Νεκρή μπαταρία: Πόσο χρόνο θέλει μέχρι να φορτίσει;

Νεκρή μπαταρία: Πόσο χρόνο θέλει μέχρι να φορτίσει;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να “πάρει” μπρος ένα αυτοκίνητο με μπαταρία που έχει εξαντληθεί εξαρτάται από τον τύπο της μπαταρίας, του οχήματος και το πόση φόρτιση έχει απομείνει στην εξαντλημένη μπαταρία.

Μπαταρία μολύβδου-οξέος: Αποσυνδέστε τα καλώδια σύνδεσης όταν το αυτοκίνητο με την εξαντλημένη μπαταρία ξεκινήσει.

Μπαταρία χαμηλής συντήρησης: Αφήστε το ρεύμα να περάσει για πέντε λεπτά πριν προσπαθήσετε να βάλετε μπροστά το αυτοκίνητο με την εξαντλημένη μπαταρία.

Υβριδικό όχημα: Αφού το όχημα με την εξαντλημένη μπαταρία πάρει μπροστά, αφήστε και τους δύο κινητήρες να λειτουργούν για 5 λεπτά.

Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσετε, πρέπει να ακολουθήσετε τις διαδικασίες ασφαλείας κατά την εκκίνηση του οχήματός σας με καλώδια.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα εξείς:

  1. Χρησιμοποιήστε το εγχειρίδιο επισκευής του οχήματός σας
  2. Προφυλάξεις ασφαλείας για την εκκίνηση του οχήματός σας με καλώδια
  3. Ελέγξτε την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας σας
  4. Πώς να εκκινήσετε το αυτοκίνητό σας με καλώδια
  5. Χρήση φορητού εκκινητή μπαταρίας
  6. Γιατί εξαντλείται η μπαταρία μου
  7. Πόροι που μπορούν να σας βοηθήσουν με τα προβλήματα της μπαταρίας σας

Follow the safety guidelines in your repair manual when jump-starting your vehicle.

1. Χρησιμοποιήστε το εγχειρίδιο επισκευής του οχήματός σας

Το εγχειρίδιο επισκευής για τη συγκεκριμένη μάρκα και το μοντέλο του οχήματός σας μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο οδηγό κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας με καλώδια.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαγνώσετε και να επισκευάσετε προβλήματα που σχετίζονται με την μπαταρία και πολλά άλλα πιθανά ζητήματα.

  • Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγίες για:
  • Έλεγχο του συστήματος ψύξη
  • Επιθεώρηση και αντικατάσταση της μπαταρίας
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων στο σύστημα εκκίνησης
  • Αντικατάσταση μπουζί και καλωδίων
  • Αλλαγή φθαρμένης ιμάντα κίνησης
  • Έλεγχο και αντικατάσταση τακάκια φρένων

Άλλοι οδηγοί αντιμετώπισης προβλημάτων και επισκευής για το συγκεκριμένο μοντέλο σας.

Το εγχειρίδιο παρέχει:

  • Εικόνες
  • Φωτογραφίες
  • Προδιαγραφές ροπής μπουλονιών
  • Ηλεκτρικά διαγράμματα
  • Περιγραφές συστημάτων

Αυτό διευκολύνει την εργασία κατά τη διάγνωση, την αντιμετώπιση προβλημάτων και τις επισκευές.

Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα για τη συντήρηση σημαντικών συστημάτων στο αυτοκίνητό σας, για να αποφύγετε περιττές βλάβες.

Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα εγχειρίδιο επισκευών μέσω του Amazon.

Wear gloves and goggles when working on your battery or jump-starting your vehicle.

2. Ασφάλεια κατά την εκκίνησης με καλώδια

Η εκκίνηση ενός οχήματος με καλώδια δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, πρέπει να τηρείτε ορισμένους βασικούς κανόνες ασφαλείας όταν εργάζεστε γύρω από τις μπαταρίες αυτοκινήτων. Οι μπαταρίες παράγουν αέρια υψηλής εκρηκτικότητας και η εκκίνηση με καλώδια μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, εάν δεν γίνει σωστά.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες ασφαλείας κατά την εκκίνηση του οχήματός σας με καλώδια, καθώς ισχύουν για τις τρέχουσες συνθήκες εργασίας:

