Μην πεις ότι δεν σου έτυχε τουλάχιστον μια φορά

Μην πεις ότι δεν σου έτυχε τουλάχιστον μια φορά

Όσο προσεκτικός οδηγός και αν είσαι τουλάχιστον μια φορά παραλίγο να τραυματίσεις άθελα σου έναν ποδηλάτη είτε έναν αναβάτη μοτοσυκλέτας με την πόρτα του αυτοκινήτου σου.

Σταμάτησες το αυτοκίνητο, δεν κοιτάζεις πίσω, ανοίγεις την πόρτα του οδηγού και αν δεν προσέξεις μπορεί να τραυματίσεις τον ποδηλάτη είτε τον οδηγό μιας μοτοσυκλέτας που έρχεται από πίσω. Αν μιλάς και στο κινητό τηλέφωνο τότε έχεις γράψει το τέλειο σενάριο για την ταινία, με τίτλο «Τραυμάτισα ένα αθώο πολίτη».

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν εντοπίσει έγκαιρα αυτή την σημαντική αίτια ατυχημάτων – που ίσως να είναι και δυστύχημα αν ο επερχόμενος οδηγός δεν φορά κράνος και έχει αναπτύξει υψηλή ταχύτητα. Δημιούργησαν νέες τεχνολογίες που εντοπίζουν το επερχόμενο όχημα κάθε τύπου και προειδοποιούν τον οδηγό για τον κίνδυνο.

Προστασία των επερχόμενων οδηγών

Μην πεις ότι δεν σου έτυχε τουλάχιστον μια φορά

Στην Ίμπιζα της Ισπανίας κατά την διάρκεια της πανευρωπαϊκής παρουσίασης του ολοκαίνουργιου Toyota C-HR, παρακολούθησα και την ενημέρωση για την προστασία των επερχόμενων οδηγών.

Το νέο μοντέλο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου, που λανσάρει μια ακόμη πιο καινοτομική προσέγγιση της σχεδίασης – είναι «το supercar του λαού» εξοπλίζεται στον βασικό εξοπλισμό με το εξελιγμένο σύστημα Safe Exit Assist,  το οποίο προειδοποιεί με οπτικό και ηχητικό μήνυμα εάν οχήματα ή ποδηλάτες πλησιάζουν από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου όταν ανοίγει μια πόρτα. Τι καλύτερο και πιο χρήσιμο για όλους τους οδηγούς και τους επιβάτες;

Προηγμένη γενιά συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας

Όπως με ενημέρωσαν τα στελέχη της Toyota, όλες οι εκδόσεις του νέου Toyota C-HR διαθέτουν το Toyota T-Mate, το οποίο περιλαμβάνει την πιο προηγμένη γενιά συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης Toyota Safety Sense, ως στάνταρ εξοπλισμό για αξιόπιστη ασφάλεια και υποστήριξη του οδηγού.

Μην πεις ότι δεν σου έτυχε τουλάχιστον μια φορά

Το Toyota T-Mate, αποτελεί μία ολοκληρωμένη σειρά συστημάτων που προλαμβάνουν ατυχήματα, παρέχουν προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης και βοηθούν τον οδηγό να ελίσσεται, είτε όταν παρκάρει είτε κινείται στον δρόμο. Η τελευταία γενιά του Toyota Safety Sense περιλαμβάνει προληπτικά συστήματα ασφάλειας με περισσότερες λειτουργίες και πιο ολοκληρωμένη παρακολούθηση του χώρου γύρω από το αυτοκίνητο.

Αυτόματη πέδηση

Τα πιο πρόσφατα συστήματα Pre-Collision System και Proactive Driving Assist παρακολουθούν συνεχώς τον δρόμο για κινδύνους και μπορούν να προειδοποιήσουν τον οδηγό ή να καταστείλουν αυτόματα την επιτάχυνση και να παρέμβουν με πέδηση, εάν εντοπιστεί άμεσος κίνδυνος. Αυτό προφυλάσσει από μια σειρά παραγόντων που συνιστούν κίνδυνο, όπως η παρουσία ενός πιο αργού ή ακινητοποιημένου οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας μπροστά, καθώς και πεζών ή ποδηλατών που διασχίζουν τον δρόμο, ακόμη και όταν αυτό γίνεται σε δρόμο στον οποίο το όχημα στρίβει.

