίστε εκ των προτέρων και ξυπνήστε σε λογική ώρα. Εάν είστε καλά ξεκουρασμένοι, είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, να διατηρήσετε καλά αντανακλαστικά και να είστε σε θέση να συγκεντρωθείτε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.


About the author


Δείτε επίσης

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ

Πώς να ελέγξετε την κίνηση στο Google Maps

Πώς να ελέγξετε την κίνηση στο Google Maps

Κουίζ: Είσαι “γκουρού” ή απλά θαυμαστής; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “γκουρού” ή απλά θαυμαστής; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3