  • Εργαστείτε σε χώρο με καλό αερισμό για να διαλυθεί το υδρογόνο της μπαταρίας.
  • Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας μακριά από ανοιχτές φλόγες και αναμμένα τσιγάρα.
  • Φοράτε γάντια και προστατευτικά ματιών κατά την εργασία με την μπαταρία. Το οξύ της μπαταρίας μπορεί να κάψει τα μάτια και το δέρμα σας.
  • Μην προσπαθήσετε να εκκινήσετε με καλώδια μια παγωμένη μπαταρία. Μπορεί να εκραγεί εάν ένας σπινθήρας φτάσει στο υδρογόνο που παγιδεύεται στον πάγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια παγωμένη μπαταρία έχει υποστεί ζημιά και πιθανότατα θα χρειαστεί να την αντικαταστήσετε.
  • Ελέγξτε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη, εάν η μπαταρία σας διαθέτει αφαιρούμενα καπάκια. Εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε αποσταγμένο νερό μέχρι τον πάτο του ανοίγματος.
  • Ορισμένοι κατασκευαστές συνιστούν την αφαίρεση των καπακιών κατά την εκκίνηση με καλώδια. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας ή το εγχειρίδιο επισκευής.
  • Ελέγξτε το ενσωματωμένο υδρόμετρο της μπαταρίας σας, εάν υπάρχει. Εάν υποδεικνύει χαμηλή στάθμη ηλεκτρολύτη και δεν υπάρχουν αφαιρούμενα καπάκια, αντικαταστήστε την μπαταρία. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας ή το εγχειρίδιο επισκευής.

Επίσης, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης και το εγχειρίδιο επισκευής του αυτοκινήτου σας για περισσότερες οδηγίες ασφαλείας για το συγκεκριμένο μοντέλο σας.

Check your battery state of charge (SOC).

3. Ελέγξτε την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας σας

Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση φόρτισης (SOC) της μπαταρίας σας χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό πολύμετρο. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόση φόρτιση απομένει στην μπαταρία σας και εάν η φόρτιση της μπαταρίας σας αποτελεί καλύτερη επιλογή.

  • Ρυθμίστε το βολτόμετρό σας στα 20 volt στην κλίμακα τάσης συνεχούς ρεύματος (DCV) ή στην αυτόματη λειτουργία.
  • Ενεργοποιήστε το μετρητή.
  • Συνδέστε τον κόκκινο καλώδιο μέτρησης στον θετικό πόλο της μπαταρίας και το μαύρο καλώδιο μέτρησης στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας.
  • Καταγράψτε την ένδειξη.

Πάντα βεβαιωθείτε ότι συνδέετε τα καλώδια μπαλοντέρ θετικό (+) σε θετικό (+) και αρνητικό (-) σε αρνητικό (-) για να αποφύγετε ζημιές στα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Make sure to identify and connect the jumper cables to the correct battery post to prevent damage to electrical circuits.

4. Πώς να εκκινήσετε το αυτοκίνητό σας με καλώδια μπαλοντέρ

Πριν κάνετε εκκίνηση με καλώδια στο όχημά σας:

  • Βεβαιωθείτε ότι το όχημα που θα δώσει ρεύμα διαθέτει μπαταρία 12 volt.
  • Τοποθετήστε το όχημα που θα δώσει ρεύμα δίπλα στο αυτοκίνητο με την άδεια μπαταρία, χωρίς να τα ακουμπήσετε μεταξύ τους για να αποφύγετε ανεπιθύμητη διαδρομή γείωσης.
  • Τοποθετήστε τον επιλογέα ταχυτήτων σε Park (αυτόματο) ή Neutral (χειροκίνητο) και στα δύο οχήματα και ενεργοποιήστε τα χειρόφρενα.
  • Αφαιρέστε τα κλειδιά ανάφλεξης και από τα δύο οχήματα για να αποφύγετε την τυχαία ενεργοποίηση της ανάφλεξης κατά τη σύνδεση των καλωδίων μπαλοντέρ. Διαφορετικά, μπορεί να προκληθεί ζημιά σε ηλεκτρονικό κύκλωμα.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα ηλεκτρικά αξεσουάρ είναι απενεργοποιημένα και στα δύο οχήματα.

Για να εκκινήσετε το αυτοκίνητό σας με καλώδια:

1. Πρώτα, συνδέστε το κόκκινο καλώδιο μπαλοντέρ στους θετικούς (+) πόλους κάθε μπαταρίας. Στη συνέχεια, συνδέστε το μαύρο καλώδιο μπαλοντέρ στον αρνητικό (-) πόλο της μπαταρίας που δίνει ρεύμα.