Μειώνει τον οδηγικό φόρτο

Μην πεις ότι δεν σου έτυχε τουλάχιστον μια φορά

Το Lane Trace Assist διατηρεί το νέο Toyota C-HR στην προβλεπόμενη πορεία του, με τη βοήθεια των διαγραμμίσεων, του περιθωρίου του δρόμου ή του προπορευόμενου οχήματος, αυξάνοντας περαιτέρω την ασφάλεια και μειώνοντας τον οδηγικό φόρτο σε μακρινά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο. Το σύστημα συνεργάζεται με το Full-Range Adaptive Cruise Control για την προσαρμογή της ταχύτητας σε μια στροφή του αυτοκινητόδρομου και παρακολουθεί επίσης τη χρήση του τιμονιού και των πεντάλ. Εάν τα τελευταία δεν χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα Emergency Driving Stop.

Αποτρέπει την ακούσια προσπέραση

Το βελτιωμένο Full Range Adaptive Cruise Control περιλαμβάνει το νέο Overtake Prevention Support που αποτρέπει αυτόματα την ακούσια προσπέραση στον αυτοκινητόδρομο από τη λάθος πλευρά ενός άλλου οχήματος και το Turn Signal Linked Control που βοηθά τον οδηγό να ενταχθεί στην κυκλοφορία με ασφαλή ταχύτητα και σε ασφαλή απόσταση από τα άλλα οχήματα.

Οπτική υπενθύμιση

Στους κεντρικούς δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους, το Road Sign Assist δίνει μια οπτική υπενθύμιση για σημαντικές πληροφορίες, όπως οι προειδοποιητικές πινακίδες και το όριο ταχύτητας. Η νέα, βελτιωμένη έκδοση επιτρέπει τη ρύθμιση του περιοριστή ταχύτητας σε συνάρτηση με τις πληροφορίες από τις πινακίδες σήμανσης.

Μην πεις ότι δεν σου έτυχε τουλάχιστον μια φορά

Εχει αποκτήσει πρόσθετα συστήματα ασφαλείας στον στάνταρ εξοπλισμό, όπως το Rear Seat Reminder System, το οποίο ειδοποιεί τον οδηγό εάν ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο έχει αφεθεί στο πίσω κάθισμα, και το Safe Exit Assist, το οποίο προειδοποιεί εάν οχήματα ή ποδηλάτες πλησιάζουν από πίσω όταν ανοίγει μια πόρτα.

Ελιγμοί με hands-free οδηγίες!

Διατίθεται προαιρετικά ένα διευρυμένο πακέτο. Αυτό περιλαμβάνει βελτιωμένο σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας Lane Change Assist και Front Cross Traffic Alert, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να προειδοποιεί για οχήματα που πλησιάζουν από αριστερά ή δεξιά σε διασταυρώσεις. Η διαδικασία στάθμευσης είναι πιο εύκολη με το Panoramic View Monitor και το αυτόματο σύστημα Advanced Park, το οποίο μπορεί να κάνει ελιγμούς σε έναν χώρο στάθμευσης με hands-free οδηγίες ή μέσω smartphone έξω από το όχημα. Ένα σύστημα ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού (Driver Monitor Camera) παρακολουθεί την προσοχή του οδηγού και συνδέεται με το σύστημα Emergency Driving Stop System, ενώ το Adaptive High-beam System ρυθμίζει το ύψος των εμπρός φώτων για να μην ‘τυφλώνουν’ τους οδηγούς από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Μην πεις ότι δεν σου έτυχε τουλάχιστον μια φορά

Υψηλό επίπεδο άνεσης εξασφαλίζουν οι απρόσκοπτες ενημερώσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού over-the-air μέσω της μονάδας επικοινωνίας δεδομένων του αυτοκινήτου.

Δείτε επίσης

F1: 8 ζευγάρια οδηγών που δεν άντεχαν ο ένας τον άλλον

F1: 8 ζευγάρια οδηγών που δεν άντεχαν ο ένας τον άλλον

Peugeot 3008: Eνα SUV ισάξιο της BMW X1

Peugeot 3008: Eνα SUV ισάξιο της BMW X1

Κουίζ: Το έχεις με τα αυτοκίνητα; Μόνο το 5% κάνει το 3/3

Κουίζ: Το έχεις με τα αυτοκίνητα; Μόνο το 5% κάνει το 3/3

Πώς να ρυθμίσετε το κάθισμα του αυτοκινήτου για άνετη οδήγηση – 6 βήματα

Πώς να ρυθμίσετε το κάθισμα του αυτοκινήτου για άνετη οδήγηση – 6 βήματα

Μπουζί: 5 σημάδια που δείχνουν οτι θέλουν αλλαγή

Μπουζί: 5 σημάδια που δείχνουν οτι θέλουν αλλαγή

Η πιο ακριβή συλλογή Ferrari – Ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια

Η πιο ακριβή συλλογή Ferrari – Ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια