Πόσο διαρκεί η μπαταρία αυτοκινήτου - Πότε πρέπει να την αλλάξετε

Πόσο διαρκεί η μπαταρία αυτοκινήτου - Πότε πρέπει να την αλλάξετε

Ενώ πολλά από τα εξαρτήματά του είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου, τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς την μπαταρία. Γνωρίζοντας αυτό, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε πόσο διαρκεί μια μπαταρία αυτοκινήτου.

Αυτές οι θαυμάσιες συμπαγείς πηγές ενέργειας, δεν διαρκούν για πάντα. Με τον καιρό, η ικανότητά τους να συγκρατούν ένα ηλεκτρικό φορτίο μειώνεται και τελικά «πεθαίνουν».

Σίγουρα η εγγύησή σας μπορεί να διαρκέσει αρκετά για να καλύψει τυχόν πρόωρη δυσλειτουργία, αλλά μετά τη λήξη της, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να εντοπίζετε πότε το αυτοκίνητό σας χρειάζεται μια νέα μπαταρία.

Mπαταρία αυτοκινήτου: Διάρκεια ζωής

Όταν αγοράζετε μια νέα μπαταρία, θα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πόσο χρόνο θα πρέπει να κρατήσει. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά και να χρειαστεί να την αντικαταστήσετε πριν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής της.

μπαταρία αυτοκινήτου

Οι μπαταρίες δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να επισκευάσει. Τούτου λεχθέντος, η μέση διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, κυμαίνεται συνήθως μεταξύ των τριών έως πέντε ετών. Φυσικά, είναι δυνατό να επεκταθεί αυτό, φροντίζοντας καλά το αυτοκίνητό σας.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα αφορά μόνο τις κανονικές μπαταρίες για αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Με τα ηλεκτρικά οχήματα να γίνονται πιο δημοφιλή, η τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου εξελίσσεται γρήγορα και αυτές οι μονάδες μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις αντίστοιχες ICE.

Εκτός από το ότι είναι διαφορετικά κατασκευασμένες, βασίζονται επίσης σε διαφορετικό τύπο συστήματος φόρτισης. Πόσο ακριβώς διαρκεί μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Λοιπόν, οι περισσότεροι κατασκευαστές, παρέχουν εγγύηση πέντε έως οκτώ ετών, αλλά η καλύτερη μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θα πρέπει να διαρκέσει για περίπου 10 έως 20 χρόνια.

Ωστόσο, αυτές οι μπαταρίες δεν είναι ίδιες με τις παραδοσιακές μπαταρίες, που βρίσκονται σε κανονικά αυτοκίνητα που τροφοδοτούνται με καύσιμο.

Πώς  ξέρω πότε το αυτοκίνητό μου χρειάζεται νέα μπαταρία;

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας. Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια ότι η μπαταρία σας μπορεί να αποτύχει πριν από την ώρα της.

 • Η μπαταρία του αυτοκινήτου πάντα «πεθαίνει».
 • Το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να ξεκινήσει.
 • Οι προειδοποιητικές λυχνίες του ταμπλό είναι αναμμένες.
 • Υπάρχει διάβρωση.
 • Η θήκη της μπαταρίας είναι κατεστραμμένη.
 • Υπάρχουν ηλεκτρικά προβλήματα.
 • Η τάση είναι χαμηλότερη.

Η μπαταρία του αυτοκινήτου πάντα «πεθαίνει»

Το πιο προφανές σημάδι θα ήταν, ότι η μπαταρία δεν κάνει καθόλου τη δουλειά της ώστε να ξεκινήσει το αυτοκίνητό σας. Εάν χρειάζεται να ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας μερικές φορές την εβδομάδα, θα πρέπει ήδη να σχεδιάζετε τα οικονομικά σας για την αγορά μιας νέας μπαταρίας.

Το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να ξεκινήσει

Εάν η μπαταρία του αυτοκινήτου σας δεν σβήσει εντελώς τη νύχτα, τότε μπορεί απλώς να δυσκολευτεί να ξεκινήσει το πρωί. Αυτό θα μπορούσε μερικές φορές να αποδοθεί στον κρύο καιρό, αλλά θα μπορούσε εξίσου εύκολα να είναι ένα σημάδι μιας βλάβης της μπαταρίας. Αυτό συμβαίνει επειδή μια γερασμένη μπαταρία, δεν δημιουργεί αρκετή φόρτιση για τη μίζα στις πρώτες προσπάθειες.

Οι προειδοποιητικές λυχνίες του ταμπλό είναι αναμμένες

Υπάρχουν προειδοποιητικές λυχνίες στο ταμπλό για κάποιο λόγο και μια δυσλειτουργική μπαταρία, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει είτε τη λυχνία ελέγχου κινητήρα, είτε τη λυχνία της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Κάθε φορά που ανάβουν αυτά τα φώτα, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν μηχανικό.

Υπάρχει διάβρωση

Αν δείτε μια λευκή ουσία γύρω από τα μεταλλικά μέρη της μπαταρίας σας, τότε πιθανότατα έχετε πρόβλημα διάβρωσης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την τάση της μπαταρίας του αυτοκινήτου και μπορεί να δυσκολέψει την εκκίνηση του οχήματός σας.