  • Σε ορισμένα υβριδικά οχήματα υπάρχει ειδικός ακροδέτης εκκίνησης 12 volt, συνήθως κάτω από ένα κουτί διανομής ισχύος, για τη σύνδεση του κόκκινου καλωδίου μπαλοντέρ. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης ή το εγχειρίδιο επισκευής.
  • Συνδέστε το άλλο άκρο του μαύρου καλωδίου μπαλοντέρ σε ένα στήριγμα ή μεταλλικό τμήμα του μπλοκ κινητήρα, ή σε μια μη βαμμένη επιφάνεια του πλαισίου, όσο πιο μακριά γίνεται από την μπαταρία. Ορισμένα μοντέλα οχημάτων διαθέτουν ειδική σύνδεση γείωσης για αυτόν τον σκοπό. Ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης ή επισκευής.

2. Τέλος, συνδέστε την άλλη άκρη του μαύρου καλωδίου μπαλοντέρ σε έναν σφιγκτήρα ή μεταλλικό εξάρτημα στο μπλοκ κινητήρα ή σε μια μη βαμμένη επιφάνεια του πλαισίου, όσο πιο μακριά γίνεται από την μπαταρία. Ορισμένα μοντέλα οχημάτων διαθέτουν ειδική γείωση για αυτόν τον σκοπό. Ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης ή επισκευής του αυτοκινήτου σας.

  • Μην συνδεθείτε σε γραμμή καυσίμου, καπάκι εκκεντροφόρου άξονα ή πολλαπλή εισαγωγής.
  • Πιθανότατα θα δείτε έναν σπινθήρα όταν κάνετε αυτήν την τελευταία σύνδεση, καθώς η άδεια μπαταρία προσπαθεί να εξισώσει την τάση της με αυτή της μπαταρίας που δίνει ρεύμα.

Στη συνέχεια:

1. Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα θέρμανσης στο αυτοκίνητο με την άδεια μπαταρία για να απορροφήσει τυχόν αιχμή τάσης που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα στοιχεία της μπαταρίας και στα δύο συνδεδεμένα οχήματα.

  • Στη συνέχεια, εκκινήστε το όχημα με τη λειτουργική μπαταρία.

2. Εάν η άδεια μπαταρία είναι τύπου χαμηλής συντήρησης,

  • Αφήστε τον κινητήρα του οχήματος με τη λειτουργική μπαταρία να λειτουργήσει για 5 λεπτά περίπου στις 1500 έως 2000 στροφές ανά λεπτό, πριν προσπαθήσετε να εκκινήσετε το όχημα με την άδεια μπαταρία.

3.Προσπαθήστε να εκκινήσετε το όχημα με την άδεια μπαταρία.

  • Λάβετε υπόψη ότι μια μπαταρία με χαμηλή φόρτιση ή σε συνθήκες ψυχρού καιρού μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εκκινήσει με καλώδια μπαλοντέρ. Εάν χρειαστεί, κάντε διαλείμματα ενός λεπτού μεταξύ σύντομων προσπαθειών.
  • Μια άδεια μπαταρία με πολύ εξαντλημένη φόρτιση (κάτω από 50%) ίσως να μην μπορεί να εκκινήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε έναν φορτιστή για να αποκαταστήσετε την ενέργεια της μπαταρίας.

4. Όταν ξεκινήσει το όχημα με την προηγουμένως άδεια μπαταρία, αποσυνδέστε το μαύρο καλώδιο μπαλοντέρ από αυτό για να αποφύγετε ζημιές στις μπαταρίες και στα ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Αποσυνδέστε τις υπόλοιπες συνδέσεις των καλωδίων μπαλοντέρ με την αντίστροφη σειρά που συνδέθηκαν.

  • Αιφνιδιες και ισχυρές αλλαγές στην τάση και το ρεύμα μπορούν επίσης να καταστρέψουν τις διόδους.
  • Ωστόσο, εάν το όχημα με την προηγουμένως άδεια μπαταρία είναι υβριδικό, αφήστε το να λειτουργήσει για 5 λεπτά πριν αποσυνδέσετε το καλώδιο μπαλοντέρ. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης ή επισκευής του αυτοκινήτου σας.
  • Ωστόσο, εάν το όχημα με την προηγουμένως άδεια μπαταρία είναι υβριδικό, αφήστε το να λειτουργήσει για 5 λεπτά πριν αποσυνδέσετε το καλώδιο μπαλοντέρ. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης ή επισκευής του αυτοκινήτου σας.

