Δυναμό: Πώς λειτουργεί - 10 συμπτώματα βλάβης

Δυναμό: Πώς λειτουργεί - 10 συμπτώματα βλάβης

Τα παλαιότερα αυτοκίνητα για την δημιουργία σπινθήρα στα μπουζί και τα φώτα, και τα καινούρια για την πληθώρα των ηλεκτρονικών συστημάτων τους, όπως οι οπτικές οθόνες του συστήματος ενημέρωσης και πολλά άλλα.

Φυσικά, για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του κάθε όχημα, διαθέτει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα με μια μπαταρία. Η μπαταρία όμως πρέπει από κάπου να φορτίζει κατά τη λειτουργία του οχήματος. Πώς φορτίζει λοιπόν; Η απάντηση είναι το δυναμό του αυτοκίνητου.

Δυναμό: σε τι χρησιμεύει, ποιες οι βλάβες του και πώς αντιμετωπίζονται

Δυναμό αυτοκινήτου: Τί είναι και πώς λειτουργεί

Το δυναμό αναλαμβάνει την παροχή ρεύματος σε ένα μεγάλο ποσοστό των ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων του οχήματος, φορτίζοντας παράλληλα και την μπαταρία όταν ο κινητήρας είναι αναμμένος. Η λειτουργία του δυναμό του αυτοκινήτου δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη κατανόηση, μιας και ουσιαστικά, μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Όσο λειτουργεί ο κινητήρας του οχήματος, ο ιμάντας κίνησης των περιφερειακών τμημάτων, περνά και από μια τροχαλία προσαρτημένη στο δυναμό. Αυτή η τροχαλία παρέχει περιστροφική κίνηση στον άξονα του ρότορα του δυναμό, ο οποίος περιστρέφει ανάμεσα σε μαγνήτες που βρίσκονται περιμετρικά ενός πηνίο, παράγοντας εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) γύρω από το πηνίο, που φτάνει στον ανορθωτή του δυναμό. Εκεί, το ρεύμα γίνεται συνεχές και παρέχεται στα ηλεκτρικά συστήματα και στη μπαταρία για τη φόρτισή της.

Δυναμό: σε τι χρησιμεύει, ποιες οι βλάβες του και πώς αντιμετωπίζονται

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το δυναμό αντέχει όσο και το όχημα. Παρ’ όλα αυτά, οι φθορές που προκαλούνται από τη θερμότητα του κινητήρα και του περιβάλλοντος, την υγρασία ή ακόμη και από την έντονη χρήση του οχήματος, ενδέχεται να επιφέρουν τη βλάβη του δυναμό του αυτοκινήτου.

Αν λοιπόν το δυναμό παρουσιάσει προβλήματα τι κάνουμε;

Το πρόβλημα μπορεί να γίνει κατανοητό σχετικά εύκολα, τσεκάροντας για συγκεκριμένα σημάδια και να επισκευαστεί με μικρό σχετικά κόστος.

Δυναμό αυτοκινήτου: Συμπτώματα

Αυτά είναι αρκετά. Ας δούμε λοιπόν τα δέκα συνηθέστερα συμπτώματα βλάβης του δυναμό αυτοκινήτου.

  1. Ενεργοποίηση της προειδοποιητικής λυχνίας της μπαταρίας. Όταν η λυχνία της μπαταρίας ανάβει και παραμένει αναμμένη, έχουμε την η πιο άμεση ένδειξη πως δεν φορτίζει η μπαταρία του αυτοκινήτου, επομένως υπάρχει βλάβη στο δυναμό.
  2. Θαμπή ενεργοποίηση της προειδοποιητικής λυχνίας της μπαταρίας. Αν η λυχνία της μπαταρίας παραμένει αναμμένη θαμπά, ίσα που να φαίνεται, υπάρχει πρόβλημα με τη φόρτισή της, άρα και με το δυναμό.
  3. Μη ενεργοποίηση της προειδοποιητικής λυχνίας της μπαταρίας. Αν όταν βάζετε μπροστά το όχημα, αν η λυχνία δεν ανάβει καθόλου, υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα του οχήματος και ενδεχομένως και στο δυναμό.
  4. Θόρυβος από το δυναμό. Αν ακούγονται παράξενοι ήχοι από το δυναμό, θα πρέπει να περάσει αμέσως από έλεγχο μιας και σίγουρα υπάρχει βλάβη.