Η θήκη της μπαταρίας είναι κατεστραμμένη

Τα στοιχεία λειτουργούν πάντα εναντίον σας και η συνεχής έκθεση και οι αλλαγές μεταξύ θερμότητας και κρύου, μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση ή και ρωγμή της θήκης της μπαταρίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή, ή μη σωστή αντίδραση των χημικών ουσιών στο εσωτερικό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες.

Υπάρχουν ηλεκτρικά προβλήματα

Η μπαταρία του αυτοκινήτου σας είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών στο αυτοκίνητό σας, επομένως εάν δεν λειτουργεί σωστά, θα υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα. Αυτά, μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλά ή τρεμοπαίζοντα φώτα στην καμπίνα, ή ακόμα και προβλήματα με τις ηλεκτρικές κλειδαριές των θυρών και τα παράθυρά σας.

Η τάση είναι χαμηλότερη

Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες καταστάσεις, είναι αποτέλεσμα χαμηλής τάσης. Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία σας ανταποκρίνεται στην εργασία, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τη δοκιμάσετε.

μπαταρία αυτοκινήτου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ελεγκτή τάσης και να συνδέσετε τα καλώδια στις θετικές και αρνητικές συνδέσεις της μπαταρίας σας. Εάν ο σαρωτής δείξει ότι υπάρχει λιγότερη από 11,8 V, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευτείτε να ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας.

Πώς να κρατήσετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας από το να «πεθάνει»

Αν και δεν είναι μόνιμη λύση, υπάρχουν τρόποι να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας.

 • Επαναφορτίστε την: Ένας φορτιστής μπορεί να εμποδίσει την εξάντληση της μπαταρίας σας για περιόδους μη χρήσης.
 • Μην σταματάτε και ξεκινάτε συνεχώς: Οι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες ανάφλεξης, χωρίς αρκετό χρόνο φόρτισης ενδιάμεσα, μπορεί να βλάψουν την μπαταρία.
 • Κάντε μακρινά ταξίδια: Όπως πολλά σύντομα ταξίδια μπορούν να βλάψουν τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας, έτσι και ένα μακρύ ταξίδι θα τη βοηθήσει να φορτιστεί πλήρως.
 • Αποσυνδέστε τα μη απαραίτητα: Τα πρόσθετα αξεσουάρ, όπως οι κάμερες ταμπλό, μπορούν να εξαντλήσουν την μπαταρία σας, εάν δεν έχετε την ευκαιρία να τη φορτίσετε σωστά. Ομοίως, αφήνοντας το αυτοκίνητό σας με το ραδιόφωνο να παίζει για ώρες, χωρίς να οδηγείτε, θα εξαντλήσει την μπαταρία.
 • Χρησιμοποιήστε τη σωστή μπαταρία για το αυτοκίνητό σας: Μπορεί να σας φαίνεται άβολο, αλλά η χρήση μπαταρίας που δεν πληροί τις προδιαγραφές του οχήματός σας, θα προκαλέσει προβλήματα.

Συμπέρασμα

Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και, τελικά, η μπαταρία σας θα πρέπει να αντικατασταθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρεχόμενες συμβουλές, για να προσπαθήσετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της και ελπίζουμε ότι ο οδηγός για τα προειδοποιητικά σημάδια θα σας διασφαλίσει ότι γνωρίζετε πότε πρέπει να πάρετε μια νέα.

μπαταρία αυτοκινήτου

Ευτυχώς, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων δεν είναι υπερβολικά ακριβές, με τη μέση μονάδα 12V να κοστίζει μεταξύ 50 και 100 ευρώ. Είναι επίσης αρκετά εύκολη στην εγκατάσταση, επομένως δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε εργασία.

Τσέκαρε τις γνώσεις σου

Τί ποσοστό των μπαταριών ανακυκλώνεται παγκοσμίως;

Correct! Wrong!

Δείτε επίσης

Εντοπισμός κινητού μέσω Google Maps: Όλη η διαδικασία αναλυτικά

Εντοπισμός κινητού μέσω Google Maps: Όλη η διαδικασία αναλυτικά

Το superyacht του ιδρυτή των Zara – Κόστισε 300 εκ δολάρια

Το superyacht του ιδρυτή των Zara – Κόστισε 300 εκ δολάρια

Αποκάλυψη: Το νέο αφεντικό της Audi ήταν επικεφαλής στη Ferrari

Αποκάλυψη: Το νέο αφεντικό της Audi ήταν επικεφαλής στη Ferrari

4 καλοκαιρινοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα με αμάξι +1 κρυφό διαμάντι για μονοήμερο ταξίδι

4 καλοκαιρινοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα με αμάξι +1 κρυφό διαμάντι για μονοήμερο ταξίδι

Κουίζ: Σου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα; Μόνο το 6% κάνει το 3/3

Κουίζ: Σου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα; Μόνο το 6% κάνει το 3/3

Πάρκινγκ στο αεροδρόμιο: Πώς να κρατήσετε ασφαλές το αυτοκίνητο

Πάρκινγκ στο αεροδρόμιο: Πώς να κρατήσετε ασφαλές το αυτοκίνητο