5. Αφήστε το όχημα με την προηγουμένως άδεια μπαταρία να λειτουργεί σε υψηλές στροφές κινητήρα, περίπου 2000 σ.α.λ., για περίπου 5 έως 15 λεπτά πριν σβήσετε τον κινητήρα, ώστε να επιτρέψετε στο σύστημα φόρτισης να φορτίσει κάπως την μπαταρία. Ακόμα καλύτερα, πηγαίνετε το όχημά σας στον αυτοκινητόδρομο για μια διαδρομή 20 λεπτών, εάν είναι δυνατόν.

Μετά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας με καλώδια μπαλοντέρ, φορτίστε την μπαταρία σας χρησιμοποιώντας έναν φορτιστή για να αποκαταστήσετε πλήρως την ενέργειά της.

Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις ηλεκτρικές αιχμές και να υποστηρίξει το δυναμό όταν λειτουργούν ταυτόχρονα διάφορα ηλεκτρικά αξεσουάρ.

Το επόμενο βίντεο σας παρουσιάζει τη διαδικασία εκκίνησης με καλώδια και τα σημεία ασφαλείας που πρέπει να ακολουθήσετε. Στο τέλος, θα δείτε επίσης πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φορητό εκκινητή μπαταρίας.

5. Χρήση φορητού εκκινητή μπαταρίας

Ίσως θελήσετε να προμηθευτείτε έναν φορητό εκκινητή μπαταρίας για να τον έχετε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας για να αντιμετωπίσετε έκτακτες ανάγκες στο δρόμο.

Ένας φορητός εκκινητής μπαταρίας κάνει την αντιμετώπιση μιας άδειας μπαταρίας μικρή ταλαιπωρία.

  • Κάνει πιο εύκολη την εκκίνηση ενός αυτοκινήτου από ένα άτομο.
  • Δεν χρειάζεται να περιμένετε άλλο όχημα με καλώδια μπαλοντέρ – εάν δεν έχετε τα δικά σας – για να σας βοηθήσει να εκκινήσετε το αυτοκίνητό σας.

Μπορείτε να βρείτε οικονομικά, ασφαλή και αξιόπιστα μοντέλα με ένα σετ βασικών χαρακτηριστικών και μονάδες με πιο προηγμένες επιλογές, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Όταν αναζητάτε έναν κατάλληλο φορητό εκκινητή μπαταρίας, λάβετε υπόψη τα εξής:

  • Ικανότητα: Ο αριθμός των εκκινήσεων που μπορεί να παρέχει η μονάδα πριν χρειαστεί επαναφόρτιση.
  • Κρουστικά ή Peak amps: Διαλέξτε έναν εκκινητή μπαταρίας με υψηλή τιμή peak amps εάν το όχημά σας διαθέτει μεγάλο κινητήρα 8 κυλίνδρων. Παρέχει επίσης περισσότερα amps πιο γρήγορα, οπότε αυτό μπορεί να είναι σημαντικό ακόμη και αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε κινητήρα 4 κυλίνδρων.
  • Προστασία από υπερτάσεις: Κατά την εκκίνηση ενός οχήματος με άδεια μπαταρία, είναι αναπόφευκτο να προκύψει αιχμή τάσης καθώς η άδεια μπαταρία προσπαθεί να εξισώσει την τάση της με την πηγή. Η προστασία από υπερτάσεις θα αποτρέψει την περίπτωση υπερβολικού ρεύματος να καταστρέψει ευαίσθητα ηλεκτρονικά στο όχημά σας όταν συμβεί αυτό.
  • Προστασία από αντίστροφη πολικότητα: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσετε ζημιά σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα στο όχημά σας ακόμα και αν συνδέσετε τα καλώδια του εκκινητή μπαταρίας ανάποδα. Αυτό είναι σημαντικό εάν μπερδευτείτε κατά τον προσδιορισμό της αρνητικής και θετικής πολικότητας.
  • Φορητότητα: Μπορείτε να βρείτε μικρούς εκκινητές μπαταρίας για να τους μεταφέρετε στο ντουλαπάκι, ωστόσο αυτό συνήθως σημαίνει χαμηλότερη χωρητικότητα, αλλά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας.
  • Επιπλέον χαρακτηριστικά: Άλλες κοινές επιλογές περιλαμβάνουν θύρες για φόρτιση του smartphone σας (power bank), επιπλέον θύρες USB, ενσωματωμένο φως εργασίας, ενισχυτή εξόδου ισχύος 6V και 24V και θήκη ανθεκτική σε κρούσεις.