Δυναμό: σε τι χρησιμεύει, ποιες οι βλάβες του και πώς αντιμετωπίζονται

  1. Λανθάνουσα λειτουργία προβολέων. Αν τα φαναρια του αυτοκινητου αναβοσβήνουν ή η έντασή τους ανεβαίνει και πέφτει, τότε το δυναμό έχει πρόβλημα.
  2. Τακτικό κάψιμο λαμπτήρων. Αν καίγονται συχνά λαμπτήρες στο όχημα, υπάρχει πρόβλημα με την τάση, οπότε θα πρέπει να ελεγχθεί το δυναμό.
  3. Δυσλειτουργίες των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων. Θα πρέπει να ελεγχθεί το ηλεκτρικό κύκλωμα και το δυναμό.
  4. Άσχημη οσμή από τη μπαταρία. Η εμφάνιση οσμών από τη μπαταρία υποδηλώνει πρόβλημα του δυναμό, μιας και προκαλείται από υψηλή φόρτιση.
  5. Σφυρίγματα από το χώρο του κινητήρα. Όταν κάποια τροχαλία κολλήσει, ο ιμάντας που δεν μπορεί να τη γυρίσει ξεκινά να σφυρίζει. Μιας και το δυναμό έχει τη δική του τροχαλία, θα πρέπει να ελεγχθεί.
  6. Φθορές στον ιμάντα κίνησης. Αν η τροχαλία του δυναμό δεν κινείται ελεύθερα λόγω βλάβης, θα εμφανιστούν φθορές στον ιμάντα κίνησης. Θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι τροχαλίες, μαζί με αυτή του δυναμό.

Πόσο κοστίζει η επισκευή του δυναμό

Το κόστος επισκευής του δυναμό δεν είναι μεγάλο. Συνήθως, ξεκινά από τα 50 ευρώ συν το κόστος των ανταλλακτικών και ανάλογα με το όχημα μπορεί να αγγίξει και τα 250 ευρώ. Σε περίπτωση που η επισκευή δεν αξίζει τον κόπο, απαιτείται η αντικατάσταση του δυναμό.

Η τιμή του δυναμό του αυτοκινήτου έχει να κάνει με τη μάρκα, το μοντέλο και το έτος κατασκευής του. Η τιμή του δυναμό ξεκινά κάπου κοντά στα 150 ευρώ και μπορεί να φτάσει αρκετά υψηλά αν το όχημα είναι σπάνιο ή πολυτελείας.


About the author


Δείτε επίσης

Formula1: Άσχημο το μονοθέσιο του Μαξ Φερστάπεν! (video)

Formula1: Άσχημο το μονοθέσιο του Μαξ Φερστάπεν! (video)

Formula1: Κανένα πρόβλημα στη Mercedes!

Formula1: Κανένα πρόβλημα στη Mercedes!

Monstrous Atlas APC: Ένα τεθωρακισμένο για πολίτες [Βίντεο]

Monstrous Atlas APC: Ένα τεθωρακισμένο για πολίτες [Βίντεο]

Formula1: Καλύτερη η Ferrari από πέρσι! (Video)

Formula1: Καλύτερη η Ferrari από πέρσι! (Video)

4 ζώδια που ονειρεύονται να γίνουν οδηγοί της Formula 1

4 ζώδια που ονειρεύονται να γίνουν οδηγοί της Formula 1

Η Cadillac του Αλ Καπόνε βγαίνει στο σφυρί

Η Cadillac του Αλ Καπόνε βγαίνει στο σφυρί