Είναι αλήθεια. Ένας φορητός εκκινητής μπαταρίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε περιοχές με παγωμένο καιρό.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη χημική αντίδραση που συμβαίνει μέσα σε μια μπαταρία μειώνοντας τη συνολική της ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σας μπορεί να δυσκολευτεί να παρέχει αρκετή ισχύ για να εκκινήσει τον κινητήρα, ειδικά σε πολύ κρύες μέρες.
Ένας φορητός εκκινητής μπαταρίας μπορεί να παρέχει την πρόσθετη ισχύ που χρειάζεται για να εκκινήσει το όχημά σας ακόμα και σε συνθήκες ψυχρού καιρού.
Πολλοί φορητοί εκκινητές μπαταρίας διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως η προστασία από υπερτάσεις, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την εκκίνηση με κρύο καιρό, καθώς η αδεια μπαταρία μπορεί να προκαλέσει αιχμές τάσης.

A loose or worn alternator belt cannot properly charge the battery.

6. Γιατί η μπαταρία μου αποφορτίζεται

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την μπαταρία σας, δείτε παρακάτω μια λίστα με πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν την αποφόρτιση της μπαταρίας.

  • Χαλασμένα καλώδια μπαταρίας
  • Διογκωμένοι ή οξειδωμένοι ακροδέτες μπαταρίας
  • Κακή μπαταρία
  • Χαλασμένη γεννήτρια ή σύστημα φόρτισης
  • Παρασιτικό φορτίο
  • Φθαρμένο ή χαλαρό ιμάντα κίνησης
  • Οδήγηση σε πολλά σύντομα ταξίδια
  • Παράταξη του οχήματος για εβδομάδες

Παγωμένο και καυτό κλίμα: Οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν όχι μόνο την απόδοση της μπαταρίας αλλά μπορούν να προκαλέσουν και φυσική ζημιά σε αυτήν.

Αν η μπαταρία σας παρουσιάζει προβλήματα, καλό είναι να την ελέγξετε. Τα περισσότερα καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων θα ελέγξουν δωρεάν την μπαταρία και το σύστημα φόρτισης του οχήματός σας, ενημερώνοντάς σας για τυχόν πιθανά προβλήματα.

Επιπλέον, ρίξτε μια ματιά στην ενότητα «Πόροι» στο τέλος αυτής της ανάρτησης. Θα βρείτε περισσότερη βοήθεια για την αντιμετώπιση συνηθισμένων προβλημάτων μπαταρίας.

7. Πόροι που θα σας βοηθήσουν με τα προβλήματα της μπαταρίας σας

  • Συντήρηση μπαταρίας αυτοκινήτου: Συντηρήστε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της, ενώ παράλληλα πραγματοποιείτε απλές αλλά κρίσιμες διαγνωστικές δοκιμές.

  • Γιατί η μπαταρία του αυτοκινήτου μου αποφορτίζεται τη νύχτα ή όταν είναι σταθμευμένο; Ανακαλύψτε γιατί η μπαταρία του αυτοκινήτου σας αποφορτίζεται εφαρμόζοντας αυτές τις απλές δοκιμές στο σπίτι.

  • Πώς να κάνετε δοκιμή αποστράγγισης παρασιτικής μπαταρίας: Εντοπίστε την παρασιτική αποστράγγιση μπαταρίας που προκαλεί προβλήματα στην μπαταρία του αυτοκινήτου σας, είτε έχετε πιο καινούριο είτε πιο παλιό μοντέλο οχήματος.

  • Γιατί η νέα μπαταρία του αυτοκινήτου μου είναι νεκρή; Προβλήματα που μπορούν να εξαντλήσουν τη νέα μπαταρία του αυτοκινήτου σας και πώς να τα διορθώσετε.

  • Τί να κάνετε αν η μπαταρία του αυτοκινήτου σας δεν κρατάει φόρτιση: Αν η μπαταρία του αυτοκινήτου σας δεν κρατάει φόρτιση, μην την πετάξετε ακόμα. Ελέγξτε τις πιο συχνές βλάβες που προκαλούν αυτό το πρόβλημα.

Δείτε επίσης

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες